En sång för Hedda av Annika Estassy

Mindre än två veckor före jul erbjuds Lina Sundell ett avgångsvederlag av sin chef i stället för den befordran hon hoppats på. I ren ilska tackar hon ja och bokar genast en tangoresa till Buenos Aires. När Linas biologiska pappa, som hon trodde var död, står livs levande framför henne på Kastrup flygplats samtidigt som mamma Hedda bryter handleden uppe i Måneby, bestämmer sig Lina hastig och lustigt för att åka upp till familjens gästgiveri och hjälpa till med julfirandet. Men också för att avkräva modern sanningen bakom den återuppståndne fadern. Vad hände dem emellan egentligen?

Mamma Hedda har å sin sida inte det lätt. Oron över gästgiveriets framtid och all stress inför julen gör henne både trött och förvirrad. Vem ska ta över verksamheten när hon inte längre orkar?

2018 läste jag ”Gröna fingrar sökes” av Annika Estassy och fastnade väldigt mycket för den. När jag såg att även denna skulle utspela sig i Måneby, om än med nya karaktärer, blev jag riktigt pepp så när författaren själv mailade mig och undrade om jag ville läsa denna kunde jag inte annat än att tacka ja.

Vi får i den här boken återse Agnes och det blir som en liten fortsättning för henne, medan vi också får träffa ett helt gäng med nya karaktärer i lilla Måneby. Stadstjejen Lina som blir av med sitt jobb, hennes syskon och föräldrar med olika spretiga egenskaper, dansläraren Rico och många fler. Det hela utspelar sig också inför och under julhelgen, vilket gör att det blir en hel del julmys, bakande och tankar kring julen.

Boken berör olika relationer, t.ex den om Lina och hennes biologiska pappa som Lina trott varit död sedan hon var barn men också hur det påverkar Linas relation till mamman som ljugit i så många år. Och familjen Sundell i sig har mycket att nysta i, hemligheter som kommer till ytan, sjukdomssymptom och andra saker som jag tror att många kan känna igen sig i. Jag känner exempelvis igen mig väldigt mycket i Lina och hennes känslor kring att återvända till Måneby. Visst, jag har inga problem att komma och hälsa på i min hemby men jag skulle aldrig kunna bosätta mig där igen. Jag har läst att några har tyckt att Lina var egoistisk men jag förstår faktiskt hur hon tänker. Varför är det så givet att hon ska komma till undsättning?

Detta är en välskriven roman och har den där svärtan i en feelgood som jag gillar så mycket. Däremot tycker jag inte riktigt att den var lika bra som föregångaren. Kanske beror det på att jag tycker att det finns mycket som bara drogs förbi och som hade kunnat utvecklas? Eller det faktum att jag blev irriterad för att det skulle vara så självklart att Lina skulle komma hem? Jag vet inte, men det var något som skavde och det försvann tyvärr inte. Jag hoppas dock på fler böcker om Måneby och jag läser gärna mer av Annika Estassy.

Tack till Norstedts för recensionsexemplaret!

Mitt betyg: 3/5

Författare: Annika Estassy
Utgivningsår: 2019
Förlag: Norstedts
Utläst: 31 december 2019
Finns hos: Adlibris | Bokus

Tidigare böcker av författaren:
Gröna fingrar sökes

Andra som bloggat om boken:
Lottens Bokblogg | Bokhyllan | Enligt O | Sofies bokblogg | Hyllan

2 reaktioner till “En sång för Hedda av Annika Estassy

  1. Visst var den fin. Jag skrev nog att jag tyckte Lina var egoistisk men med det menade jag inte att hon skulle flytta tillbaka, utan att hon bara tänker på sina egna problem, inte lyssnar när de andra i familjen har det jobbigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s