Julen enligt Julia av Kristin Emilsson

Julia Grahn avskyr (sitt namn till trots) julen. Kanske skulle det vara annorlunda om hon hade någon att fira den med. Men det har hon inte och efter förra årets tomteincident längtar hon inte efter en jul hemma hos föräldrarna. Det ser helt enkelt inte bättre ut än att hon kommer att fira julen ensam med Mr Merlot och Monsieur Chardonnay som enda sällskap.

Petter Niklasson brottas med andra problem. Arbetet med doktorsavhandlingen går trögt och ex-frun har låtit meddela att hon tänker fira julen på Gotland och ta deras gemensamma dotter med sig. Till på köpet verkar han (sitt namn till trots) ha gått och blivit impotent. Den senaste nätdejten slutade i total förödmjukelse med betoning på mjuk.

När Julia får erbjudandet om att fly stan över julhelgen till ett vackert gammalt stenhus i Visby i utbyte mot att vara kattvakt nappar hon. Vad hon inte vet är att Petter har fått samma erbjudande och han åker dit för att lappa ihop sitt spruckna äktenskap.

Deras första möte blir en katastrof. Därefter går det utför. Och sedan blåser det upp till storm…

Den här boken var jag nyfiken på redan när jag såg att den skulle komma ut. Helt plötsligt svämmades Instagram över av bilder på boken och jag själv plockade också upp den några veckor innan jul.

Att två, för varandra, helt okända människor måste samsas om ett hus på Gotland för att det skett någon miss i kommunikationen kan både bli väldigt spännande och katastrof. I det här fallet började det med katastrof men med tiden blev det på något vis lättare. Min första tanke om boken var att det var en bok med mycket humor och en brokig skara karaktärer. Vi möter alla från drömmaren Jonathan till experimentella Evelyn till Caroline, som är på väg att lära känna sig själv på nytt.

Huset på Gotland som Julia och Petter hamnar tillsammans i verkar ganska charmigt, trots brist på sköna sängplatser. Författaren gör ett bra arbete med att beskriva miljöerna i huset och även runt omkring på ön. Snöstormen som viner för fullt, och julförberedelserna hemma hos Carolines föräldrar på gården till exempel.

Mot slutet blir det väl mycket missförstånd för min smak. Den ena tar inte tag i saken för att denne tror en sak, medan den andre tror en annan sak och därför inte heller tar tag i det. Deras närmsta får berätta för dem vad de ska göra. Jag gillar dock att det finns ett uns av svärta i boken och det faktum att man ska våga göra det man vill göra tas upp. Julia gör upp med sig själv och sin bakgrund till viss del och som läsare känner man med henne.

Det är en lättläst och lättsmält bok, som stundtals är ganska charmig. Det är verkligen en romantisk komedi som utspelar sig under julen, med twisten att huvudkaraktären inte uppskattar julen.

Mitt betyg: 3/5

Författare: Kristin Emilsson
Utgivningsår: 2020
Förlag: Printz Publishing
Utläst: 20 december 2020
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:
Enligt O | Malins Bokblogg | Hyllan | Boklusens Bokblogg | Villa Freja

3 reaktioner till “Julen enligt Julia av Kristin Emilsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s