Nattkorpen av Johan Rundberg

Vintern håller Stockholm i ett järngrepp, tullarna är igensnöade och det går varken att ta sig in eller ut ur staden. Mika har bott på Barnhuset på Drottninggatan i hela sitt liv. För att kunna överleva i 1800-talets Stockholm har hon utvecklat ett skarpt sinne för detaljer och hotfulla situationer.

En natt lämnas en nyfödd flicka till barnhuset av en skräckslagen ung man. Det blir början på en kedja av händelser som ska försätta Mika i större fara än hon någonsin kunnat föreställa sig.

Den här boken har jag varit nyfiken på ett tag, dels för att så många i bokbloggsvärlden samt på Instagram har hyllat den men också för att den vunnit bland annat årets barndeckare 2021 i Crimetime Awards samt Augustpriset 2021. Boken riktar sig till barn 9-12 år.

Det tar inte många sidor innan den här boken fångar mig. 1800-talsmiljöerna i det smutsiga Stockholm känns så verkliga och det är intressant att följa Mika och hennes strävan efter att hitta svar. Hon har skinn på näsan och är inte rädd att sätta hårt mot hårt. Jag tycker även om att läsa om utvecklingen av hennes relation med Valdemar. Från början känns det som en udda konstellation men på något vis blir det självklart ju mer man läser.

Det finns ett driv i berättelsen och det är stundtals svårt att sluta läsa. Mysteriet i sig griper inte riktigt tag i mig som jag hade hoppats men det är ändå en väldigt bra bok. En bok för slukaråldern men jag rekommenderar den även till äldre.

Mitt betyg: 4/5

Författare: Johan Rundberg
Serie: Månvind & Hoff #1
Utgivningsår: 2021
Förlag: Natur & Kultur
Utläst: 3 januari 2022
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:
Agnes bokblogg | Barnboksprat | Barnboksbloggen | Malins bokblogg | Boktanken

2 reaktioner till “Nattkorpen av Johan Rundberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s