Sista brevet från din älskade av Jojo Moyes

London 1960. När Jennifer Sterling vaknar upp på sjukhus minns hon ingenting, inte den tragiska bilolyckan som gjort att hon hamnat där, inte sin man, inte ens vem hon är. Hon känner sig som en främling i sitt eget liv. Tills hon råkar hitta ett passionerat brev, undertecknat ”B”, som ber henne att lämna sin man.

Många år senare, 2003, hittar journalisten Ellie samma gåtfulla brev i arkivet på tidningen där hon arbetar. Hon blir besatt av historien bakom, och hoppas att den ska kunna återuppliva hennes haltande karriär. Om dessa två älskande fick ett lyckligt slut, kanske hon också kan bringa reda i sitt eget komplicerade kärleksliv? Ellies sökande kommer att skriva om historien och hjälpa henne att inse sanningen om sin egen, moderna romans.

När man plockar upp en bok av Jojo Moyes kan man nästan räkna med att det kommer att vara en välskriven bok som på något sätt kommer att påverka en. Jag blev inte lika fångad av den här som de tidigare jag läst av Moyes men det betyder inte att jag inte gillade den. ”Sista brevet från din älskade” har för övrigt nu blivit filmatiserad med Shailene Woodley och Felicity Jones i huvudrollerna.

I boken får vi följa flera perspektiv. Vi har dels Jennifer Sterling i dåtid och före olyckan, då vi får nys om hennes begynnande romans, Jennifer Sterling i dåtid men efter olyckan och hur hon kämpar med minnesförlusten och allt som kommer med det. Sedan har vi även Ellie som fyrtio år senare arbetar som journalist och vill hitta ”det” att skriva om. Det är många delar att hålla isär och stundtals blir det rörigt. Det mest intressanta att följa tycker jag ändå är efter olyckan. Jag kan inte ens tänka mig hur det skulle vara att inte känna igen sin egen man och att få uppleva saker som hänt genom brev men som läsare blir det en speciell upplevelse. Det märks också genom breven att Jennifer Sterling går från den lite nedtryckta hemmafrun till att verkligen blomma upp och den typen av karaktärsutveckling uppskattar jag.

Som jag var inne på i början är detta en välskriven feelgood med svärta. Berättelsen ger en ett uns av 60-tal men också de upplevelser som kommer med minnesförlust. Precis som med Jojo Moyes tidigare böcker jag har läst rekommenderar jag även denna.

Mitt betyg: 4/5

Författare: Jojo Moyes
Utgivningsår: 2014
Förlag: Printz Publishing
Utläst: 16 januari 2022
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:
Lottens Bokblogg | Hyllan | Malins Bokblogg | Johannas Deckarhörna | Aldrig bara ord

En reaktion till “Sista brevet från din älskade av Jojo Moyes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s