Begynnelse av Dan Brown

Varifrån kommer vi? Vart är vi på väg? Robert Langdon, professor i religiös symbolik vid Harvard, anländer till Guggenheimmuseet i Bilbao för att närvara vid avslöjandet av en upptäckt som enligt inbjudan kommer att ”förändra vetenskapen för alltid”. Edmond Kirsch, en fyrtioårig miljardär som blivit världskänd för sina hypermoderna tekniska uppfinningar och djärva förutsägelser, var en gång Langdons student. Nu hävdar han att han funnit svaret på två av mänsklighetens mest omdebatterade frågor. När den spektakulära presentationen inleds inser Langdon att han och de hundratals andra gästerna står inför ett avslöjande som är långt mer kontroversiellt än de kunnat ana. Men plötsligt exploderar den välorkestrerade kvällen i kaos. Tillsammans med museets eleganta chef Ambra Vidal finner Langdon sig vara måltavla för en okänd fiende som inte skyr några medel för att förhindra att Kirschs banbrytande upptäckt når dagens ljus. Tillsammans flyr Langdon och Vidal mot Barcelona för att knäcka det kryptiska lösenordet som skyddar Kirschs hemlighet innan det är för sent. Under den dramatiska jakten tvingas Langdon navigera bland mystiska koder, nedtystade historiska fakta och religiös extremism. 

Dan Brown hörde länge till mina favoritförfattare och då kan man undra hur det kunde ta drygt 5 år för mig att läsa den här boken? Min man lyssnade på den ganska omgående efter släppet och det var inte mycket positivt han hade att säga. Detta har ärligt talat gjort mig lite rädd och jag har därför valt att inte läsa den. Nu kände jag dock att det var dags.

Det här är femte boken om professor Robert Langdon och det är en karaktär jag verkligen har uppskattat. Han sitter på så mycket kunskap och har dessutom en förmåga att göra kopplingar som ingen annan. I den här boken slås han ihop med Ambra Vidal, den blivande drottningen av Spanien. Ett omaka par men det visar sig också vara ganska lyckat! Även Edmond Kirsch fångar mitt intresse, trots att det kanske blir lite för mycket av det goda. Den stora upptäckten han har gjort är det som driver boken framåt men när vi slutligen får veta vad det handlar om blir det lite platt fall. Jag har svårt att ta till mig att detta skulle förändra synen på religion.

Det som framför allt gör att jag inte är helt nöjd med denna boken är tempot. Jag har tyckt att tidigare Brown haft ett högt tempo och det har hänt saker hela tiden men här händer det något först 20% in i boken. Innan dess sker en lång inledning med fokus på religion, vetenskap och AI. För min del läser jag gärna om dessa ämnen och AI är fascinerande men det blir också alldeles för mycket. Mycket detaljer hade kunnat slopas utan att det förstör upplägget och boken hade lätt kunnat vara minst 100 sidor kortare.

Om vi i stället vänder på det och trycker på det som var bra med boken tänker jag först på tryggheten i Browns böcker. De påminner om varandra och har ungefär samma struktur men det uppskattar jag. Jag vet ungefär vad jag får och det är underhållande. En annan stor del i hans böcker är alla platser och miljöer som gör mig så nyfiken och väcker viljan att googla, googla, googla. Barcelona är en plats som står på listan över städer att besöka och Sagrada Família verkar helt otrolig. Religion, historia, vetenskap och konst är för övrigt inga ämnen som lockar mig men när Brown skriver om dem på det här viset kan det få mig att bli väldigt intresserad. Det väcker min nyfikenhet och det ser jag som något bra.

Sammanfattningsvis fick jag delar av det jag önskade men tycker framför allt att tempot och mängden detaljer gjorde att bokens betyg drogs ned. Den fångar mig inte heller på samma sätt som tidigare Brown har gjort. Jag är glad att jag har läst den och kan bilda mig en egen uppfattning om boken men jag ställer mig väldigt skeptisk till fler böcker om Langdon.

Mitt betyg: 3/5

Författare: Dan Brown
Serie: Robert Langdon #5
Utgivningsår: 2017
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utläst: 18 oktober 2022
Finns hos: Adlibris | Bokus

Tidigare delar i serien:
– Änglar och demoner (Robert Langdon #1)
Da Vinci-koden (Robert Langdon #2)
Den förlorade symbolen (Robert Langdon #3)
Inferno (Robert Langdon #4)

Andra som bloggat om boken:
Malins Bokblogg | Bokföring enligt Monika | Marias Bokhylla | Med näsan i en bok | Vargnatts Bokhylla

En reaktion till “Begynnelse av Dan Brown

  1. En sak man alltid kan vara säker på med Dan Brown är att man måste googla. Mycket. Jag gillar det 🙂 Det här med den revolutionerande upptäckten … den biten förstod inte jag. Det är svårt att tro att den skulle förändra synen på religionen. Det kändes krystat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s