Den sista adventskalendern av Jenny Fagerlund

Mitt i en snöstorm anländer Petra och hennes elvaåriga systerdotter till Nyponvikens handelsträdgård. En plats de aldrig besökt men som Petras syster berättade om innan hon dog och som hon bad Petra åka till om hon någonsin fick bekymmer.

Viveca som äger handelsträdgården tar emot dem med öppna armar och erbjuder Petra anställning. Sakta börjar Petra och Charlie vänja sig vid sin nya tillvaro och lär känna resten av byborna, men deras ankomst rör upp blandade känslor.

En morgon ligger en adventskalender utanför dörren. Den visar sig innehålla en berättelse om byns konstnär Lilly där varje lucka avslöjar en ny detalj om Lilly. Snart inser Petra att invånarna i byn döljer något och att adventskalendern är nyckeln till svaret.

Jag har läst och tyckt om några böcker tidigare av Jenny Fagerlund så när jag såg att det skulle komma en bok lagom till jul blev jag genast nyfiken. I vanlig ordning drogs jag med i berättelsen utan någon större vetskap om vad den skulle ta med mig på.

Petra och Charlie är huvudpersonerna i boken och det är inte bara deras väg tillbaka från ett familjetrauma vi får följa utan även hur de försöker hitta ett hem, sitt hem. Adventskalendern som plötsligt dyker upp gör att Petra dels får något att göra men får också en möjlighet att hitta sig själv igen. Längs vägen träffar vi även på Holger, Berit, Maja och Viveka som alla gör sitt till den mysiga handelsträdgården.

Jag gillar verkligen tanken på adventskalendern och sättet att upptäcka ett nytt ställe. Miljöerna i och kring handelsträdgården känns mysiga och inger en viss julkänsla. Jag kan verkligen se stället framför mig och hur det skulle kännas att ta en kopp kaffe på morgonen i fiket.

Ja, det är överlag en väldigt mysig bok och den passar perfekt att läsa inför julen. Jag gillar det uns av svärta som finns men jag är inte riktigt överens med slutet. Det blir lite för osannolikt på något vis samtidigt som det blir lite för sockersött. Det är dock en bok jag kan rekommendera om man gillar att läsa feelgood som utspelar sig kring julen.

Mitt betyg: 3/5

Författare: Jenny Fagerlund
Utgivningsår: 2022
Förlag: Norstedts
Utläst: 18 december 2022
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:
Enligt O | Boktanten | Lottens Bokblogg | Boklusens Bokblogg |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s