En jul av minnen av Gabriella P. Kjeilen

Julia Erlandsson har inte varit hemma i Lummeby på tolv år. Men när hennes pappa bryter benet och inte orkar resa till henne över julen tvingas hon tillbaka. Minnen från det förflutna jagar henne och trots att hon försöker söka skydd i böckernas värld gör allt henne påmind om vad som hände där för tolv år sedan. Det som fick henne att lämna allt och fly.

När Martin Bäckmans mamma drabbades av alzheimers och flyttade in hos honom sattes allt annat på paus. Nu, flera år senare, står han ensam i sitt stora hus när modern tvingats flytta in på hem. Han inser att han befinner sig i lite av en livskris och vet inte riktigt vad han ska göra härnäst. Inte blir det lättare av att hans ungdomskärlek plötsligt dyker upp efter att ha försvunnit spårlöst ur hans liv så många år tidigare.

Förra julen såg jag den här boken lite här och var och jag blev redan då nyfiken på den. Jag hann dock inte med den men valde att plocka med den till årets julböcker i stället. Nu var det helt enkelt dags!

I boken får vi följa Julia och Martin, som båda har hamnat i lite av en kris. Det har hänt saker i deras liv som de inte riktigt har tagit itu med och nu närmar sig julen. Det är tydligt redan från första sidorna att Julia har ett komplicerat förflutet och att det är något med hennes barndomshem som spökar. Bit för bit får vi svaret. Samtidigt träffar hon på sin gamla ungdomskärlek Martin och det märks att det är ett oavslutat kapitel. Jag gillar att följa Julia samtidigt som jag blir lite irriterad på henne. Hon håller verkligen allt inom sig och det kändes svårt att riktigt få grepp om henne.

Vi möts av sorg och smärta och kan fundera på både en och två gånger vad vi förväntar oss av varandra i dessa tider. Författaren beskriver karaktärernas känslor på ett mycket bra sätt och det blir trovärdigt men jag saknar julen. Vi får följa med på några saker, t.ex julgranshuggning, men jag känner att jag saknar lite julkänsla i boken.

Boken var kort och därav också snabbläst. Överlag var det en mysig bok men kanske inte så mycket jul som jag hade hoppats. Jag blev dock ytterligare nyfiken på författaren.

Mitt betyg: 3/5

Författare: Gabriella P. Kjeilen
Utgivningsår: 2021
Förlag: Seraf Förlag
Utläst: 30 december 2022
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:
Idas Recensioner | Malins Bokblogg |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s