Författarintervju: Sofie Trinh Johansson

Sofie Trinh Johansson är uppvuxen i ett litet samhälle ca 7 mil söder om Göteborg och hennes intresse för skrivande började tidigare. Hon lärde sig läsa och skriva innan hon började i skolan och skrev därefter sina egna små böcker. Hon skrev bland annat en serie på 17 böcker som hette ”Skeppsbrutna” men hennes första publicerade bok blev ”Vatten och salt”.

Din första bok, Vatten och salt, kom ut förra sommaren. Därefter har det kommit ut ytterligare en, Halvblod, som är starten på en trilogi. Berätta gärna lite mer om denna och tanken med serien.
– Halvblod är första delen i en vampyrtrilogi. Den kittlar lite på ytan till hela storyn, vilket första boken alltid gör, och är ett samspel mellan romantik, mörka sidor, blod och död. Precis allt det jag själv gillar att läsa!

Dessa två böcker skiljer sig lite genremässigt om jag inte minns fel. Vad gjorde att du fick upp ögonen för fantasy och vampyrer?
– ”Vatten och salt” och ”Halvblod” skiljer sig väldigt mycket åt, inte bara genremässigt utan även rent stil- och språkmässigt. Jag hade aldrig kunnat skriva på en historisk och en nutida bok samtidigt eftersom jag har svårt att hoppa mellan de olika stilarna snabbt. Men det är två genrer som ligger mig väldigt varmt om hjärtat båda två, och just romantiken är alltid en stor grund i allt jag skriver. De första övernaturliga böckerna jag läste var nog ”Sagan om Isfolket”. Jag älskade den serien när jag var yngre (men hatade slutet) och sedan fortsatte det med ren fantasy som ”Sagan om Ringen”, ”Fionavars vävnad” och ”Mördarens lärling”. På senare år har jag dock börjat utforska urban fantasy lite mer. Jag gillar när det utspelar sig i vår värld och vår tid, det ger mig en känsla av att det skulle kunna hända på riktigt.

Hur ser det ut runt omkring dig när du skriver?
– När jag skriver är det tyst runtomkring mig. Jag kan absolut inte skriva när barnen är vakna, inte heller lyssna på musik eftersom jag då börjar sjunga med. Teven kan vara på, (min kille vill ha den på när han målar) men då får det inte vara någonting som jag är intresserad av att titta på. Ofta sitter jag och min kille i samma rum. Han vid sitt staffli och jag i soffan med benen på bordet. Ibland tittar vi upp på varandra och säger något, men för det mesta är vi tysta och tar bara små korta pauser och umgås med varandra. Vi är två konstnärssjälar som förstår varandra.
– Jag behöver inte ha något som inspirerar mig eftersom jag översvämmas av fantasi och får nya idéer av allt jag ser. jag behöver bara sätta mig och börja skriva, så kommer det.

Hur ser dina drömmar ut?
– Mina drömmar är att helt och fullt kunna leva på författandet och skriva över hundra böcker. Dessutom vill jag gärna se ”Halvblod” som film.

5 reaktioner på ”Författarintervju: Sofie Trinh Johansson

  1. SV: Rekommenderar varmt Steifvater! Har än så länge bara läst den första boken men den var helt fantastisk! Riktig känslostorm! :D

  2. Pingback: Intervju hos Nilmas Bokhylla | sofietrinhjohansson

  3. Pingback: Vill ni ha författarintervjuer? | Nilmas Bokhylla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s