Samarbete med fluga

Lydia Davis anses höra till de stora i USA men inte förrän nu har hon nått Sverige. Sekwa ger nämligen ut hennes novellsamling ”Samarbete med fluga” som egentligen är hennes fjärde i ordningen.

Titel: Samarbete med fluga
Författare: Lydia Davis
Utgivningsår: 2012
Förlag: Sekwa Förlag
Finns hos: AdlibrisBokiaBokus

Ett recensionsexemplar från Sekwa, tack! Läs mer om boken här.

Handling:
Eftersom det är en novellsamling kan jag inte skriva någon ”riktig” handling utan Davis tar i boken upp vardagliga dilemman, t.ex problemet med att hitta ett hembiträde men även hur långt man kan gå för att inte döda en fjärilslarv. Och vad innebär egentligen äktenskaplig trohet?

Omdöme:
Jag är ju inte riktigt van att läsa noveller men de noveller jag har läst liknar inte det jag får läsa i den här boken. Till en början var jag negativ och tyckte språket var helt upp och ner men efter en stund ändrade jag mig och såg istället charmen i Davis noveller. Vissa ämnen som hon tar upp gör att man blir lite full i skratt, t.ex det här med hur långt man skulle gå för att inte döda en larv, men dessa blandas också med mer allvar.

Davis utmanar också läsarens uppfattning om hur lång eller kort en novell ska vara. Hon blandar friskt noveller på flera sidor med noveller som endast består av en mening. Personligen tycker jag inte det kan kallas novell med så få ord men det är ju en uppfattning var och en får skaffa sig efter att ha läst boken.

Det går säkerligen att diskutera den här boken vitt och brett men det tänkte jag inte göra utan sammanfattningsvis vill jag säga tack till Sekwa som gjort att jag fått upp ögonen för dels noveller och dels Lydia Davis. Någon gång kommer jag säkert läsa fler noveller av det här slaget men tills vidare håller jag nog fast vid att det inte riktigt är min grej.

Mitt betyg: 3/5

Annonser

One thought on “Samarbete med fluga

  1. Åh, den här har jag missat. Eller vänta, jag har hört att sekwa skulle ge ut en engelskspråkig bok, men glömde sedan bort det. Tycker ja gbrukra ha koll på deras utgivning annars. Tack för tipset. Låter som lagom hängmatteläsning, en novell då och då, även om de avviker från vad en novell kanske brukar vara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s