Författarintervju: Sandra Gustafsson

Sandra Gustafsson är 39 år, gift och har två barn i tonåren. Hon har en bakgrund inom ekonomi, pedagogik och socialpedagogik och är alltså även författare.

Har du haft nytta av din studiebakgrund när du skrivit dina böcker?
– Det har jag väl på något sätt. Kanske mest eftersom jag har träffat en del trasiga barn genom mitt jobb och i och med det växt själv. På något sätt har det blivit väldigt tydligt att det inte bara finns en upplevelse i ett skeende. Aldrig bara en sanning.

I din bok ”Maskrosungen” berättar du om ditt eget liv och din uppväxt med en psykiskt sjuk mamma och alkoholiserade föräldrar. Vad fick dig att göra det?
– Jag började samla på mig information om mig själv och om min mamma från tiden när jag var på barnhem. Jag ville ha kronologisk ordning på mitt liv så att säga. En bekant till mig tyckte att jag borde försöka skriva ner det istället, som en bok och jag började i romanform. Halvvägs kände jag att det inte fungerade att berätta om mig själv i tredje person. Jag började om och det blev ”Maskrosungen”. Jag växte upp med tron om att ingen annan hade det likadant, och kände mig otroligt ensam. Det framgår tydligt i ”Maskrosungen” och jag tog med den känslan när jag skrev romanen ”Svedd”.

Vad har du fått för respons på ”Maskrosungen”? Var du någonsin rädd för reaktionerna?
– Fantastiskt respons, jag blev helt ställd över alla maskrosbarn där ute som hörde av sig, en del med snudd på likadana berättelser, men alla med samma grundkärna, att vi hade känt oss väldigt ensamma under uppväxten. Jag var inte rädd för reaktionerna, men jag var beredd på att en del släktingar kunde ha åsikter. Så klart fick jag kommentarer, men jag måste säga att det har varit väldigt försiktigt.

Du medverkar i år i antologin #prataomdet, kan du berätta lite mer om den? Vad har du bidragit med?
– Det är en samling berättelser från gråzonen, vilket betyder att vi har upplevt sexuella situationer som vi kanske inte riktigt har kunnat ta oss ur eller ens förstått just då att det var ett övergrepp. Det började med att Johanna Koljonen skrev en twitterpost om något hon varit med om, och folk började svara och skriva om egna upplevelser under #prataomdet. Det blev otroligt uppmärksammat i media, inte bara i Sverige, och Johanna Koljonen fick tillsammans med Sofia Mirjamsdotter Stora journalistpriset 2011 som Årets förnyare med #prataomdet.
– Min text handlar om mig som tonåring när jag plötsligt befinner mig i en situation med en mycket äldre kille som jag inte vågar säga nej till eftersom han i mina ögon har mycket makt.

Vad jag har förstått skriver du på en ny bok nu, vad kommer den att handla om?
– Jag har skickat iväg ett manus till olika förlag, så just nu väntar jag på svar om den ens ska bli antagen. Det är, precis som Svedd, en psykologisk spänningsroman. Samtidigt skriver jag på en annan (vilket är fel att säga eftersom jag har tre påbörjade) som också drar åt det psykologiska hållet. Otrevliga saker.

Hur ser du annars på framtiden? Kommer du fortsätta skriva?
– Jag fortsätter skriva och väntar på att se hur planerna med att filmatisera ”Maskrosungen” utvecklas.

Läs gärna mer om Sandra och hennes böcker på hemsidan; sandragustafsson.se

En reaktion på ”Författarintervju: Sandra Gustafsson

  1. Pingback: Vill ni ha författarintervjuer? | Nilmas Bokhylla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s