Författarintervju: Fredrik Strage

Fredrik Strage är 39 år och bor på Kungsholmen i Stockholm. Han skriver om musik och film, lyssnar helst på Anna von Hausswolff och Die Antwoord, läser helst Daphne du Maurier, Flannery O’Connor och Henrik Bromander. I maj medverkade han i en antologi om mammor och bland annat det har jag frågat honom om.

Foto: Felix Odell

Du är journalist och författare, en kombination som är väldigt vanlig. Vad tror du det beror på?
– Jag har svårt att se mig som författare. Jag har bara gett ut två reportageböcker och en samlingsvolym. Om någon frågar om mitt yrke brukar jag svara att jag är frilansskribent med popkultur som specialitet. Att många författare samtidigt är journalister beror nog på att det är svårt att försörja sig på att ge ut böcker.

Har du nytta av journalistkunskaper när du skriver en bok? På vilket sätt?
– Om man skriver reportageböcker är det förstås viktigt att kunna skriva reportage. Men även romanförfattare har nytta av journalistiska kunskaper. De franska realistiska berättarna, som Gustave Flaubert och Guy de Maupassant, sa redan på 1800-talet att författare borde arbeta som journalister för att skriva så levande som möjligt. Den journalistiska metod som jag haft mest nytta av när jag skrivit böcker är den enkla regeln ”var där”. Ju mer tid man tillbringar nära det man skriver om desto bättre blir texten.

Du har gett ut ett par böcker och nu i maj medverkar du i antologin ”Mor, mamma, morsan”. Vad fick dig att vilja vara med?
– Jag tackade först nej eftersom jag saknar den kaotiska relation till mina föräldrar som ofta tycks vara en förutsättning för den sortens skriverier. Vi har inte haft några uppslitande bråk. Det finns inga gamla ärr som man kan peta i med pennan. Därför var jag rädd att texten skulle bli tråkigt inställsam. Efter ett tag insåg jag att vår relation inte behövde vara huvudtemat. I stället skrev jag om min mammas uppväxt på en bondgård i Hälsingland och hennes sentida karriär som abstraktexpressionistisk målare. Jag intervjuade henne först.

Hur har din mamma reagerat på det du har skrivit?
– Hon brukar gilla allt jag skriver. Den här gången var hon mer skeptisk. ”Men Fredrik, du har ju skrivit ner allt som jag har sagt”, utbrast hon. ”Så kan du inte hålla på! Du beter dig ju som någon sorts journalist!”.

Vad skulle du ge för tips till unga människor som vill försörja sig genom att skriva, t.ex som journalister eller författare?
– Skriv så mycket som möjligt. Och skaffa dig ordentliga kunskaper om det du ska skriva om. Ibland kan det vara en bra idé att ta en akademisk examen inom ett annat område, exempelvis statskunskap eller ekonomi, och sedan komplettera det med en journalistisk utbildning – om den behövs.

Här kan ni läsa min recension av ”Mor, mamma, morsan”!

En reaktion till “Författarintervju: Fredrik Strage

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s