Författarintervju: Christer Ackerman

Christer Ackerman är född 1951 och bor i Stockholm. Han har tidigare arbetat som kriminalvårdschef, jurist, ledarskapskonsult och hotellägare och nu har han skrivit sin debutroman – en Douglas Porter-deckare.

Du gjorde nyligen din skönlitterära debut med boken B5, vad får vi möta där?
– Det beror på vem som läser boken. Vi människor ser inte saker som de är, utan vi ser dem som vi är utifrån uppväxt, erfarenheter, utbildning, gener etc. En del kommer att se det brutala våldet, andra kommer att se en kärlekshistoria. Åter andra ser något helt annat. Som exempel har jag redan hört att några tycker att Jennifer Wall, den kvinnliga kommissarien i boken, är väldigt stark medan andra tycker att hon är svag. Några tycker att Douglas Porter är hård medan andra tycker att han är mjuk och känslig.

Min förhoppning som författare är att läsaren ska upptäcka flera olika skikt:
• En brutal äventyrshistoria som skiljer sig från alla mysiga småstadsmord och trevliga kafferep.
• En kärlekshistoria.
• Ett sökande efter mening med livet.
• En inre och yttre kamp mellan gott och ont.
• En egen inre blodtörst.

Boken är början på en serie, hur lång är det tänkt att den ska vara?
– Till att börja med tre böcker, sedan beror de på läsarna. Vill de ha mer så levererar jag. Historier finns det gott om i mitt huvud.

Du har en ganska så mångsidig bakgrund, på vilket sätt kan du använda dig av det när du skriver böcker?
– Att kunna ösa ur erfarenheter och kunskaper inom olika yrkesområden och branscher gör att jag kan röra mig tryggt när jag bygger scener i boken. Jag vet hur snacket går på polisen, i fängelset, i domstolen, på företaget, hos terapeuten, på de olika chefsnivåerna etc. Och kombinerar jag detta med mina personliga erfarenheter av en tuff uppväxtmiljö i förorten så har jag mycket jag kan använda mig av när jag skriver om Douglas Porter och hans vänner.

Vad läser du själv för typ av böcker? Några tips?
– ”Steve Jobs – en biografi” blev jag klar med nyligen. Jag har också börjat läsa Truman Capotes ”In Cold Blood”. Jag har läst den förut, men det var ett tag sedan. Innan de böckerna läste jag t.ex Varg Gyllanders ”Ingen jord den andra lik” och Lars Rambes ”Skuggans Spel”. Jag läser också mycket poesi (skriver också). Min favoritpoet är Bruno K Öijer. Väntar på mitt skrivbord gör ”Mitt liv som förrädare”, Zarah Ghahramani, en ung kvinnas berättelse om att överleva i ett iranskt fängelse.

Vad skulle du ge för tips till unga människor med författardrömmar?
– GÖR! Sätt er ner och skriv. Övning ger färdighet. Skriv av lust, inte för att bli framgångsrik. Bry dig inte om vad andra tycker. Gör din egen grej. Och kom ihåg att smaken är som baken – delad.

Läs mer om Christer och B5 här!

3 reaktioner på ”Författarintervju: Christer Ackerman

  1. Pingback: I min brevlåda #11 | Nilmas Bokhylla

  2. Pingback: B5 – en Douglas Porter-deckare | Nilmas Bokhylla

  3. Pingback: Vill ni ha författarintervjuer? | Nilmas Bokhylla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s