Författarintervju: Jessica Schiefauer

Hej vänner! Det är fredag och ni vet nog vid det här laget vad det innebär – en ny författarintervju. Denna veckan har jag fått intervjua Jessica Schiefauer som bland annat har skrivit ”Pojkarna”.

Först, berätta lite kort om dig själv och din bakgrund.
– Född 1978, uppvuxen i och kring Göteborg. Har läst svenska, engelska och litteraturvetenskap samt tagit en lärarexamen. Gick skrivarlinjer på Fridhems folkhögskola, Nordiska folkhögskolan och Bona folkhögskola, där jag skrev större delen av min första bok. Håller distanskursen ”Berättarteknik och litterär gestaltning” varje hösttermin via Blekinge Tekniska Högskola, föreläser och håller workshops i skrivande. Bor med min familj i Göteborg. Gillar gott kaffe, att få planera min egen tid, tala med människor om deras historia och sova länge på morgonen (fastän jag sällan gör det numera).

Din debut, Om du var jag, kom 2009 och därefter har du skrivit ytterligare en, Pojkarna, som kom ut förra året. Vad är det för typ av böcker? Vem vänder de sig till?
– Jag skriver i grund och botten mina böcker för mig själv, tror jag. Mina böcker har hittills handlat om människor som är yngre än vuxna, Agnes och Louise i ”Om du var jag” är i 18-årsåldern och flickorna i ”Pojkarna” är ungefär 14 den sommaren då det mesta av boken utspelar sig. Båda böckerna handlar, tänker jag själv, om vem du är i andras ögon och hur det ser ut när du börjar bestämma själv vem du är, hur du vill vara. Men jag har inte skrivit dem med tonåringar i åtanke som läsare. Jag tycker att uppväxten är den intressantaste tiden i en människas liv, grunden till den du ska vara som vuxen läggs under dina uppväxtår. Därför tänker jag att mina två första böcker vänder sig till människor som tycker om att läsa uppväxtskildringar, oavsett hur gamla de är.

Hur skaffar du inspiration att skriva? Har du några tips?
– Låt det ta tid. Sov ordentligt, träna. Och sen, när man känner i kroppen att det är på gång, att det är dags att börja skriva igen: sätt dig och bara GÖR det. Varje dag, oavsett om det blir nåt eller inte.

Du är också medförfattare till boken ”Het” som släpps om ett par månader. Vad är det för typ av bok? Vad fick dig att vilja vara med i det projektet?
– Det är en novellsamling om unga människor och erotik. Jag fick fundera ett tag innan jag tackade ja till att vara med, för jag var väldigt osäker på om jag kunde skriva ”erotiskt”. Det är något av det svåraste som finns tycker jag, att skriva om sex utan att det bli schabloner. Men så kom jag på ett scenario som intresserade mig: en kvinnlig konstnär och en ung kille som står nakenmodell för henne. Det kändes som att det fanns roliga spänningar i en sådan relation, och när jag började skriva var det jätteroligt!

Slutligen, vad läser du just nu?
– Jag ska hålla i ett författarsamtal med den norska författaren Harald Rosenløw Eeg på Göteborgs kulturkalas i augusti, och just nu slukar jag hans böcker! Har läst ”Avig” och ”I tommar luften” och har just börjat på ”Yatzy”. Fantastiska böcker!

2 reaktioner på ”Författarintervju: Jessica Schiefauer

  1. Var grymt sugen på att läsa Pojkarna redan innan jag läste denna intervju, nu ännu mer! Har dock precis fått hem fjorton böcker så måste plöja lite innan jag får lov att beställa fler.

  2. Pingback: Vill ni ha författarintervjuer? | Nilmas Bokhylla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s