Författarintervju: Jessica Hardiman

Det har blivit dags för en ny författarintervju eftersom det är fredag och denna gång har jag fått intervjua barnboksförfattaren Jessica Hardiman som även kommer befinna sig på Bokmässan i september.

Som jag har förstått det är du i grunden manusförfattare och producent. Hur går man från det till att skriva en bok?
– För mig så har skrivandet alltid varit det roligaste jag vet. Så jag har väl egentligen alltid velat göra både och. Jag skrev Valentin som ett filmmanus från början men jag älskar att läsa för barnen och när min son bad mig berätta om Valentin och alla änglarna i himlen gång efter gång funderade jag på om den inte skulle bli en bra bok. Men för att lära mig lite mer om att skriva för barn så gick jag några utbildningar och träffade andra författare.

Vad är den största skillnaden mellan manusförfattande och romanförfattande?
– Största skillnaden är nog att som romanförfattare kan man skriva om vad folk tänker och hur de känner inuti, men som manusförfattare måste man tänka på att bara skriva det som publiken kan se och höra. Sen är det också ett ensammare arbete som bokförfattare medan när man skriver för film och tv är man ett helt gäng som jobbar ihop för en slutproduktion.

Din debut var en barnbok som hette ”Valentin”. Berätta gärna lite mer om den!
– ”Valentin Den magiska drycken” är berättelsen om en modig liten ängel som drömmer om ett liv utanför himlen. När han får syn på flickan Emily som är ledsen för att hennes föräldrar bråkar bestämmer han sig för att hjälpa henne. Så han uppfinner en kärleksdryck och beger sig ner till jorden för att testa den på människorna. Men saker och ting blir inte riktigt som han tänkt sig. Det är en varm och rolig berättelse om både kärlek och vänskap men också om hur viktigt det är att tro på våra drömmar.

Har du någon ny på gång eller vad kommer hända härnäst?
– Jag håller på att skriva på andra boken nu. Den heter ”Valentin den magiska kraften”. Jag kommer att berätta om den på bokmässan i Göteborg i september. Då är också min illustratör med och visar lite bilder. I höst har jag också lite sagostunder på bibliotek och i skolor. Allting står på min blogg www.jessicahardiman.hoi.se.

Vilket är ditt bästa tips att ge om man vill bli författare?
– Att skriva mycket. Helst lite varje dag. Då menar jag inte en ny roman eller så utan det kan vara allt möjligt. Dagbok, brev, bara man skriver. Sen är det alltid bra att läsa böcker. Men det viktigaste är att aldrig ge upp. Hur många gånger du än blir refuserad. Om du vill bli författare så tro på dig själv och det du skriver och en dag ska du se att det blir sant!

En reaktion på ”Författarintervju: Jessica Hardiman

  1. Pingback: Vill ni ha författarintervjuer? | Nilmas Bokhylla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s