Författarintervju: Åsa Anderberg Strollo

Foto: Ola Kjelbye

Foto: Ola Kjelbye

Denna fredag bjuder jag på en intervju med Åsa Anderberg Strollo som nu är aktuell med antologin ”Het”, utgiven på Gilla Böcker.

Åsa, din debut ”Bryta om” blev bland annat Augustnominerad och vinnare av Stora Läsarpriset, dina två andra böcker har också blivit väldigt populära och kritikerrosade. Hur känns det?
– Priser och nomineringar betyder ju att fler människor hittar till mina böcker och läser, och det är självklart väldigt roligt. Det påverkar inte mig när jag skriver – då tänker jag bara på vad jag själv tycker är kul – men det påverkar så klart bokens resa.

Nu i augusti är du aktuellt i antologin ”Het” tillsammans med bland andra Jenny Jägerfeld och Lisa Bjärbo. Kan du berätta mer om boken? Hur kommer det sig att du nappade på idén?
– Haha, antologin var min idé från början, jag sålde in konceptet till det coola lilla förlaget Gilla Böcker som nappade på förslaget. Jag har skrivit erotik för unga i drygt tjugo år som en bisyssla och när jag är ute på skolor i Sverige upplever jag att intresset för passion och sex är stort, mycket större än vad det finns bra erotiska skildringar i genren crossover. Visionen var att göra en livsbejakande, glädjefylld och gärna spretig samling erotiska noveller och så tycker jag också att det har blivit. Några är oskydiga och romantiska, några är litterära och experimentella och några är burleska och väldigt hands-on. Allt är okej så länge alla är med på det och mår bra. Idén med att bjuda in nio kollegor var dels att det är kul att göra saker tillsammans, dels att det skulle finnas någonting i antologin för alla läsare.

Vad tycker du är det bästa respektive sämsta med att skriva och vara författare?
– Det bästa är att jag har så mycket tid att tänka. Och att jag kan resa i fantasin och låta mina karaktärer göra saker jag aldrig skulle våga, det älskar jag. Det sämsta är nog vår tids konstiga fokus på textens avsändare snarare än texten själv, jag är en blyg person med stor integritet, det sista jag vill bli är en kändis.

Vad får du dina idéer ifrån? Hur gör när du börjar på en ny bok?
– Åh, svår fråga. Men jag försöker börja långsamt och hålla tillbaka mig själv när jag får en idé, så att jag hinner bearbeta den några varv i huvudet innan jag börjar skriva. Det blir färre omskrivningar på det sättet. Många av mina idéer har fötts ur ilska och frustration, men den roman som jag skriver på just nu kom till mig på en strand i Karnataka, Indien.

Sist men inte minst, kommer du på årets Bokmässa i Göteborg och vad kommer du i så fall att göra där?
– Japp, jag har grejer inbokade från torsdag förmiddag till lördag morgon, jag ska framförallt prata om vår novellsamling ”Het” som precis kommit ut, om ung sex och erotik i olika montrar och seminarium. Det ska bli väldigt kul, bokmässan är som en fest för alla som gillar att skriva och läsa.

2 reaktioner på ”Författarintervju: Åsa Anderberg Strollo

  1. Pingback: Vill ni ha författarintervjuer? | Nilmas Bokhylla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s