Författarintervju: Josefin Ahlström

Foto: Richard Holmén

Foto: Richard Holmén

Fredag igen och ni vet vid det här laget vad det betyder va? Jo, en ny författarintervju och denna gången med Josefin Ahlström.

Josefin, du kom tidigare i sommar ut med boken ”Parmiddag”. Berätta mer om den!
– ”Parmiddag” är en relationsroman om Vera och Richard. Båda jobbar inom media. Med krävande jobb och två små pojkar har de svårt att få ihop vardagen. Vera vill att fasaden ska vara helt rätt utåt. Hon gör allt för att upprätthålla drömmen om den lyckliga familjen, men äktenskapet går istället på tomgång. Vera är tillbaka på arbetet som producent efter sin föräldraledighet. En kväll följer hon med kollegorna ut och tappar kontrollen.
”Parmiddag” driver lite med hur viktigt det ibland kan vara att allt är perfekt. Barnen ska gå på rätt aktiviteter, det bästa dagiset, ha en fin trädgård, ett härligt sexliv, senaste trenderna i hemmet, vi ska bjuda på parmiddagar fast det kanske inte ens är trevligt. Allt det här och lite till försöker Vera och Richard att klämma in plus karriärer…

För de som gillade din debut, ”I niqab på Stureplan”, vad kan de förvänta sig? Vad finns det för likheter och skillnader?
– ”Parmiddag” har vissa likheter med ”I niqab på Stureplan”. Ibland brukar jag höra att författare fastnar och skriver om samma ämne om och om igen. Kanske är det så. Precis som ”I niqab på Stureplan” handlar det om ett gift par och vartannat kapitel är ur kvinnan respektive mannens perspektiv. Båda historierna utspelar sig i Stockholm och båda äktenskapen är minst sagt risiga. Olikheterna är att ”I niqab på Stureplan” utspelar sig i en renodlad överklassmiljö. I ”Parmiddag” kommer kanske fler småbarnsföräldrar som ska pussla ihop vardagen känna igen sig.

Hur kom det sig att du ville bli författare?
– Jag har aldrig drömt om att bli författare. För några år sedan frilansade jag som journalist. Jag har alltid tyckt om att skriva men tyckte att mina texter blev ganska stela. Jag anmälde mig till en tredagars kurs på Skrivarakademin för att skriva litterärt. Jag tänkte att jag skulle kunna få tips om hur mina texter skulle bli mer levande. Under den korta kursen kände jag att jag aldrig mer ville skriva ett reportage utan bara skriva manus så att jag fick skapa min ”egen värld”. Året efter började jag på Skrivarakademins två-åriga linje och där blev jag övertygad om att det är fantastiskt roligt att skriva fiktivt.

Vad läser du helst själv och vart? Vart får du den bästa läsron? Har du några böcker att rekommendera?
– Jag är en periodare när det gäller läsning, jag läser snabbt och blandat. Jag gillar att läsa i sängen eller på en solstol. Jag tycker om böcker som utspelar sig nutid, gärna om relationer i miljöer som är lite nya för mig. Läser också gärna reportageböcker.
– Just nu läser jag fyra böcker samtidigt vilket är lite ovanligt för mig. Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar”, ”Apelsinskalen”-Ayd Akhtar, ”Mina år med Bin Ladin”-Catrin Streete och ”Jag skulle aldrig ljuga för dig”- Moa Herngren. Reportageboken ”Skamfläck” av Caroline Engvall tycker jag är en riktigt tänkvärd och obehaglig bok och som vägrar att släppa taget om mig. En bok som jag tvingar kompisar att läsa.

Sist men inte minst, kommer du till Bokmässan i Göteborg?
– Jag kommer till bokmässan men kommer inte att hålla något föredrag.

En reaktion på ”Författarintervju: Josefin Ahlström

  1. Pingback: Vill ni ha författarintervjuer? | Nilmas Bokhylla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s