Författarintervju: Susanne Boll

Det är fredag gott folk och det innebär en ny författarintervju. Denna veckan har jag pratat med Susanne Boll om författarskapet och hennes bok ”Morgongåvan”.

Vem är Susanne Boll?
– Oj! Ok, kortversionen: Jag är en boknörd från Motala som bott sjutton år i Stockholm. Jag lever förortsliv med min man, två döttrar och valpen Barbie. Yrkesmässigt har jag har en bakgrund som psykolog och journalist, men de sista åren har jag i stort sett bara ägnat mig åt författandet. Jag håller på en hel del med musik och sjunger i två coverband. Jag har just skrivit kontrakt med ett stort förlag som kommer att ge ut min andra bok nästa år, vilket känns jätteroligt!

Hur kommer det sig att du började skriva?
– Jag har alltid älskat att skriva och det var till stor del därför jag valde att söka mig från psykologyrket till journalistutbildningen. När jag var gravid med vår yngsta dotter fick min man jobb i Barcelona. Vi flyttade dit och under några månader – när vår äldsta dotter gick tre timmar om dagen på en spansk förskola – så skrev jag som besatt. Jag hade ett väldigt stort behov av att få ur mig alla ord som trängdes inom mig. Det började med att jag fick en idé till en scen och historien kom sedan till mig väldigt lätt.

Kan du berätta lite om din bok ”Morgongåvan”?
– Morgongåvan handlar om Nathalie, som vandrar från famn till famn och försörjer sig på olika ströjobb. En lördagsmorgon vaknar hon, naken i en främmande säng. Hon vet inte var hon befinner sig. Minns inte hur hon kom dit eller tillsammans med vem hon tillbringat natten. Jonas är ett skadat barn i en mans kropp. Plågad av minnen från en trasig barndom befinner han sig på psykosens rand. En dag hjälper ödet honom att finna sin ängel. Och hon ska bli hans. Jonas upprättar en plan. Hon ska få den vackraste Morgongåva man kan tänka sig. Men något går snett. Morgongåvan utspelar sig i Stockholm och flera personers livsöden flätas samman i boken.
– En ambition när jag skrev, var att jag ville beskriva en människa som begår onda handlingar på ett sätt så man ändå känner med honom. Psykologen i mig finns ju förstås med när jag skriver. Och så gillar jag att skriva om hur slumpen ibland påverkar livet i riktningar vi inte räknat med. Påverkar de livsval vi gör, till exempel.

Vad gör du när du inte skriver?
– Jag är en riktig hemmaråtta som älskar att vara med min familj. I vårt lilla hus. När jag inte sjunger då. Eller författarminglar.

Vad har du för tips till unga människor som vill bli författare?
– Att man ska skriva, skriva och skriva. Det är som med allt annat, man måste träna för att bli bättre på det man håller på med. Att låta folk läsa det man skriver. Antingen vänner och familj eller något proffs, som en lektör eller en coach. Dels är det roligt att bli läst och dels lär man sig otroligt mycket om man är öppen för andras åsikter, tycker jag. Det är utvecklande. Att aldrig ge upp. Författaren Dag Öhrlunds ord från en skrivarkurs jag gick, om att ALDRIG ge upp, ekar ofta inom mig. Det är en tuff bransch och man får, om man satsar på att bli utgiven, räkna med att bli refuserad. MÅNGA gånger. Då gäller det att tro på det man gjort och att det finns folk där ute som kommer att vilja läsa.
– Blir man nu inte antagen, så finns det idag många bra möjligheter att ge ut sin bok själv. Det gjorde jag med Morgongåvan och det gick alldeles utmärkt!

3 reaktioner på ”Författarintervju: Susanne Boll

  1. Pingback: Idag intervjuas jag hos Nilmas Bokhylla — Susanne Boll

  2. Pingback: Vill ni ha författarintervjuer? | Nilmas Bokhylla

  3. Pingback: Det enda rätta | Nilmas Bokhylla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s