Julkalendern – Lucka 8

Dagens lucka sponsras av 2244, förlaget med färgstark läsning från Svarta Havet. Två exemplar av boken Tåg till Trieste av Domnica Radulescu finns i vinstpotten.

Beskrivning av boken från förlaget:
Mona Manoliu, hjältinnan och berättarrösten i Domnica Radulescus suggestiva och passionerade debutroman Tåg till Trieste, är sjutton år när hon blir kär för första gången. Hon faller för den grönögde pojken Mihai från Brasov i Karpaterna där Monas familj varje sommar tillbringar sin semester, långt bort från Bukarests smuts och stress. Det unga parets kärleksförhållande påverkas av Nicolae Ceausecus brutala diktatur, och den hemliga polisen, Securitate, som finns överallt. Alla misstänker alla. Mona känner att det är något som inte stämmer med Mihai, men innan hon hinner konfrontera honom smugglas hon ut av sina föräldrar från Rumänien till USA. Under de kommande tjugo åren försöker Mona glömma sitt förflutna men hon inser till sist att hon måste återvända till Rumänien för att utröna vem Mihai, hennes första och största kärlek, verkligen var.

Tävlingsregler
– Vart reser du helst? Motivera kort i en kommentar till det här inlägget och glöm ej att ange din e-postadress.

Tävlingen avslutas ikväll 23.59

LUCKAN ÄR STÄNGD! GRATTIS TILL LIZ OCH SANDRA BOKHANDLARN!

43 reaktioner på ”Julkalendern – Lucka 8

 1. Jag reser helst inåt eller i minnet eller i fantasin. Älskar att resa IRL också. Men längtar mycket tillbaka till Ecuador döär jag för sex år den bodde och jobbade! Önskar och drömmer att få åka tillbaka till min familj där

 2. Skamligt nog så har jag aldrig vart längre än till Tyskland, men stora drömmen är att få åka till Thailand. Varför vet jag inte, men jag vill komma nånstans där det är en helt annan kultur än här, verkligen få se skillnader och få tankeställarna man kan behöva ibland. Man får dom inte via tv och media, man får dom nog bättre genom att själv få se…!

 3. Har inte rest så mycket i liv, eller åtminstone inte långt bort dvs. utomlands, utan jag har mesta dels rest inom Norden. Därför blir mitt val faktiskt Gotland vilket är en plats jag mer än gärna skulle vilja ta med mig min dotter till som aldrig varit där för det är en underbar plats.

  Kram Sanna

 4. Jag reser helst kort, utan packning. Det känns lättsamt och skönt. Äventyret kan finnas redan runt hörnet …

 5. Jag reser helst till verkligheten. Kanske låter flummigt men jag klarar inte av turistorter där man lever lyx medan lokalbefolkningen direkt eller indirekt utnyttjas. Min dröm är att åka runt i världen och träffa människorna där. Tanzania eller Bangladesh.

 6. Jag reser helst till något varmt ställe där det även finns kulturella sevärdigheter. Just nu ligger Egypten på topp och jag har varit där två gånger men ännu inte haft möjlighet att se pyramiderna i Giza (på grund av oroligheter varje gång). Får se när jag kommer dit nästa gång. Just nu är en resa till Grekland i augusti inplanerad. :-)

 7. Jag älskar London och dit reser jag helst. Waterstones bokhandel är rena drömriket att vandra omkring i om man älskar böcker. Men allt med London är fantastiskt tycker jag =)

 8. Just nu är det Spanien eftersom min dotter läst spanska ett tag och vi ska göra en resa nästa år och testa hennes språkkunskaper, ska bli spännande!

  vh
  Monika

 9. Italien. Har varit där två gånger och har även två vänner som bor där. Båda dessa vänner har jag dock bara träffat en enda gång så det skulle vara kul att resa dit igen :)

 10. Som längst har jag rest till Rhodos, Grekland. Detta har hänt en gång. Anledningen till bristen på utlandsresor är att jag är vansinnigt flygrädd. Däremot har jag semestrat på massor med fina platser i vårt avlånga land. Det finns så mycket fint att se. En av favoritställena som jag gärna besöker igen är Öland. En plats i Sverige där jag aldrig varit och gärna vill åka till är Gotland. Hoppas det bli de närmaste åren någon gång.

 11. Jag reser helst till Schweiz där mina släktingar bor. Åker dit ca 1 gång varje år och jag älskar det!:)

 12. Jag åker helst inom Sverige faktiskt. Tycker vi har ett fantastiskt land att utforska.
  Första semestern med min man var i en liten stuga från 1800talet utanför Örebro. Ingen tv, inget internet fungerade och vi umgicks bara med varandra. Det är semestern som ligger på första plats av alla jag varit på. :)

  annkina@gmail.com

 13. Grekland eller USA, jag vill åka till Grekland för att jag är nyfiken på deras mytologi med alla gudar och skulle vilja åka bort från snöiga, kalla Sverige ett tag just nu.
  Och till USA för att där har jag läst om flera populära bokhandlar! Många YA-bokhandlar, vilket jag gillar mycket :)

 14. Jag reser helst till stugan i Arboga. Den ligger långt ute i skogen. Där kan jag slappna av och vara mig själv. Det är semester för mig.

 15. Jag reser helst inom Sverige och går på diverse lokala museer och spankulerar omkring och ser och känner på kulturen på respektive plats. De landskapen jag har kvar att besöka innan jag klarat av samliga 25 är Öland och Blekinge. Så att vandra i Borgholms ruiner och äta kroppkakor och besöka Karlskronas marinmuseum och lägga en slant i Rosenbom är något som lockar enormt!

  Vad det gäller att åka utomlands så är det ställen med roliga sportevenemang som hägrar mest. Att besöka längdåknings-VM i Val de Fiemme 2013 vore riktigt kul. Jag var på VM 2011 i Holmenkollen, vilket var en häftig upplevelse! Therese Johaugs tremilsvinst när publiken bokstavligt talat bar fram denna unga flicka var helt enormt! skid-VM 2015 går av stapeln i Falun, så då är man ju given åskådare. Skulle jag då ta mig till Italien för mästerskapet i vår så skulle det bli ett fint hat-trick. :-)

 16. Min drömresa är verkligen till Australien så det är absolut dit jag helst vill resa. Min mamma har både släkt och kompisar där och hon var där 4 månader när hon var ung. Så jag vill dit för att träffa alla och få uppleva den fantastiska naturen.

 17. Jag har rest ganska många gånger, men vart jag helst åker är faktiskt inom Sverige, till min mamma. Jag älskar att spendera tid med henne, men det blir inte så ofta som man skulle vilja.

 18. Det bästa resmål jag någonsin varit på var Galapagosöarna. Man bor på en båt eftersom alla utom en ö är fri från bebyggelse. Varje dag besöker man en eller två öar och upplever dess speciella karaktärer, miljöer och djurliv. På någon ö fick man hela tiden akta sig för att trampa på Iguanaödlor en annan hade hur många sjölejon som helst och jag har aldrig någon annanstans upplevt ett så rikt fågelliv. Varje dag kunde man snorkla i det ganska kalla vattnet och hälsa både på gigantiska havssköldpaddor, små revhajar och pingviner. Nu är det fem år sedan vi var där och vi kommer definitivt att återvända när våra två små barn har kommit upp i tonåren. Hoppas bara att denna underbara miljö finns kvar oförstörd tills dess.

 19. Reser helst till något ställe där mina vänner bor! Så olika städer runt Sveriges (för) långa land. Skulle passa ypperligt med denna bok på tåget till till exempel Stockholm :)

 20. Jag reser helst dit näsan pekar i vår härliga husbil. Nu senast tänkte vi oss till Kroatien men kom inte längre än till Österlen, det fanns för mycket att upptäcka här hemma i Sverige. Men nästa år så……

 21. Gärna till Skottland för att fotvandra. Härliga naturupplevelser, trevliga människor och lagom motion!

 22. Till Tärnafjällen, på vårvintern när solen skiner, snön smälter och droppar från stugtaket och allt är vitt, vackert och fridfullt. Det är det optimala sättet att ladda sina batterier!

  asa101@hotmail.com

 23. Jag har vart en sväng till Stockholm och tre svängar till Göteborg så min erfarenhet att resa är noll och jag tror inte att jag kommer att resa på ett tag så då har jag faktiskt inget favoritställe utan vill till alla platser som man hör om och ser på tv. Världen känns så stor för att jag just nu ska veta vart jag vill åka. Det spelar som ingen roll vart man åker då det hade vart kul att uppleva vad som helst :)

 24. Pingback: LUCKA 8 HOS NILMAS BOKHYLLA – 8/12 | BLOGGTÄVLINGAR

 25. till Islands kalla vinterlandskap, med de varma människorna, varma källorna och framför allt, norrskenet som dansar illgrönt över himlen i midvinternatten. det är så att man tappar andan, varenda gång man ser det. så många gånger har jag bara lagt mig ner, på asfalt eller lava, och sett himlen bara dansa för mig. ren magi.

 26. Jag reser helst till sådana länder jag kan studera och inspireras ifrån. Som exempel Kina, Tyskland, Indien… Att få lära sig en massa saker från olika kulturer är en stor upplevelse för mig. Tack vare att ha fått resa en massa, har jag lärt mig en hel del.Tycker ingenting är bättre än att få bekanta sig med nya länder!

  Ronja M
  Ronja.at@hotmail.com

 27. Helst av allt reser jag hem, hem till min familj i Skåne. Att umgås med familjen och se syskonbarnen växa upp är helt underbart!

 28. Åker helst till fjällen för skidsemester om man ska åka någon speciell resa, men annars åker jag gärna till stockholm till brorsan :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s