Zelda

Lina Neidestam kom jag först i kontakt med i och med den grafiska romanen i Engelsforsserien. Jag blev väldigt nyfiken och lånade därför hem Zelda från biblioteket och nu är den läst! TREVLIG MIDSOMMAR!

zelda

Titel: Zelda
Författare: Lina Neidestam
Serie: Zelda #1
Utgivningsår: 2009
Förlag: Kartago Förlag
Finns hos: Adlibris | Bokia | Bokus

Handling:
Hjältinnan Zelda är en idealistisk, bloggande åttiotalistsnärta som med dubbelmoral och ihåliga argument slåss mot de patriarkala väderkvarnarna. Till vardags pluggar hon på Komvux och drömmer om att komma in på journalisthögskolan, som bara tar in ”urblåsta modebloggare som är bra på matte”. Hon snyltar på sin kompis Tova och bråkar med sin av och på- pojkvän Sigge, som egentligen är alldeles för heteronormativ för hennes smak. Zelda reser till Frankrike och Mexiko för att skriva den stora generationsromanen, men väl där hemfaller hon istället åt starka drycker och den lokala manliga fägringen. Zelda drar till skogs för att leva ekovänligt, stillsamt och finna primalkvinnan inom sig själv, men spelar istället in youtube-klipp om hur man tillverkar kaveldunstamponger.

Omdöme:
Jag hade i princip inte läst något om denna serien innan jag hämtade ut albumet från biblioteket. Eftersom jag gillade Neidestams tecknarstil i Berättelser från Engelsfors var förväntningarna ganska höga men jag blev faktiskt besviken. Illustrationerna är helt okej men jag har lite svårt för karaktären Zelda. Jag förstod redan på första sidan att hon var feminist men sedan blev det liksom för mycket av det hela. Dessutom störde jag mig på små detaljer som att Zelda var arbetslös och urfattig men hade på något vänster råd att åka till Frankrike och Mexiko för att finna inspiration. Vem betalade de biljetterna?

Jaja, jag ska läsa del två i den här serien och även ge mig på Maran, också av Neidestam, så får vi se vad jag tycker sen.

Mitt betyg: 2/5

3 reaktioner på ”Zelda

  1. Gillade omslaget:)

    sv: vad roligt att du ska vara med i läs-a-lot :) hur går det med att bestämma över vilka böcker som du ska läsa?:)

  2. Pingback: Sammanfattning – Juni | Nilmas Bokhylla

  3. Plockade också med mig Zelda hem från bibblan, av precis samma anledning. Men det går lite halvhackigt med läsandet hittills och jag gillade bilderna i BfE mycket bättre. Maran väntar också här, den har jag inte vågat mig på än, verkar helt skruvad x)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s