Shutter Island

Sist ut i temat böcker som blivit film är den här, Shutter Island. Det är verkligen på tiden att jag blir färdig med det här temat nu så inom kort kommer en sammanfattande video upp på bloggen.

shutter-island-patient-67

Titel: Shutter Island (Patient 67)
Författare: Dennis Lehane
Utgivningsår: 2010
Förlag: Bonnier Pocket
Finns hos: Adlibris | Bokia | Bokus | CDON

Utläst: 24 juli 2013

Handling:
Det är sommaren 1954. På Shutter Island ligger Ashcliffe Hospital, ett hårdbevakat sjukhus för mentalsjuka brottslingar. Nu har en av dem lyckats fly därifrån. Kriminalaren Teddy Daniels kallas dit för att tillsammans med sin kollega Chuck Aule ta hand om fallet. Men på Ashcliffe Hospital är ingenting vad det synes vara. Och detsamma gäller Teddy Daniels. Består hans uppdrag verkligen i att ta reda på vad som hänt den saknade Rachel Solando? Eller har han kommit dit för att undersöka ryktena om den radikala psykiatri som lär bedrivas på Ashcliffe Hospital och som sägs innefatta drogexperiment och hjärntvätt och ingå som en del i den kalla krigföringen mot Sovjetunionen? Eller har han helt andra, högst privata skäl att befinna sig på Shutter Island?

Ju längre tiden går, desto mer hopar sig frågorna: Vad är det egentligen som pågår bakom sjukhusets murar? Hur kan någon överhuvudtaget avvika från denna strängt isolerade ö? Varför är den tomma fyren omgärdad av elektriskt stängsel och beväpnade vakter? Och vem är den patient 67 som den förrymde fången nämnt i ett kodat, kvarlämnat meddelande?

Ju mer Teddy och Chuck försöker kartlägga de mysterier som omger Shutter Island, desto diffusare blir bilden. Ju närmare sanningen de kommer, desto mer undanglidande blir den – och desto mer övertygade blir de om att någon försöker driva dem över vansinnets brant.

Omdöme:
I det här fallet såg jag filmen först och tyckte ärligt talat också att filmen var bättre än boken. Den här spänningen som så många pratar om fann sig aldrig riktigt hos mig och det tog lång tid innan det verkligen kom igång. Den var inte tråkig heller utan bara sådär lagom fesljummen. Jag hoppades faktiskt att den skulle vara betydligt bättre så det var lite tråkigt!

Som sagt så kommer det inom kort att komma en sammanfattande video om det här temat så då kommer jag att berätta lite mer om vad jag tyckte.

Mitt betyg: 3/5

2 reaktioner på ”Shutter Island

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s