En smakebit på søndag: Det enda rätta

smakebit

Den norska bokbloggaren “Flukten fra virkeligheten” har varje söndag en rolig liten utmaning där man ska skriva ner en liten smakbit av boken man läser för tillfället. Just nu läser jag bland annat ”Det enda rätta” av Susanne Boll och här är min smakbit;

Handling:
Tre kvinnors liv kantrar. Fullständigt.

”Nedräkningen har börjat, men julen kommer inte att bli som någon annan. Hon vet det. För mycket har hänt.”

Psykologen Maria är lyckligt gift med Manne och mamma till två små barn. När hon upptäcker en knöl i bröstet drabbas hon av en fruktansvärd dödsångest. Och riskerar allt för att lindra den. Nu hotar sanningen att hinna ikapp henne.

Helmi arbetar som läkare på onkologen, Karolinska Sjukhuset, och rollen som dödens budbärare står henne upp i halsen. Hon fattar ett drastiskt beslut som, enligt henne, skonar både henne själv och patienterna. Samtidigt börjar hennes noga kontrollerade liv att krackelera. Ångestfulla minnen som hon trodde sig förträngt för alltid pockar på uppmärksamhet och hennes gamla bedövningsmedel, sex, fungerar inte lika bra som tidigare.

Isabelle är förskollärare och längtar intensivt efter egna barn. Hon är lyckligt kär i sin sambo Jerker men börjar bli frustrerad över att han vill skynda långsamt i relationen. Men är Isabelle själv verkligen så redo för ett liv med Jerker som hon tror? Hon förföljs av tanken på ett par mörka ögon som hon trodde var borta. För alltid.

Medan en gråkall december sänker sig över Stockholm, korsas de tre kvinnornas stigar, den psykologiska spänningen skruvas upp och livsavgörande val måste fattas.

det-enda-rattaHon betraktar mannen framför sig. Han ser trött och blek ut, nästan gulaktig i hyn. Är välklädd. Ljusblå skjorta, slips och kostymbyxor på en gänglig, närapå mager, kropp. Relativt vältalig, även om hans känslotillstånd får honom att tala en smula osammanhängande. Hon noterar att han är attraktiv, ser rent av väldigt bra ut, men konstaterar samtidigt att det berör henne förvånansvärt lite. Rent sexuellt. Vad som däremot berör – och förvånar – henne är hur svårt hon har att motstå impulsen att smeka honom över håret, som ett barn.
Han tappar ansiktet. Bryter samman inför hennes ögon. Inför henne. Hon som sitter med avgörandet i sina händer. Hon som sitter med den biopsinål som ska sticka i den förbannade knölen på hans hals. s. 20

13 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Det enda rätta

  1. Det var en intens smakebit. Jeg ble litt nysgjerrig på boken likevel og må skrive den ned. Takk for fint tips!

  2. Ny forfatter for meg. Ble faktisk nysgjerrig på boken, gleder meg til å kanskje få høre mer om den etterhvert:) Takk for smakebiten!:)

  3. Jag har bara sett den här bokens omslag och tänkt att det är en erotisk roman! Den verkar dock innehålla mycket mer än sexscener… ska bli intressant att läsa vad du tyckte sen.

  4. Dette er en type bok som jeg er alt for feig til å lese, snikende sykdommer er blant en av ingrediensene i en bok jeg ikke liker å lese om. Når det er sagt så syntes jeg smakebiten var godt skrevet, og at boken sikkert kan være veldig god selv om den ikke er for meg.

    Kom gjerne innom min smakebit igjen og gi en stemme til den smakebiten du likte best.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s