Författarintervju: Samuel Brissman

Hösten 2009 genomfördes ett värdedepårån i Stockholm med hjälp av en stulen helikopter. Samuel Brissman har skrivit boken om helikopterrånet inifrån och här kommer en kort intervju med honom.

32182477-HSJe3Samuel, du har precis släppt boken Helikopterrånet – Inifrån, berätta gärna lite mer om dina tankar kring boken.
– När jag vaknade den morgonen helikopterrånet hade skett och hörde om hur det genomförts, då förstod jag direkt att det måste varit en mycket skicklig pilot. Inte många skulle kunna klara den flygningen. Det visste inte minst jag efter att ha tagit några lektioner i helikopterflygning och dessutom flugit med flera duktiga piloter i letandet efter bra marker till vindkraftsverk. Bara några få så skickliga piloter fanns i landet och jag kände en av de bästa. Han var anställd i vårt bolag och min vän. När media börja ringa och vår hemsida kraschade, då förstod jag allvaret. Mitt liv sattes i spinn: Var det verkligen han som var piloten? Hur kunde det vara han? Hur kunde han av alla, blivit indragen? Och att vi inget märkt? Visserligen hade han varit borta mycket på sistone, men i alla fall … Genast började olika scenario att målas upp för mig om hur det egentligen kan ha gått till – inifrån…

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
– Det är på en mer platonisk nivå. Det handlar om en kraft som är större än jag. Att skriva är som att andas för mig – en ventil för att inte bli galen i denna tokiga värld. Men framförallt skriver jag för att tillföra något positivt till världshistorien. Jag tror på fjärilseffekten och jag tror på pennans makt.

Kommer det någon fortsättningen eller skriver du på något nu?
– De som har läst den senaste boken vet att Kriminalkommissarie Björn Öhlund inte är den som ger upp i första taget. Under pågående utredning var hans fru sjuk. Sådana familjära bekymmer slukar mycket krafter. Nu i efterhand kryper en känsla honom allt närmare, som en Gollum i hans undermedvetande: Det måste finnas alternativa förklaringar – andra som inte greps – en organisation bakom som polisen inte lyckats (eller vill) kartlägga. Öhlund är igång igen …

Kan du ge några tips till andra som vill bli författare?
– Skriv tusen ord om dagen i ett år. Läs allt som kommer i din väg, gärna också från andra genrer än den du skriver inom. Förvänta dig inte att det går enklare än att bygga ett hus. Det är mycket hantverk. Påtvinga släkt och vänner dina alster. Förhåll dig lyssnande och lärande. Och ha alltid en flaska vatten nära datorn.

Slutligen, vem vill du ska läsa din bok?
– De som vanligtvis inte läser deckare. Läsare som vill försöka förstå mellanmänskligt beteende – människan bakom.

Om ni vill veta mer om boken och författaren kan ni kika in på  helikopterranet.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s