En smakebit på søndag: Stolthet och fördom

smakebit

Den norska bokbloggaren “Flukten fra virkeligheten” har varje söndag en rolig liten utmaning där man ska skriva ner en liten smakbit av boken man läser för tillfället. Just nu läser jag bland annat ”Stolthet och fördom” av Jane Austen och här kommer min smakbit;

Handling:
Berättelsen om hur Elizabeth Bennet och den svåråtkomlige mr Darcy på kringliga vägar kantade av förvecklingar och högmod långsamt närmar sig varandra hör till litteraturhistoriens verkliga höjdpunkter. Med sitt rika och engagerande persongalleri, sina vackra miljöer och med sin subtila humor har romanen inspirerat och fängslat otaliga läsare världen över och fortsätter att göra så.

stolthet-och-fordom

Hemma mottogs de inte särskilt hjärtligt av sin mor. Mrs Bennet blev förvånad över att de kom, tyckte att de hade gjort fel i att ställa till detta besvär och var övertygad om att Jane hade förkylt sig igen. Men deras far blev verkligt glad att se dem, även om han uttryckte det mycket återhållsamt; han hade märkt hur mycket de betydde i familjekretsen. Kvällssamtalen då hela familjen vad samlad hade förlorat mycket av sin livlighet och nästan allt förnuft då Jane och Elizabeth vart borta.
Mary satt som vanligt fördjupad i studier av harmoniläran och av den mänskliga naturen; de fick beundra några nya avskrifter och lyssna till några nya formuleringar av gamla moralkakor. Catherine och Lydia hade ett annat slags upplysningar att komma med. Det hade hänt mycket i regementet sedan föregående onsdag, flera av officerarna hade nyligen varit på middag hos deras morbror, en soldat som hade fått prygel, och man hade faktiskt hört sägas att överste Forster tänkte gifta sig. s. 77

12 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Stolthet och fördom

  1. Ah, Mr. Darcy :-) Jeg har lest denne, men mest av alt har jeg sett filmen. Jeg har selvfølgelig en utgave som er favoritten og i den er Mr. Darcy helskjønn :-)
    Ønsker deg en fin søndagskveld!

  2. Å, finaste boka! Eg valgte åpningslinjene frå Stolthet og fordom som min smakebit i dag. Har begynt å sjå på BBC-serien basert på boka, så skal avslutte kvelden med ein episode frå den no:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s