Författarintervju: Catrine Tollström

Medan jag strosar omkring på bokmässans andra dag bjuder jag på ytterligare en författarintervju, den här gången med Catrine Tollström. Varsågoda!

webb_svartvitKan du berätta lite kort om din bok ”Bödeln, Frälsaren, Observatören”?
– Det är en roman för alla som gillar spänning, psykologi och oväntad intrig. De yttre ramarna är Sveriges hittills största produktion av reality-tv. Inspelningarna sker på den isolerade ön Palawu, någonstans utanför Malaysia. Dit reser huvudpersonen Leona Bowmoore för att leda ett av kamerateamen, men hon märker snart att allt inte är som det ska. Märkliga saker händer och hennes grupp förlorar sin kontakt med omvärlden. I det psykologiska spel som sedan tar sin början tvingas var och en möta sina djupaste rädslor och de börjar omvärdera allt de hittills har trott på. Kanske behöver de förändras i grunden för att överleva och kanske behöver denna grupp av individualister samarbeta för att undvika något fasansfullt.

Vad fick dig att skriva boken? Hur har det gått till?
– Idén dök upp när jag pluggade beteendevetenskap och tänkte att gruppsykologi skulle kunna skildras på mer spännande sätt än i kurslitteraturen. Hur skulle människor av olika personlighetstyper reagera om de ställdes inför ett dödligt hot? Hur skulle existentiell ångest få dem att utvecklas? Många år senare var det BFO:s budskap som fick mig att börja skriva. Valet av genre var lätt, eftersom jag tror att underhållning kan vara ett fantastiskt verktyg för förändring.
– Själva skrivprocessen har varit lite udda. Jag började med att utforma en väldigt lång lista på vad jag tyckte att den ultimata romanen just för mig skulle innehålla. Det inkluderade bland annat en stark hjältinna, cool dialog, en annorlunda kärlekshistoria och en intrig med oväntade vändningar. Sedan läste jag massor av böcker och definierade kriterier utifrån alla punkter på listan. När tycker jag att en miljöbeskrivning är som bäst? Hur bygger man upp spänning beroende på olika typer av scener? Hur kan brännande möten mellan människor skildras för att passa min smak? Så höll jag på och inte förrän efter tio år tyckte jag att mitt manus började leva upp till alla kriterier på listan.

Vad inspireras du av?
– Kärlek, djur och natur. Jag skriver bäst när jag är glad. Skrivkramp är sällsynt, men skulle det hända så tänder jag ljus, läser poesi och lyssnar på min skrivarlåtlista som jag har på Spotify.

bodeln-fralsaren-observatorenVad händer härnäst? Skriver du på nytt eller tar du det bara lugnt?
– Jag är arbetsnarkoman så ”ta det lugnt” existerar inte. BFO ges ut på ett förlag där överenskommelsen är att jag får sköta marknadsföringen själv och det skulle kunna ta hur mycket tid som helst. Flera spännande saker händer i höst, samtidigt är jag enormt skrivsugen och jobbar med en uppföljare samt två spin off-romaner i den mån jag hinner.

Vad skulle du ge för tips till folk som vill bli författare?
– Jag tror att känsla, temperament och kunskap är nyckelord för att bli en bra författare, därför utgår mina tips från det:

1. Med känsla menar jag till exempel en god förmåga att sätta sig in i andra människors situation. Att se och förstå det som händer mellan människor och inne i människor för att sedan kunna gestalta det och skriva undertext på ett trovärdigt sätt. Att ha livlig fantasi och sinne för detaljer är också en fördel. Mitt tips är att du övar på att se fragment av berättelser i sådant som händer omkring dig. Du kommer att bli förvånad över hur många uppslag till intriger du får bara under en timme. Öva också på att stanna upp för att lägga märke till hur saker doftar, känns, låter, rör sig, hur ljuset faller osv. Den sensitiviteten kommer du att ha nytta av i ditt skrivande.

2. Det underlättar om du har ett temperament med uthållighet, passion och disciplin. Helst bör man vara lite crazy i sin envishet. Ett råd är att aldrig vänta på inspiration om du satsar seriöst. Avsätt tid och skriv! Ett annat råd är att se till att ha något att säga med dina texter. Då kommer du att vara mer motiverad och det är större chans att resultatet blir bra. Min erfarenhet är att de avsnitt som skrivs med mest passion blir allra bäst.

3. Du behöver vara öppen för kunskap. Författande är ju ett hantverk som går att lära sig, även om det tar tid och även om talang inte skadar. Ge inte upp när du börjar upptäcka hur svårt det är. Undvik slitna uttryck och händelseförlopp som du har läst löjligt många gånger i romaner. Sträva efter att hitta din egen unika berättarstil istället. Gå gärna skrivarkurser och studera tekniken i massor av böcker. Lär dig regler och bryt sedan mot dem om du vill. Utöver det kan du försöka sätta dig in i branschen. Håll dig uppdaterad, till exempel genom att följa bloggar och genom att gå med i författargrupper inom sociala media.

Och, till sist, glöm för tusan inte bort att ha kul medan du skriver!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s