Julkalendern 2013 – Lucka 3

3december

I tredje luckan hittar vi två pocketpaket med böckerna ”Vattnet i mars”, ”Inbox (1)” samt ”Spelets konst” och luckan sponsras av Pocketförlaget. Det blir alltså två vinnare idag igen!

9789187319761-185x3009789187319723-179x3009789187319778-183x300

*”Vattnet i mars” är skriven av Mikael Fant och är en roman om svek och lojalitet, sorg och omsorg, brott och uppbrott. Om ni vill läsa mer om boken och vad den handlar om kan ni klicka här.
*”Inbox (1)” av Daniel Glattauer handlar om en kärleksaffär som utspelar sig helt via mail och behandlar frågan vart gränsen går för otrohet. Läs mer om vad boken handlar om här.
*”Spelets konst” av Chad Harbach blev utsedd till årets bästa bok av Amazon och handlar om en ung basebolltalang. Om ni vill läsa mer om boken kan ni klicka här.

Tävlingsregler
– Vad får man inte missa på ett julbord om du får säga ditt? Berätta och motivera!

Tävlingen avslutas ikväll 23.59

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! GRATTIS FRIDA ERIKSSON OCH LINNÉA!

Annonser

92 reaktioner på ”Julkalendern 2013 – Lucka 3

 1. Det är svårt att bestämma sig för vad jag inte skulle klara mig utan på julbordet, men jag måste nog säga långkålen. Särskilt om den är gjord av pappa. Oavsett hur mycket vi lagar tar den ändå alltid slut. Jag skulle också kunnat ha sagt surdegsbrödet, potatisgratängen eller efterrätten, men det gjorde jag inte. Kanske för att jag är jättesugen på långkål just nu.

 2. Jag är gärna med och tävlar, och man får absolut inte missa min pappas köttbullar förutsatt att julbordet är vårt. Anledningen till att man inte får missa dessa är för att det helt enkelt är himmelskt goda.

  Kram Sanna

 3. Man får inte missa rödbetssalladen! Det är egentligen den enda tiden på året som det går att äta den. Passar utmärkt till såväl prinskorv och köttbullar såväl som skinkan.

 4. Nu är jag en knäpp människa – men sillen! På julbord kan man de mest spännande smakerna, som man aldrig får uppleva igen, så de som finns på julbordet kan vara once in a lifetime.

 5. Jag är ju lite udda, men äggen… Trots att det är en av få saker på julbordet som man äter året om, så finns det inget som är godare än de kokta ägghalvorna.

 6. Inget julbord utan julskinkan på ljust bröd och med lite senap på. Det slår allt annat. För att vara helt ärlig är jag inte jätteglad i maten på julborden. Det är bara en del utvalda saker som jag äter.

 7. Mitt svar blir sillen. Inte för att sill är det godaste jag vet, men för att jag nyligen börjat tycka om det. Sill bidrar både till min vuxenkänsla och den allmänna julkänslan!

 8. Inget! :) Nej men på det som jag är uppväxt med så måste jag säga kubben. Ett speciellt kokt bröd som enbart görs till jul. Farmor gjorde det i alla år genom att koka det i en gammal mjölkkruka på vedspisen. Numer orkar hon inte så pappa gör en lite modernare version som kokas i ugn. Iaf nästan samma sak. Hur gott som helst till all julmat men speciellt till ost och sill. Det är när man sätter tänderna i en sådan på julaftonsmorgonen som det känns som att julen anlänt på riktigt :)

 9. Hemgjord ostkaka får man absolut inte missa, den både doftar och smakar härligt gott!

 10. Vegetarisk mat (preferably quorn som pappa lagar världens godaste sås till) som går bäst med potatisen :) Ibland glöms det dock bort och jag får äta Pizza till julbordet ;)

 11. Man får inte missa människorna som sitter runt julbordet! (Vilket kan vara lätt hänt i all julstress) Umgås och var glada! :)

 12. Det man tycker om. Det finns inget man inte får missa, inga måsten! Ät det du tycker om, det finns så mycket att välja på. Jag ser redan framemot skinkan.

 13. Helt klart min fantastiskt fräscha saffrans sallad med rostade nötter och granatäpplekärnor. Denna bryter så fint av det andra mäktiga på borden, men har ändå en julig smak av saffran!

 14. Egentligen är det kombinationen av olika saker som ger det perfekta julbordet men ska jag bara säga en sak så: Sillsalladen. Enda gången på året man äter det så det är verkligen jul för mig, med dess traditioner långt bak i tiden.

 15. Julmust! För att det är bara julmust och julskinka jag tycker om på hela julbordet… och julmust är ju de godaste drickan som finns!

 16. Matglad som jag är så är det svårt att välja ;) men det blir nog Janssons som blir vinnaren, gott! Går redan och längtar efter den så sambon och jag får nog tjuvstarta med ett litet eget julbord snart.

 17. Min favoriträtt på julbordet är janssons frestelse! Dessutom brukar jag göra egna vegetariska ”köttbullar”, jag värnar om djuren! De blir supergoda!

 18. Man får ju inte missa julskinkan, allra viktigaste på julbordet. Tar alltid en skinksmörgås dagen innan till uppesittarkvällen.

 19. Jag vill vara med!
  Mina tre måsten är vörtbröd MED russin, lax och julskinkan. Med detta gör jag mackor med mycket pålägg och sedan är jag nöjd. Janssons Frestelse lämnar jag glatt över till de andra.

 20. Faster Gunnels vitkålssallad är det mest betydelsefulla. Trots att det är 14 år sedan hon gick bort (just idag faktiskt) är det ”Gunnels sallad” och för alla oss andra, framför allt mina kusiner, betyder den mycket. Vårt sätt att minnas ( och sen är den sjukt god med kål, vindruvor och mandariner osv!!)

 21. bohusländsk äggost, som görs på gammaldags mjölk. Det är jag uppväxt med och det är tillsammans med skinka, köttbullar och prinskorv en maträtt som garanterat gillas av barnen.

 22. Äggsallad och sill! Det bästa med det är att det är farfar som gör både och, äggsalladen är som fluffiga moln och sillen är sockerinlagd efter eget recept <3

 23. Julskinkan och dem hemmagjorda köttbullarna. Har man bara dem så vet man att det blir en lyckad julafton :)

 24. Köttbullar. Jag är ingen större julbordsfantast (äter i princip köttbullar, skinka och bröd) men min mormors köttbullar är helt fantastiska.

 25. Alltså jag gillar ju det mesta på julbordet utom alla fiskrätter, men om jag ska säga något som gör mig särskilt glad så är det två saker: kalvsylta och lutfisksåsen som i vår släkt görs på ett lite annat sätt än vad de flesta är vana vid. Allt på julbordet blir godare med en klick av den såsen, t o m kalvsyltan!

 26. Haha, senast igår sa jag att man borde slänga in våfflor på julbordet. Jag älskar våfflor och tycker att de används för lite ;) Men om man ska se till traditionell mat så vill jag ha varmrökt lax! Fast vet inte om det är traditionellt eller om det bara är vi som har det.. Så jag säger prinskorv då! ;)

 27. Julmust, det absoluta måstet, min man brukar kalla mig julmustsvampen för jag slukar julmust. Jag skulle kunna äta vad som helst på julen bara jag får min julmust. :D

 28. Mammas hemgjorda rödbetssallad kan jag inte vara utan. Säkert tusen kalorier per tugga, men så värt det!

 29. Brysselkålen! Man grundar med den (som är SJUKT mättande – och nyttig) så kommer man garanterat inte äta speciellt mycket av något annat. En perfekt lösning! :)

 30. Om det är något man inte får på vårt julbord så är det farmors julköttbullar och farfars revbensspjäll! Det är saftigt, mört och himmelskt gott. Åh, det vattnas i munnen på mig när jag tänker på det, jag vill ha julafton nu!

 31. Rödbetssalladen! Det får julbordet att kännas fräscht och så är det ju så otroligt gott :)

 32. Jag ogillar egentligen all den typiska julmaten, så det enda på julbordet som jag anser att man inte får missa är risgrynsgröt.

 33. Gud jag vet inte! Så mycket gott! Men skulle nog ändå välja julvörten och julosten för av någon anledning är jag besatt av de båda (helst tillsammans) åå så gott! Och det är verkligen något man bara äter på julen också, så det blir ju lite speciellt!
  Kram!!

 34. Jag är gärna med och tävlar! Enligt mig är vegetariska, hemgjorda ”köttbullar” ett måste på julbordet. :)

 35. På ett julbord får man absolut inte missa sillen, vörtbrödet, julskinkan och julmusten. De sakerna måste bara finnas där. Mvh Lisleotte

 36. Julskinkan såklart. Det är ett måste varje år, och min familj kan äta upp två-tre stycken under juletiden, då det är så mumsigt att ta på en bra limpa med senap på!

 37. På vårt julbord är nog Carlas rotfruktsgratäng godast ( Ibland med Isterband ). Om inte den finns så är det riven rödkålssallad med apelsin m.m.

 38. På mitt julbord måste det finnas en gratäng med blomkål konstigt nog. Denna tradition infördes för rätt många år sedan då jag var inne i en vegetarisk period. Numera äter jag kött men alla i familjen kopplar numera blomkål till julbordet.

 39. Alltså detta är egentligen sjukt äckligt i mångas ögon, men jag har fått detta sen jag var liten hos mormor och morfar och tyckt om det sedan dess, Aladåb! Är väl medveten om hur osmakligt det egentligen är, men man kan väl få vara lite annorlunda då :)

 40. Köttbullar, skinka och prinskorv i all ära,
  omringad av familj, vänner och andra kära!
  Barnen älskar gravad lax, absolut viktigast för dom,
  men för mig är favoriten definitivt -Kalix löjrom!

 41. Eftersom jag är vegetarian kan julbordet bli lite knepigt, så för mig är det viktigt att ha mina egna självklarheter på julbordet och då inkluderar jag alltid brunkål! Det är gott och fräscht och lätt att kombinera med andra smårätter.

 42. Det är en klurig fråga som får olika svar beroende på vad för slags julbord det är. Hos min danska svärmor får man inte missa smörrebröd med lax! Hos mamma är det kräftstjärtsomeletten som är pricken över i. Hos mig finns båda rätterna.

 43. Ping: LUCKA 3 HOS NILMA – 3/12 | BLOGGTÄVLINGAR

 44. Jag ska på julbord på torsdag och vad vill jag inte missa då, jo det trevliga sällskapet förstås. En chans att umgås med arbetskollegor utanför skolans väggar. Ja sen sitter det inte fel med lite mat också.
  Gissa vem som kommer sova med magen full av godsaker på torsdagkväll.

 45. Sill och lax är ett måste. Får jag bara det behöver jag inte så mycket mer. Det går att variera näst intill i det oändliga. Olika inläggningar på sillen och laxen kan vara kokt, varm- och kallrökt, ugnsstekt, som pastej med mera.

 46. Grisfötter! inte för att någon någonsin äter dem, men det ska sitta där på bordet!!

 47. För mig är julskinkan viktigast då det är något som vi aldrig har under den resterande delen av året. Sånt som köttbullar, lax, revbensspjäll, sill osv kan man ju äta under andra tidpunkter, så därför tycker jag att julskinkan är viktigast!

 48. Hej!
  Jag är gärna med i din tävling.
  Man får inte missa mina goda kryddköttbullar. Går hem hos alla i min familj på julafton.

  Mvh Julianna

 49. Man får inte missa julmusten! Det är det allra viktigaste på jul! Men sen finns det även mat jag inte skulle klara mig utan, men julmusten är helt klart viktigast!

 50. Smörgåstårtan! Vår familj har som tradition att ha en smörgåstårta till jul. Bästa maten om man vill slippa julstress. Lax, ost, räkor och massa gott!

 51. Jag är nog ensam om denna men det man inte får missa är bruna bönor. nget julbord utan mormors hemmagjorda bruna bönor. Så har det alltid varit och så måste det förbli. Viktigare än kalle anka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s