E-böcker som recex – Såhär tyckte ni!

I söndags frågade jag er vad ni tyckte om att få e-böcker som recensionsexemplar och det var faktiskt en hel del som svarade och de flesta tyckte likadant. Jag tänkte ta upp lite för- och nackdelar utefter vad ni har svarat för att kunna se det lite svart på vitt.

De flesta höll med om att det klart är både billigare och lättare för förlagen att skicka ut e-böcker som recensionsexemplar istället för fysiska böcker. Det behövs inte lika mycket arbete bakom och i och med att det blir billigare kan de även skicka ut till fler.

Här är de minus som kom fram:
– Många har ingenting att läsa dem på. Mobiltelefonen är för liten, läsandes i en stol framför en stationär dator blir snabbt obekvämt.
– Själva känslan med en ny bok försvinner då man inte kan ta på den, lukta, bläddra m.m. Många vill dessutom spara böckerna i hyllan och det blir svårt med en e-bok.
– E-boken glöms av för ”det som inte syns, det finns inte”.
– Vissa e-böcker ges ut i konstiga format där styckeindelning och ibland språk är knas.
– Att få en fysisk bok är som att få lön för att vi skriver om dem. Att recensera en e-bok känns därför nästan som gratisarbete.
– Sist men inte minst var det en som tog upp en sak jag själv tänkt på, nämligen att eftersom så många inte gillar e-böcker minskas ju efterfrågan och boken/förlaget får mindre publicitet. Blir det verkligen ”billigare” i slutändan då?

Det här var helt klart intressant och särskilt att få läsa alla svar på det hela!

Annonser

8 reaktioner på ”E-böcker som recex – Såhär tyckte ni!

  1. Vi frågade i vår uppsats i svenskan om e-boksformatet/egentligen läsning på platta (läs-/surf-) i tre stycken klasser på högstadiet. De fick även säga vad de tyckte om den klassiska/traditionella boken. Nästan ingen föredrog e-boken i vår undersökning. Flertalet elever sa även att de uppskattade den traditionella boken mer efter att ha testat att läsa på platta!

  2. Ping: Veckans bokbloggsfråga v.48 | Nilmas Bokhylla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s