Författarintervju: Fredrik Frängsmyr

Det var ett tag sedan nu men nu är det dags igen – en författarintervju. Debutanten Fredrik Frängsmyr har fått svara på lite frågor.

FredrikDin debutroman släpptes för bara några månader sedan. Hur känns det?
– Det känns jätteroligt såklart. Och samtidigt konstigt och jättejobbigt. Skrivandet har alltid varit något jag har gjort för mig själv, jag har alltid bestämt vilka som ska läsa och så vips så finns boken ute i affärer och på internet och jag har ingen kontroll alls längre. Mitt normala språk är humor men min debutroman är en thriller som är rätt mörk och ganska grov och det gjorde saken lite jobbigare. Men får jag bara välja ett ord att beskriva känslan så är det jätteroligt.

Vad har du fått för reaktioner på den?
– Jag har fått väldigt positiva reaktioner på boken. Större reaktioner än jag trodde och det är jätteroligt. Folk som har engagerat sig i karaktärerna och valen de gör och berättar att de varit både irriterade på och glada åt huvudpersonen och att de skulle vilja hänga mer med honom. Frågar om nästa bok osv. Min kusin varnade sin mamma för att läsa den för att den är för grov. Det tyckte jag var roligt och då behövde inte jag göra det.

Vad skulle du säga är det mest utmanande med författaryrket?
– Sälj. Sälj är min absolut tuffaste utmaning. Jag har inga problem att prata om boken eller att förklara den eller försöka få någon intresserad av den men jag har ett stort motstånd mot att kallsälja. Att gå in i affärer till exempel och försöka få dem intresserade av att sälja den hos sig. Det tar emot även om jag nog är helt okej på att göra det.

Vad inspireras du av?
– Jag inspireras mest av musik och film. Det räcker med att sätta igång vilken låt som helst av Timbuktu eller Eminem eller Eskobar så vill jag bara sätta mig och skriva. Det lockar fram något i mig. Och så film såklart. Arytmi är skriven som en film och den överlägset vanligaste kommentaren jag får när någon läst den är att det var som att läsa en film. Jag älskar när man lyckats göra en film så kompakt att man verkligen inte skulle kunna ta bort en enda scen utan att historien skulle falla. Ta den första Matrixfilmen till exempel. Varenda scen är som en egen liten film. Och Chronicle (av Josh Trank), de två filmerna är bättre skrivarskola än många skrivarskolor.

Vad skulle du ge för tips till författare som hoppas på att få sina böcker utgivna?
– Att verkligen göra färdigt boken innan ni skickar in den. Jag har inte gjort det tidigare men det är nog det jag tagit åt mig mest i den här processen. Jag trodde att man skulle skriva ett manus som visade upp en bra idé och ett språk som fungerar men att folk oftast skickar in något som hade kommit ganska långt men absolut inte är färdigt. T.ex att lektör är något man anlitar efter att man fått kontrakt med ett förlag. Men nu tror jag inte det längre.

Slutligen, kommer du till bokmässan i år?
– Absolut. Jag är där från fredag till söndag och kan hittas i Mörkerdottirs monter eller runt montrarna till de andra debutantbloggarna. Jag kommer signera böcker mellan klockan 12 och 13 på lördagen i montern.

En reaktion på ”Författarintervju: Fredrik Frängsmyr

  1. Pingback: Arytmi | Nilmas Bokhylla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s