En smakebit på søndag – Röd drottning

smakebit

Den norska bokbloggaren “Flukten fra virkeligheten” har varje söndag en rolig liten utmaning där man ska skriva ner en liten smakbit av boken man läser för tillfället. Just nu har jag precis börjat läsa Röd drottning av Victoria Aveyard så min smakbit kommer från början av boken.

Handling:
I sjuttonåriga Mare Barrows värld är samhället inte uppdelat efter klass, religion, ras eller kön, utan efter blod. De silverblodiga – de silvriga – är supermänniskor med häpnadsväckande förmågor, som regerar över de vanliga röda och använder dem som soldater, arbetare och tjänare.

Mare hör till den röda delen av befolkningen och ser inga tecken på att den världsordning hon växt upp med någonsin kommer att rubbas. Men när hon genom en ödets nyck börjar arbeta som tjänare vid det kungliga Solpalatset förändrats allt. Till sin egen och hovfolkets stora förvåning upptäcker Mare att hon själv besitter en unik och dödlig förmåga, trots sitt röda blod.

Kung Tiberias inser snart att Mare utgör ett hot mot den maktbalans hans rike vilar på. Men medan han smider en plan för att oskadliggöra Mare ser hon en möjlighet att krossa silverregimen inifrån – och öppna dörren till en ny värld. Samtidigt har hennes hjärta börjat dra henne åt helt fel håll…

aveyard_rod_drottning_omslag_inbPå marknadstorget har handlarna börjat stänga sina stånd för dagen. De är trötta och ouppmärksamma och det är en enkel sak för mig att sno åt mig vad jag vill ha ur deras sortiment. När jag är klar buktar mina fickor av nipper och jag har dessutom ett äpple att sätta tänderna i. Inte illa för ett par minuters arbete. Jag låter mig föras med av den mänskliga strömmen. Mina händer far fram och tillbaka med snabba rörelser och jag plockar till mig några sedlar här och ett armband där. Ingenting alltför stort. Byborna har fullt upp med att trängas och märker inte ficktjuven ibland dem.

12 reaktioner på ”En smakebit på søndag – Röd drottning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s