Kvarteret Ekorren av Ann-Charlotte Persson

När Monas man Kenneth hastigt och oväntat dör av brustet hjärta ärver Mona ett helt affärskvarter – en gång i tiden blomstrande i en levande stadskärna, nu livlöst och dystert.

Mona, som är chockad både över makens död och att han hållit fastigheterna hemliga, är till en början övertygad om att hon vill sälja så fort det bara går. Men först vill hon få en uppfattning om kvarteret och de som hyr där. Hon traskar runt bland butikerna som alla ser lika dystra och tråkiga ut som personalen.

Irriterad över att alla verkar så uppgivna går Mona hem och funderar på vad man kan göra för att få liv i en döende stadsdel. Men när Mona granskar fastigheterna i kvarteret Ekorren närmare så snubblar hon över ytterligare en mörk hemlighet, och inser att hon under lång tid fullständigt har förts bakom ljuset.

Det här är mitt första möte med författaren Ann-Charlotte Persson. Jag valde att läsa den här just nu för att författaren kommer att befinna sig på bokträffen i Jönköping i slutet av månaden och det känns då roligt att ha åtminstone ha ett litet hum om hennes böcker innan dess.

Mona, som är vår huvudkaraktär, drabbas inte bara av en plötslig sorg i livet när hennes man dör utan lyckas samtidigt nysta upp bit för bit vad som egentligen orsakade hans död. Det kommer som en chock och jag lider så med henne. Dessutom lyckas hon inte få det stöd av dottern som jag tror att hon hade behövt. Dottern verkar inte vilja förstå och samtidigt har hon gått och burit på hemligheter som är av stor vikt. När även Karin kommer in i bilden känns det som att det är Mona mot världen men hon reser sig och kommer igen. Mot slutet av boken har min bild kring relationerna förändrats till det bättre.

Det är intressant att läsa om hur något tragiskt kan förändras till något positivt och nya, goda relationer med människor man inte visste fanns. Jag gillar även miljöbeskrivningarna. Det är lätt att måla upp en bild inom sig hur detta kvarter ser ut.

Jag gillar att följa Monas resa, genom sorg och ilska, och boken är både lättläst och stundtals känslosam. Detta var ju som sagt den första boken jag läste av författaren men antagligen inte min sista. Hon har till exempel skrivit två böcker om Fågelkärr som jag är nyfiken på framöver.

Mitt betyg: 3/5

Författare: Ann-Charlotte Persson
Utgivningsår: 2022
Förlag: Lind & Co
Utläst: 20 januari 2023
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:
Malins Bokblogg |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s