Argbiggornas antikvariat av Frida Gråsjö

Agatha ”Agge” Blom är arg. Hennes liv har inte alls blivit som hon tänkt sig. Vid det här laget skulle hon rest jorden runt och haft både man och barn. Dessutom missköter den odräglige hyresvärden underhållet av hennes älskade antikvariat och grannarna i kvinnokollektivet är onödigt påträngande. 

När fastigheten bredvid säljs och den nye ägaren visar intresse även för antikvariatet snurrar tankarna i Agges huvud. Kanske borde hon ta den enkla vägen ut och avsluta sitt kontrakt i förtid, något hyresvärden med alla medel försöker få henne att göra. Men när den nye vaktmästaren får det att pirra i magen på henne och kvinnokollektivet visar sig från sin bästa sida kommer hon på andra tankar – åtminstone tills hyresvärden börjar ta till ännu värre övertalningsmetoder. 

Nu behöver Agge fundera ett extra varv på om ensam verkligen är stark, eller om alla ibland behöver lite hjälp från sina vänner. 

När en bok handlar om bibliotek, bokhandlare, författare eller som här, antikvariat fyllt av böcker, blir jag nästan alltid nyfiken. Dessutom är detta andra delen i Rosnäs-serien som jag påbörjade i början av mars efter att ha köpt de första tre på årets bokrea.

Vår huvudkaraktär Agge driver ett antikvariat tillsammans med Vera. De har arbetat tillsammans i många år men hotas nu av personer som vill göra om kvarteret och få det mer modernt. Tillsammans med andra kvinnliga karaktärer går de dock samman och visar att de inte tänker låta någon annan bestämma över deras framtid. Agge träffar även på Micke av en slump när han får jobb som vaktmästare i längan och det är så roligt att läsa om hur deras relation utvecklas. En annan som är en stor del av handlingen är Agges hund Junior som varje dag följer med matte till antikvariatet.

Agge är en karaktär som jag inte riktigt kan känna igen mig i men som jag uppskattar och tycker är rolig att läsa om. Hon är i en fas i livet där hon har kommit till insikt med mycket samtidigt som hon får uppleva mycket nytt. Det är dessutom härligt att läsa om gemenskapen i längan och arbetet inne på antikvariatet. Relationen mellan Agge och Vera är lite speciell och de påminner stundtals om två syskon.

Det är en lättläst och underhållande bok. Den är dessutom ganska tunn så det går snabbt att läsa. Det är inte min favorit i serien men en läsvärd del och det är absolut härligt att återkomma till charmiga Rosnäs.

Mitt betyg: 3/5

Författare: Frida Gråsjö
Serie: Rosnäs #2
Utgivningsår: 2021
Förlag: Modernista
Utläst: 17 mars 2023
Finns hos: Adlibris | Bokus

Tidigare delar i serien:
Bed & Breakfast för lata brudpar (Rosnäs #1)

Andra som bloggat om boken:
Idas Recensioner |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s