Mytomanen av Sofie Sarenbrant

Efter en orienteringsdag i skolan hittas en pojke död i Ålstensskogen. Kroppen är illa tilltygad och värdesakerna försvunna. Misstankarna riktas mot ett ungdomsgäng som har knivrånat jämnåriga i Bromma.

Kriminalinspektör Emma Sköld måste lösa fallet innan mördaren slår till igen, men hon har en känsla av att det är något som inte stämmer. Och vad är det hennes kolleger döljer? Ibland är sanningen för svår att uttala.

Skamvrån avslutades med en riktig cliffhanger så givetvis ville jag ge mig på denna så snart jag kunde. Trots att vi får små pusselbitar genom Nyllets terapisamtal upplever jag dock ändå att vi inte riktigt får veta vad som hände den där dagen, vilket skaver lite grann.

Återigen skriver Sarenbrant om aktuella ämnen och sådant som absolut går att relatera till. Här nuddar vi vid ytligheter och att allt inte är som det ser ut att vara. Med sociala mediers intågande i våra liv är detta något som fått allt mer plats. Mycket handlar om hur hemmet ser ut, vilka kläder vi bär och hur vi ser ut om dagarna.

Kärlekstriangeln mellan Emma, Nyllet och Krille fortsätter men samtidigt blandas ytterligare en person in i det hela. I en recension jag läste beskrevs Emma som känslokall i detta och jag är nog böjd att hålla med. Hon verkar helt avskärmad från vad som faktiskt händer runt omkring henne och det gäller inte bara relationerna till Nyllet och Krille utan även med sin familj och sina barn. Jag tycker hon allt mer lämnar över ansvaret för barnen på Nyllet och sina föräldrar. Jag förstår att hon gillar sitt jobb och att hon behövs men tycker hon inte själv att det blir det minsta jobbigt? Jag gillar dock terapisessionerna mellan Nyllet och Nora, och de hade kunnat få lite större plats. Jag upplevde att jag fick en ny bild av Nyllet genom detta och det hade varit intressant att få lite mer kött på benen.

Överlag är det en bladvändare, som det brukar vara när det kommer till Sarenbrant. Det är korta, snabba kapitel och en spännande historia men jag börjar faktiskt tröttna lite på superkvinnan Emma och allt velande och daltande kring henne. Jag kommer givetvis att läsa vidare i serien men det känns som att något behöver hända snart. För er som ännu inte läst någon bok i serien rekommenderar jag absolut att börja från början.

Mitt betyg: 3/5

Författare: Sofie Sarenbrant
Serie: Emma Sköld #8
Utgivningsår: 2020
Förlag: Bookmark Förlag
Utläst: 7 mars 2021
Finns hos: Adlibris | Bokus

Tidigare delar i serien:
– Vila i frid (Emma Sköld #1)
– Andra andningen (Emma Sköld #2)
– Visning pågår (Emma Sköld #3)
– Avdelning 73 (Emma Sköld #4)
Tiggaren (Emma Sköld #5)
Syndabocken (Emma Sköld #6)
Skamvrån (Emma Sköld #7)

Andra som bloggat om boken:
Bokbesatt | Och dagarna går… | Bims Blogg | Barnboksbloggen | Hyllan

3 reaktioner till “Mytomanen av Sofie Sarenbrant

  1. Jag har läst Mytomanen och gillade den, men den enda boken i serien jag läst tidigare är Avdelning 73. Kanske hade varit kul att läsa serien från början, men jag tyckte att Mytomanen klarade av att stå på egna ben (om man kan säga så om en bok).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s