Divergent

Det känns lite som om jag är sist med att läsa den här boken men ärligt talat har jag nog varit lite rädd. Så många har gett den så högt betyg att jag liksom inte vågat! Nu är den läst i alla fall och här kommer min recension.

divergent

Titel: Divergent
Författare: Veronica Roth
Serie: Divergent #1
Utgivningsår: 2012
Förlag: Modernista
Finns hos: Adlibris | Bokia | Bokus | CDON

Recensionsexemplar från Modernista, stort tack för det!

Handling:
Beatrice (Tris) Prior lever i en värld som består av fem falanger; De Tappra, De Fridfulla, De Ärliga, De Lärda och De Osjälviska. Som sextonåring ska man gå igenom ett lämplighetstest för att se vilken falang man blir rekommenderad men sedan är det upp till en själv att göra valet. Antingen stannar man kvar i sin falang eller så byter man, men då lämnar man sin familj för alltid. Vid testet kommer det fram att Beatrice är divergent, något som hon blir tillsagd att hålla väldigt tyst om. Det förklarar också varför hon inte känner sig riktigt hemma i någon falang. Vid valceremonin står hon i valet och kvalet om att stanna med sin familj hos De Osjälviska eller gå över till De Tappra och till slut väljer hon De Tappra.

De Tappras initieringsfas är dock något hon inte riktigt räknat med. Det är hårdare, mer brutalt och våldsammare än hon någonsin varit med om. Dessutom verkar de olika falangerna bli allt mer oense och något är i görningen.

Omdöme:
Jaa, vart ska jag börja? Efter att jag hade läst 100-150 sidor av den här boken tänkte jag att det visserligen var en bra bok men inte att den skulle få full pott. Jag funderade lite över varför alla andra hade satt så högt betyg men så fortsatte jag läsa och blev helt fast. Allting blev så mycket bättre, så mycket mer spännande och jag fick en helt annan känsla för karaktärerna.

Som så många andra fastnade jag verkligen för Tris och Four och deras öde. Four visade upp väldigt många egenskaper som jag gillade och det är ju fullt förståeligt att Tris dras till honom. En annan som jag tyckte mycket om var Uriah, men han var inte med så mycket som jag hade önskat. Kanske i nästa bok?

Jag gillar också Roths sätt att skriva och spänningen hon skapar. Boken gick snabbt att läsa och språket flöt på väldigt bra. Det är dessutom en väldigt intressant värld hon skapat!

Nu ser jag otroligt mycket fram emot tvåan Insurgent som jag kommer att läsa på engelska istället. Filmen Divergent kommer för övrigt ut våren 2014, om någon är nyfiken.

Mitt betyg: 5/5

13 reaktioner till “Divergent

  1. Jag håller på att läsa Divergent just nu. Visst är den bra fast det går lite segt för mig med den men det beror nog mest på att jag är krasslig och inte på boken.

  2. Åh Divergent! Älskar den! Tycker dock att namnen på de fem falangerna är mycket bättre på engelska ;)

  3. Har funderat på att läsa dessa, inte blivit av än. Vet inte när man ska hinna klämma in en serie till… Men den där gräsliga röda blaffan på framsidan – varför?! D: Hoppas det bara är ett klistermärke som lossnar lätt, usch å tvi.

  4. Jag har också varit rädd för att läsa boken eftersom den varit överhypad, men jag har vetat att jag velat läsa den så jag har aldrig läst några recensioner på den fören jag själv läste den så jag visste ju att alla älskade den men inte varför så det hjälpte nog att jag blev helt förälskad i den också!

  5. Pingback: ”Divergent” av Veronica Roth « TinaO
  6. Pingback: Sammanfattning – Januari | Nilmas Bokhylla
  7. Pingback: Tematrio – Crossover | Nilmas Bokhylla
  8. Pingback: Top Ten Tuesday #19 | Nilmas Bokhylla
  9. Pingback: Divergent: One choice can transform you - C.R.M. Nilsson
  10. Pingback: Divergent (omläsning) | Nilmas Bokhylla
  11. Pingback: Insurgent | Nilmas Bokhylla
  12. Pingback: Allegiant | Nilmas Bokhylla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s