The Mortal Instruments: Stad av skuggor

Jag frågade på bloggens Facebooksida igår om ni ville att jag skulle recensera Stad av skuggor här på bokbloggen och inte bara på min filmblogg och det var några stycken som ville det so here we go!

The-Mortal-Instruments-City-of-Bones_1920x1200

Originaltitel: The Mortal Instruments: City of Bones
År: 2013
Längd: 130 min
Genre: Action, äventyr, drama
Regissör: Harald Zwart
Skådespelare: Lily Collins, Jamie Campbell Bower, Robert Sheehan

Handling:
När Clary Fray besöker klubben Pandemonium med sin vän Simon förändras hela deras värld. Clary bevittnar vad hon tror är ett mord men ingen annan verkar ha sett det. Dagen efter vaknar hon upp i ett rum fullt av tecknade symboler och bestämmer sig för att visa Simon. Medan Clary är borta kidnappas hennes mamma av demoner som är ute efter The Mortal Cup. Trots mammans varningar om att gå hem springer hon dit för att mötas av ett monster. Hon blir till slut räddad av Jace, den blonda kille hon såg döda killen på klubben. Jace berättar att han är skuggjägare, presenterar deras värld för henne och Clary får till slut veta att även hon och hennes mamma är skuggjägare. Tillsammans med Jace, Alec och Isabelle tar Clary upp jakten på sin mamma, och den undre världen.

384434-the-mortal-instruments-city-of-bones-movie-five-things-to-know-about-t

Omdöme:
De som hade hoppats på att filmen skulle vara precis som boken fick väldigt snabbt lov att tänka om. Jag saknade en del viktiga bitar från boken medan jag hellre hade kunnat utesluta annat. Det är inget lätt jobb att få ihop en film med så många delar och så mycket nytt att presentera för tittaren men det hade kunnat bli bra mycket mindre rörigt än såhär. Det lämnades en del oförklarat också, vilket kanske inte är så lätt för de som inte har läst boken innan. Jag kan bara hoppas att det får sin förklaring i kommande filmer.

Karaktärerna gillar jag, vissa mer än andra, och jag tycker att castingen är helt okej. Lily Collins (Clary) tycker jag dock är lite för dramatisk ibland och det påminner mig, tyvärr, om Kristen Stewart. Som jag sa så saknade jag en del saker, bland annat det som händer mellan Alec och Clary. I filmen uttrycker han sig bara väldigt barnsligt och vi tittare får egentligen aldrig riktigt veta mer.

Om jag ska bortse från att filmen inte följer boken så är mitt största problem med den här att de har försökt trycka in så mycket som möjligt på så lite tid som möjligt. Det som får sin förklaring i boken glöms helt bort här och det känns inte som om producent eller regissör lagt ner så värst mycket energi på den här. Huvudsaken är att få ut den och börja tjäna pengar, eller?

Mitt betyg: 2/5

4 reaktioner till “The Mortal Instruments: Stad av skuggor

  1. Tack! Jag har sett så många ”jag älskar” kommentarer om den här filmen. Jag förstår dem inte! Hade det ine varit för att jag har läst boken så hade jag inte fattat nåt. Allmänt förvirrande….

  2. Jaha har den kommit ut nu. Jag kommer nog att ge den en chans, brukar göra det med böcker som blir film. Även om det oftast slutar i besvikelse ;)

  3. Av nån aneldning hade jag glömt att jag läst boken och tyckte inte att jag hade nåt att jämföra med. en läste boken dagene fter jag såg filmen och störde mig på en del saker som inte var med eller som dom hade ändrat. Men jag tycker ändå att det är en riktigt bra film. Jag gillar Jace, även om han är ”mer” i boken så gillar jag karaktären i filmen mycket ändå. Lily Colins tycker jag är rätt bra som Clary, en ibland vet jag inte riktigt vad jag tycker om henne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s