En smakebit på søndag: Arton grader minus

En smakebit på søndag drivs växelvis av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje söndag väljer vi ut en smakbit ur boken vi läser och delar med oss av det till er andra. Ett smart sätt att få veta vad andra läser och få boktips. Just nu läser jag bland annat ”Arton grader minus” av Stefan Ahnhem.

Handling:
En bil kör ut över kajkanten i Helsingborgs hamn efter en våldsam biljakt. Allt pekar på att det var en olycka, men när föraren, en it-entreprenör som gjort sig en förmögenhet på mobilspel, obduceras visar det sig att han redan varit död i två månader då han hållits nedfryst.

Det är vår och nästan två år har passerat sedan händelserna i ”Offer utan ansikte”. På Helsingborgs kriminalavdelning har det varit ovanligt lugnt. Fabian Risk har kunnat ägna det mesta av sin energi åt att lappa ihop sin familj. Men även om varken han eller någon av hans kolleger skulle säga det högt börjar de bli uttråkade, och när det märkliga fallet med den nedfrusna miljonären landar på deras bord känner de alla samma sak: Äntligen händer det något.

Rakt över sundet har Dunja Hougaard tvingats ta på sig uniformen igen i sitt nya jobb som ordningspolis i Helsingör. Men när en hemlös utsätts för en så pass brutal misshandel att han avlider kan hon inte hålla sig från att dra igång en egen utredning där spåren snart leder till Helsingborg.

Fabian och hans team kämpar mot klockan i en utredning där ingenting visar sig vara som det ser ut. Snart vågar han inte längre lita på sitt eget omdöme, och finner de inte lösningen kommer snart nästa offer att hamna i frysen.

Av Alexandra af Geijerstams halvöppna Facebooksida gick det bland annat att utläsa att hon lyssnade på Lykke Li, gillade filmer med Bruce Lee och själv utövade en hel del kampsport. Kanske var det där kopplingen fanns. Det där slaget, eller om det varit en spark som kommit från ingenstans och knockat henne.
”Gör en sökning på hennes namn tillsammans med kampsportsklubbar i Helsingborg.”
Fareed skrev in orden i sökfältet och fick direkt fram ett antal träffar på en klubb som kallade sig Fenix Kampsport på Kadettgatan 2, några kilometer från Alexandras hem.
”Gå in på deras hemsida”, sa hon trots att han redan klickat på den. Men nu kunde det plötsligt inte gå fort nog. ”Där. Gå dit.” Hon pekade på fliken för foton, och i samma stund bildens alla pixlar var på plats förstod hon att de hade hamnat rätt.

11 reaktioner till “En smakebit på søndag: Arton grader minus

  1. Jag har bara läst första delen i den serien, men i år har jag med den i min Finish That Series-utmaning så nu ska hela äntligen bli läst 🙂

  2. Okänd författare för mig, men boken verkar spännande. Tack för smakbiten!

  3. Tack för smakbiten. Den här har jag läst, men av någon anledning har jag tappat bort den här serien. Trots att jag gillade de böcker jag läst.

  4. Jeg har ikke lest noen av Stefan Ahnhems bøker, og det er litt rart, for jeg liker svensk krim. Det kan godt være jeg må gjøre noe med det, men fordi jeg har en veldig kronologisk hjerne, så må jeg lese fra bok 1. Da blir det jo endel bøker å lese :-) Vi (mannen min og jeg) leser det vi klarer av norsk krim, men innimellom blir det tid til litt annen krim og.
    Ha en riktig fin søndag!

  5. Har ännu inte läst något av den författaren, trots att jag har några av hans böcker olästa i bokhyllan. Tack för smakbiten!

  6. Låter ju väldigt spännande, men jag undrar om den kanske är lite för läskig för mig.

  7. känner till Stefan Ahnhem men jag har inte läst något av honom. tack för smakebiten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s