Filmrecension: Divergent

Ja, ni vet ju att jag inte brukar lägga upp filmrecensioner här men eftersom det är en filmatiseringen av en av mina favoritböcker blir det så idag. Jag tror det är många där ute som är nyfikna dessutom!

DIVERGENT

I ett framtida Chicago är invånarna uppdelade i fem falanger beroende på deras egenskaper. Beatrice Prior har levt hela sitt liv hos De Osjälviska men när valdagen närmar sig och de ska bestämma hela sin framtid börjar hon tveka. Hon har nämligen fått veta att hon är divergent och egentligen passar in i flera falanger. Detta ska hon dessutom försöka hålla hemligt.

Efter att ha läst och älskat dessa tre böcker var mina förväntningar givetvis ganska höga. Tyvärr infriades de inte riktigt men jag skulle ändå vilja påstå att det är en helt okej filmatisering.

Först och främst tänkte jag diskutera valen av skådespelare lite grann. Jag gillar Woodley och James i huvudrollerna. Det finns en kemi mellan dem, även om det dröjde lite väl länge innan vi fick se något av det. Jag upplevde att det gick snabbare när jag läste boken men det är ju bara en petitess. Kate Winslet i rollen som Jeanine gillar jag också. Jag tyckte dock inte man fick lära känna karaktären Jeanine riktigt men vi får se mer av henne i uppföljaren Insurgent. I det stora hela är jag nöjd med castingen och den enda jag känner mig riktigt missnöjd med är Miles Teller som spelar Peter. Jag hade verkligen målat upp honom annorlunda. Det jag tyckte var mest intressant inför filmatiseringen var hur de skulle måla upp detta dystopiska Chicago men jag tycker de har gjort det jättebra. Det är inte som jag hade föreställt mig men det ger verkligen en blick av hur världen har varit.

Något som dock irriterade mig var vissa moment från boken som helt missades här. Vissa hade ingen betydelse, andra hade mer betydelse för mig. Dessutom tyckte jag att allting gick så väldigt fort. Det är en relativt lång film men vissa delar hade verkligen behövt mer förklaring än vad de fick.

Som sagt så är jag ändå nöjd och förväntansfull inför del två av den här trilogin. Jag hoppas de bara håller sig till tre filmer och inte delar upp sista för att få ut mer pengar.

Mitt betyg: 3/5

Originaltitel: Divergent
År: 2014
Längd: 139 min
Genre:  Action, äventyr, Sci-Fi
Regissör: Neil Burger
Skådespelare: Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet

2 reaktioner till “Filmrecension: Divergent

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s