Glastronen av Sarah J. Maas

glastronenI kungadömet Adarlan – där magi och gamla seder förbjudits, och där härskaren styr med järnhand – kallas landets främsta lönnmördare, 18-åriga Celaena Sardothien, till rikets vackra, skimrande glasslott. Hon reser dit, inte för att mörda kungen, utan för att vinna sin frihet. Om Celaena besegrar tjugotre motståndare i en tävling – mördare, tjuvar och soldater – blir hon frigiven från fängelset och kommer att få tjäna som kungens kämpe. Kronprinsen, Dorian Havilliard, kommer att utmana henne. Kaptenen för livgardet, Chaol Västfall, kommer att träna henne. Och båda kommer att försöka vinna hennes hjärta. Men något ondskefullt ruvar i glasslottet, något som är där i syfte att döda. Celaenas kamp för sin frihet övergår till en kamp för överlevnad, till ett desperat försök att förgöra de mörka krafterna innan de utplånar hela hennes värld.

Så höga förhoppningar jag hade på den här boken! Jag har hört så otroligt mycket gott om den, och hela serien egentligen, så gissa om jag blev besviken när jag efter ca 100 sidor fortfarande tyckte att den var ganska trist? Jag drog mig liksom lite för att plocka upp den och läsa färdigt den de sista dagarna och det gör mig faktiskt lite ledsen.

Vad var det då som inte var bra med den? Till att börja med fastnade jag inte alls för karaktärerna. Celaena kände jag ingenting för, mer än möjligtvis irritation. Det var nämligen ”mycket snack och lite verkstad” där. Chaol kändes bara ”mjä” och den enda som jag egentligen tyckte var okej var Dorian. Han var lite speciell och påminde mig om en annan karaktär i en nyligen utläst bok, Ceremonin.

Tempot i boken var dessutom riktigt långsamt. Som jag skrev ovan tyckte jag att boken fortfarande var rätt tråkig efter 100 sidor och även om det blev något bättre så kände jag inte att tempot blev det. Maas hade nog till och med kunnat skippa delar av historien utan att jag hade märkt något.

Kort sammanfattat var detta alltså en riktig besvikelse och det är mycket tveksamt om jag ska försöka mig på de återstående delarna i serien. Troligtvis inte.

Tack till Modernista för detta recensionsexemplar!

Mitt betyg: 2/5

Författare: Sarah J. Maas
Serie: Glastronen #1
Utgivningsår: 2016
Förlag: Modernista
Utläst: 11 maj 2016
Finns hos: Adlibris | Bokus | CDON

2 reaktioner till “Glastronen av Sarah J. Maas

  1. Intressant att höra en negativ åsikt om denna då den ju är så älskad. Jag ska ge den en chans…Men synd verkligen!

  2. Känner samma sak, tog mig jätte länge att komma in i boken, och tyckte den var väldigt ”overhyped”.

    Dock skulle jag rekommendera att du fortsätter med serien då den andra boken är fenomenalt mycket bättre än den första! Alla problem som jag hade med Glastronen försvann i Crown of midnight. Ingen mer kärlekstriangel, mer karaktärsutveckling och intressantare mysterium. Men den största förbättringen måste vara Celaena själv. Hon blir en riktig assassin. Det är sant att böckerna blir bättre och bättre och det känns som om Sarah lyssnar på kritiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s