Julkalendern 2013 – Lucka 1

1december

Välkomna skall ni vara till årets julkalender här på Nilmas Bokhylla! Om ni har några funderingar kan ni kika här eller skicka en kommentar/mail till nilmasbokhylla@gmail.com. Första luckan sponsras av X Publishing och mig själv och innehåller två exemplar av boken ”Låt vargarna komma” av Carol Rifka Brunt. Det blir alltså två vinnare denna härliga söndag!

latvargarnakomma_slutversion_framsida_highBeskrivning av boken från förlagets hemsida:
NEW YORK, 1987.

Det finns bara en enda person i hela världen som förstår fjortonåriga June Elbus, och det är hennes morbror, den erkände konstnären Finn Weiss. När Finn som en av alldeles för många och alldeles för unga män dör i den fruktade sjukdomen aids, blir June helt ensam i världen. Hennes föräldrar arbetar oavbrutet och storasyster Greta har glidit längre och längre bort. Men snart blir June kontaktad av Toby, den mystiske främlingen från begravningen, han som mamma kallar Finns ”specielle vän” men vägrar säga något mer om. Mellan June och Toby växer en oväntad och omvälvande vänskap fram, och hemligheter avslöjas som får June att tvivla på allt hon dittills har sett som sanning.

Tävlingsregler
– Vad är viktigast för dig när det kommer till julen? Berätta och motivera! Glöm ej att ange en giltig e-postadress.

Tävlingen avslutas ikväll 23.59

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! GRATTIS JESSICA OCH NINA!

99 reaktioner till “Julkalendern 2013 – Lucka 1

 1. Åh, det är ju en bok jag gärna vill vinna.

  Det viktigaste för mig när det blir jul är kanske inget unikt, men det är att få lite extra mystid med min familj. Jag bor långt från mina föräldrar och syskon och jag åker bara upp vartannat år. I år är en sådan jul, så det ser jag väldigt mycket fram emot. Sedan några år tillbaka har jag ju en ”egen” familj och det känns viktigt att skapa fina och mysiga jultraditioner för barnen.

  Kul att julkalendern är igång!
  Häsar Västmanländskan

  (vastmanlandskan [at] gmail [punkt] com)

 2. Självklart är familjen något av det viktigaste när det gäller julen, men utöver det så tycker jag julpysslandet inför julen har av stor betydelse. När man börjar förbereda med adventsljusstakar i huset, prydnadstomtar och pepparkaksbak. Sen finns det plötsligt julskinka i kylen, chokladkalendrar så man ser hur dagarna räknas ner, allt som bygger upp stämningen inför julafton. Så känslan och väntan till julafton, närheten med familjen, det är det jag värderar vid jul! :)

 3. Det viktigaste är glädjen och att man är med någon man älskar.
  För mig är det inte så viktigt att stressa med att hinna träffa ALLA älskade, men några i alla fall, och ha det lugnt och mysigt och njuta av att vara tillsammans.

 4. Allra viktigast för mig under julen är att få tillbringa tid med mina nära och kära, utan dem är det ingen riktig jul.

 5. Viktigast är att ha sina nära och kära omkring sig eller att veta att dem har det bra,

 6. Jag är gärna med och tävlar, och det viktigaste för mig på julen är helt klart att man är tillsammans med nära och kära som man älskar och tycker om. I år kommer jag inte ha möjlighet att vara med alla som jag vill, och det känns riktigt jobbigt, men jag hoppas det blir en fin jul trots allt.

  Kram Sanna
  mammasvardag@hotmail.com

 7. Pinsamt att säga men julklapparna och julstämningen är viktigast. En tid när man inte måste ge presenter som vid födelsedagar utan då man kan göra det om man vill. Är tokig i fin belysning också!

 8. Jag och min väninna sedan 30 år tillbaka brukar träffas så här innan jul och äta gott ihop och ha det riktigt mysigt. Vi ger varandra alltid en julklapp och i vårt fall blir det alltid böcker för vi älskar att läsa båda två.
  Med vänlig hälsning
  Laila

 9. Det viktigaste för mig när det gäller julen är att få möjlighet att umgås lite extra med alla nära och kära. Som högskolestuderande är det precis vad man behöver efter en lång och tuff hösttermin.

 10. viktigast med julen, att man har tid för vänner och familj, värme kärlek och mys

 11. Jag är gärna med och tävlar! :)
  Något av det viktigaste med julen är för mig gemenskapen. Tycker det är helt fantastiskt mysigt att få träffa nära och kära, även dem jag inte träffat på länge.

  Ha det bra!

 12. Det viktigaste för mig är att få umgås med familjen! <3 I år ska jag och sambon tillbringa halva julafton med hans släkt och halva med min: för att julafton är en naturlig dag att umgås på! Och en mysig dag att umgås på! Sedan hoppas jag ju få umgås med andra som betyder mycket för mig, och spendera tid med min(a) fin(a) katt(er) – i veckan får vi hem en katthemskatt och får tillökning i familjen! (:

 13. Det viktigaste för mig är en stressfri jul som firas tillsammans med familj. Alla hjälps åt med sysslorna så att alla sedan kan få njuta av en lugn och skön julstämning

 14. Det viktigaste med julen är förutom att det blir ljusare i hemmet med alla fina juleljus att man får tid till att umgås med familjen. Runt jul kommer alla syskon hem och vi spelar bingolotto, spelar spel, ser film, har tapasafton och tacolunch. Riktigt mysigt med andra ord.

 15. Det allra viktigaste för mig är att få umgås med nära och kära och att kunna ta det lugnt och mysa tillsammans. För i dessa tider känns det som det viktigaste och inget annat spelar någon roll egentligen.

 16. Det viktigaste för mig på julen är att ta vara på sina vänner och familj. Se till att man spenderar tid med varandra och mycket mys blir det!

 17. En lyckad jul för mig är att få ner barnen i varv och att se deras ögon tindra. Ledig tid tillsammans för att hinna umgås med familj och vänner och att jag själv hinner läsa flera bra böcker! Vinner mer än gärna denna bok! /Hanna

 18. Jag borde svara att vara med min familj och släkt är viktigaste för mig på jul. Men det som är viktigaste är väl ändå julgranen? Doften från den är det avgörande om man får julkänsla eller inte. Å utan gran har man ju ingenstans att lägga julklapparna, som ska ligga under granen.

 19. Jag vet inte, kanske att va med hela familjen, och att man kan känna att det verkligen är jul! Det känns inte så juligt just nu när det knappt är någon snö. Dessutom är julmaten en stor favorit i julen, och att köpa klappar.

 20. Viktigast för mig vid jul är att få umgås med familjen. Ta vara på tiden och göra mysiga saker tillsammans och skapa fina minnen och traditioner som barnen kan ta med sig i vuxenlivet.

 21. Viktigast för mig är att varva ner och bara umgås med familjen utan stress. Äta god mat och sitta och prata är allt som behövs så länge jag är med min familj.

 22. Åh, svår fråga. Det är ju alla små saker som gör julen så härlig. Men viktigast för mig är nog att fira tillsammans med familj (eller vänner om man är bortrest), ta de lugnt och äta gott. Och kolla på SVT:s julkalender, det är en tradition som jag vägrar att rucka på.

 23. Det absolut viktigaste för mig är att träffa släkten och samlas tillsammans en hel dag. Dessutom älskar jag att ge min släkt paket och se hur glada de blir. Visst är det kul att få paket, men det är nog faktiskt ännu roligare att ge! :D

 24. Jag har svårt att välja en sak jag tycker om bäst när det kommer till julen då jag älskar allt med julen. Men om jag ska nämna en sak så skulle det nog vara julkänslan, då menar jag musiken, pyntet, julgranen, myset och förväntningarna. Det är för att julen har alltid har varit den bästa tiden på året för mig och jag mår som bäst under juletiderna.

  Här är min e-postadress: amanda.nordlander@lottingelund.se

 25. Det viktigaste för mig under julen är att få lugn och ro. stressa av och bara vara tillsammans med de jag tycker om. Det är också en tid för eftertanke där jag tycker att man ska få lugn och ro att reflektera över vad det är som är viktigt i livet. Äta god mat, pulsa i snön, klä julgranen, ta sovmorgon och bara vara. Glöm heller inte bort att kramas!

  nfolkving@gmail.com

 26. Det viktigaste för mig i juletid är att få spendera tid med min familj. Vi bor långt ifrån varandra och det är ett av de få tillfällen då vi faktiskt kan ses och umgås. Att bara sitta och njuta av varandras sällskap, känna hur mycket man tycker om varandra. :)

 27. Detta är tredje året jag jobbar i bokhandel kring jul (jobbar året runt annars också men det är verkligen inte samma sak). Att se folk slita i böcker, stressa upp sig när något är slut på förlaget och skäller på en för att man inte kan skita fram boken när det är två dagar kvar till julafton. Egentligen är detta lite av ett guilty pleasure. Jag gillar atmosfären trots att den är så kaotisk. Med det sagt, varje jul försöker jag att inte ryckas med i detta galna konsumtionstänk. Inte lyssna på erbjudanden av reklam. Inte köpa klappar för 4 000 kr. Inte låta stressen på jobbet ta kål på mig. Det viktigaste för mig med julen är att vara tacksam för det jag har, bli tacksam för det jag får, och ha tacksam familj omkring mig. :)

 28. Viktigast för mig är inte klappar och paket,
  trots att små överraskningar är bland det bästa jag vet!
  Nej, det viktigaste så här i jul är att vara nära,
  vänner, familj och andra vi håller kära!

 29. Det viktigaste med julen för mig är att få vara med min familj! och göra allt det där som vi gjort sen jag var liten tillsammans. Sitta och skratta åt Kalle Anka med morfar, springa och tjuvsmaka på maten m.m.

 30. Att ta det lugnt, njuta av vintern och vara så mycket som möjligt med familje :)

 31. Det viktigaste för mig med julen är gemenskapen. Att umgås med släkt och vänner. Julkänslan är speciell och den känns starkare när man är med folk som betyder mycket tycker jag :)

 32. Viktigast är att få vara med de mina, och att kunna ta det lugnt någonstans mitt i all julstress – gärna med en viss fyraåring och exempelvis en Pija Lindenbaum-bok i knät.

 33. Det som är viktigast för mig med julen är att man får tid att umgås med familjen & släkten. Vi brukar inte ha fira julafton så jättestort med glitter & glamour utan det ska mer vara att vi bara ät tillsammans allihopa. Någon vecka innan julafton så brukar mina morföräldrar komma och då är vi kreativa i att bygga pepparkakskonstverk :) <3

  Mailadress:
  dolasbokblogg@hotmail.se

 34. För mig är lugn och ro viktigast. Så skönt att vi hoppat av klappjakt och julstress och låter julen vara en lugn och skön familjehelg med spel, böcker och filmmys.

 35. För mig är det den pirrig-i-magen-liknande julkänslan jag får, och har fått så länge jag minns. Jag kan inte riktigt förklara den, men det är väl kopplat till hur mysig julen blir! Allt julbak (och att äta det som bakats) och umgänge med familj och vänner är hur underbart som helst!

 36. Det viktigaste för mig är att få träffa min familj. Jag bor långt ifrån dem och det är i princip bara på jul som vi samlas allihopa, så för mig är det ovärderligt. Jag tycker också det är skönt och viktigt att få den ljusa högtidsfest som julen är, det är ett sätt att klara av den annars lite dystra vintern.

 37. Det viktigaste för mig är att man tar den här välbehövliga pausen från ‘livet’, och bara uppskatar det man har, och alla fantastiska människor man umger sig med.
  katjar@live.com

 38. Det viktigaste för mig är att vara med människor som betyder mycket för mig men jag vill också ha hela det klassiska julpaketet med fin gran, ljus i fönstren och god julmat.

 39. Det finns många saker som hör till julen för mig. Alla rätter på farmors julbord, julgranen i vardagsrummet med klapparna inunder, Kalle Anka vid klockan tre, pappa bakom tomteskägget och självklart den snötäckta marken. Det är lätt att säga att utan allt detta vore det ingen riktig jul, men sanningen är nog den att det egentligen inte har någon större betydelse. Hur smörigt det än må låta så är det sällskapet som i själva verket är avgörande. Jag kan föreställa mig en jul utan både klappa och snö, men inte utan familjen.

 40. För mig är det viktigaste att alla är samlade och att det finns en julgran. Julgranen är så mysig och det skulle vara konstigt om paketen bara låg i en hög på golvet!
  Håller tummarna!

 41. Jag är en riktig traditionsmänniska så egentligen är allt kring julen viktigt men främst att baka pepparkakor med familjen och pepparkakorna är alltid gjorda på hemmagjord deg vilket är det ännu mer speciellt. Dessutom gör man bara pepparkakor en gång om året. Medan vi bakar pepparkakorna dricker vi glögg, lyssnar på julmusik, käkar deg och har det allmänt mysigt :)

 42. Det viktigaste för mig är nog den årliga julresan till Gotland då jag kan träffa mormor – en nittioårig bokslukare som alltid ger världens bästa presenter ;)

 43. Viktigast är att inte känna sig bunden av alla traditioner, en julpaté som alltid ska stå på julbordet men som ingen äter av, besök av människor man under resten av året gör sitt bästa för att undvika. Våga fira den jul som passar din familj, låt inte farmor och gammelfarmors andar sväva över helgen som spöken. Ät det som är gott, umgås med dem ni gillar och gör det ni tycker är roligt.

 44. Det viktigaste med julen för mig är att jag äntligen får träffa min släkt! Vi bor 4 timmar ifrån varandra så jul är enda gången vi träffas. Jag och min kusin står dessutom väldigt nära varandra så de fyra dagar vi får spendera ihop är guld värda.

 45. För mig är det viktigaste att umgås hela familjen. Min familj bor utspridd och i olika länder, men under julen samlas alla i barndomshemmet och umgås, skrattar, pratar och spelar sällskapsspel.

 46. Det viktigaste för mig är själva julstämningen, att hela familjen samlas och har det kul & mysigt :D
  Sen älskar jag också att köpa julklappar till folk, tycker att det är jättekul att göra någon glad!!

  oolilianeoo@hotmail.com

 47. Folk! Inte att träffa så många som möjligt utan att träffa de jag faktiskt vill träffa. Världen är full av människor som bara tar, som dränerar glädjen ur mig – såna orkar jag inte med och tänker inte hänga mer än nödvändigt med i jul. Så det så! Och att kunna dra sig undan med de allra närmaste och bara sitta och bara vara. Jag tror inte att jag varit på mellandagsrean på 10 år – det finns så mycket viktigare saker att syssla med än att trängas med främlingar.

 48. Det viktigaste med julen är att vara tillsammans ! familj vänner ja de som betyder mest helt enkelt.
  sen är det ju så roligt att ge bort julklappar och se hur glada alla blir =)

 49. Viktigaste med julen för mig är att jag får anledning att träffa min underbara släkt, få stressa ner från vardagen med alla de människor jag älskar och värderar högst samt det lugn och ro som alltid infinner sig. Stressen med att handla julklappar finns inte i vår familj, då vi har julklappsspelet och för övrigt har fokus på varandra istället för materiella ting. Givetvis blir det julklappar till barnen, men som det är just nu är vi inte många barn. :)

  Jag är bokmal utan dess like, älskar att läsa och att skriva. Så jag skulle bli överlycklig om jag fick vinna en av dessa böcker.

 50. Det finaste med julen är att jag ger mig själv extra mycket mystid. Det kan vara alltifrån en julfika med min pojkväns familj, att stoppa nejlikor i apelsiner till tonerna av Tommy Körbergs version av O helga natt, lussebullsbak med mina vänner, till skållhet glögg och en bra bok i soffan

 51. Det viktigaste för mig är att fira jul med sambon och min familj. Vi firar varannat år med hans föräldrar och släkt och vartannat med mina föräldrar, min bror och hans sambo. I år ska vi fira med min sida. Men vi har inte bestämt var.. Min bror och hans sambo fick en liten son för tre dagar sedan.
  Sedan är det mysigt att förbereda allt till julafton med julklappar, pynt och julgodis. Jag jobbar i skolan som lärare för en tvåa och vi kommer att pyssla och ha oss. :)

 52. att träffa släktingar och få reda på allt som hänt under året över en god julmiddag och härligt julmys.

 53. Det viktigaste för mig är att få se glittret i mina barns ögon. Deras glädje över julen med allt vad den innebär i form av tomte, paket, god mat, lek och trevligt umgänge.

 54. Det viktigaste med julen för mig är att få vara med min familj, att få se kaoset när vi som nu är 26 stycken ska rymmas hemma hos mamma och pappa.
  Det är så härligt och det är sån kärlek mellan oss alla att trots bara en toa och att några får sova i tvättstugan så ser jag fram emot det varje år. :)

 55. Det viktigaste för mig är att spendera julen med min mamma. Vissa år är även pappa med och firar och andra år har vi andra på besök men den person jag verkligen inte skulle klara av att fira jul utan är mamma. Och då menar jag inte bara själva julafton utan det är allt därikring. Vi bakar ihop innan jul, pyntar, köper julklappar ihop. Det är något alldeles speciellt för mig. Sen är det faktiskt viktigt – av någon knasig anledning – att titta på Kalle Anka på julafton. Fastän jag kanske inte tycker det är så roligt längre. Det är tradition och därav mycket viktigt för mig under julen! Sen skulle jag kunna lägga till en hel del andra saker såsom godiset, pyntet, snön, maten, klapparna … Men det viktigaste är ändå min mamma och allt vi gör ihop kring jul! :)

 56. Det viktigaste för mig under julen är kärlek. För mig är det att vara nära sin familj och tillsammans med dem fokusera på glädje och värme. Detta perspektiv har för mig fördjupats på senare år, då min mor gick bort i cancer och min far gift om sig. Jag insåg att även om alla mina barndomstraditioner, min familjs tidigare värderingar, plats, gemenskapskrets har bytts ut eller försvunnit totalt – så kan man i varje situation hitta en uns av kärlek. Att vara tillräckligt positiv och hitta dessa delar är viktigt.
  För många andra är även julen en av de mest ensamma och jobbigaste perioderna på året. Det som då behövs är just kärlek. Även om vi kanske inte känner våra medmänniskor särskilt bra, så är det viktigt att påminna sig om att bete sig väl och kärleksfullt till dessa. För vem vet hur jobbigt de har det i sin situation? Varje lite handling av kärlek är då betydelsefull!

 57. Hmm… Jag älskar allt med julen och tycker allt är viktigt så det här är en ganska svår fråga. Självklart är familjen viktig, och mat, traditioner, osv. Men det viktigaste för mig och det bästa är den där lycklighetskänslan man får i magen när man vet att de är/snart är jul. Som man kännt sen man var liten. Så glädjen som finns över julen helt enkelt.

 58. Det viktigaste för mig är känslan . Utan julkänslor så tycker jag man lika bra kan strunta i det. Och så klart den goda maten och familjen :)

 59. För mig är det viktiga med julen att vara med nära och kära,
  det är en ära.
  Att julklappar kunna få och ge,
  och mysa framför en brasa med en kopp te.
  Att ha goda telefonsamtal med vänner långt bort,
  som varar motsatsen till kort.
  Att avsluta kvällen med ett leende på sina läppar,
  även fast man till middag inte åt sylt och plättar.

  Julen är en otroligt mysig tid för både stora och små, alla jag känner gillar julen och det är det som är det bästa för då är alla goa och glada.

 60. Det viktigaste för mig med julen är att skapa en lugn och skön atmosfär och tillbringa mycket tid med familjen, krama ungarna extra extra mycket och bara vara. Sedan tycker jag om att dekorera med mycket ljus då det håller vintermörkret lite på avstånd.

 61. Jag tycker om julkulor. Inte nödvändigtvis behöver jag ha gran, i år kommer jag tillexempel att ha julkulegirlang. Varje år i december åker jag någonstans och köper en (eller flera…) kulor. Om de föreställer något så måste det vara vintrigt eller juligt, så har jag tänkt. Men i år bröt jag traditionen och köpte en liten flodhäst. Med glitter dock!

 62. Det viktigaste för min del är en lugn och fridfull jul – utan stress! Det går att åstadkomma med planering och framförhållning. Då kan jag njuta av allt det som julen har att bjuda på. Jag är traditionsbunden och bejakar gamla traditioner och för dem vidare till mina barn och framöver även till barnbarnen. Gemenskap är viktigt men inte en nödvändig ingrediens för en lyckad jul. Varannan jul firar jag med mina barn och varannan jul ensam, och det är mysigt att fira julen ensam med mina fyrfota vänner. De jular jag är själv, ser jag till att träffa barn och barnbarn innan julen och tar en liten Sverigeresa i början av december till både Stockholm och Sälen

 63. Det viktigaste för mig med julen är familjen och släkten. Det är en tid då man träffas och äter gott. Det är inte svårare än så. Det ger en alltså ytterligare en chans att ses förutom på födelsedagar.

 64. Det viktigaste med julen är att mina nära och kära mår bra och har det bra, prio två är att få fira jul med familjen och få pussa extra mycket på dottern, mina bröder och brorsbarnen(ja inte glömma mina hundar)

 65. Allra viktigaste med julen är att kunna tillbringa tid med nära och kära utan att känna att man är halvt på språng till något annat. Man kan slappna av och bara njuta av att vara tillsammans. Kanske spela lite sällskapsspel med småkusinerna och ta en fika med vänner. Och sen skadar det ju inte att det brukar finnas en massa god mat också :)

 66. Det absolut viktigaste med julen är att familjen samlas. Allt annat kan jag välja bort om jag bara får en av alla de fantastiska sakerna med julen. Utan familjen blir det helt enkelt ingen jul.

 67. viktigaste för mig nu när julen är att få samlas i köket med mamma och min syster och göra julgodis. Lite mysig tid i köket som slutar med en stor skål godis!

 68. Det viktigaste för mig på julen är att vara med familjen, titta på kalle anka och äta jul mat, ett ord på det; KÄRLEK.
  Jag skulle vilja vinna denna bok för att ge den till mig själv i julklapp från min son, just för att jag älskar denna kategorin av böcker.

 69. det viktigast för mig att umgås med familjen känna kärlek och närhet. Det betyder allt och är det som får mig att längta till julen varje åtr :D

 70. jultomtar och pynt till tusen
  det gör enligt mig för julen susen
  saffranskaka kan man inte heller utan vara
  hur kan man utan den godsaken sig genom julen klara?

 71. Att få fira julen med sina nära och kära.
  Att ha trevligt och att äta mycket god mat.

 72. Viktigast för mig är att försöka hitta någon slags julefrid. Att försöka undvika att stressa och bara njuta av maten, julpyntet och sällskapet!

 73. Det viktigaste med julen är självklart grisfötterna, fast i år med en ny knorr… nu måste jag ju få min dotter att förstå hur viktiga nämnda grisfötter är, när man fyllt två år är det trotts allt dags att börja följa familjetraditionerna.. ;-)

 74. Det bästa är att spendera en mysig tid med nära och kära och dela en gemensamhet och äta gott dessutom. Det bidrar till en kärleksfull stämning framöver och tyder på en tid at alltid se fram emot och längta efter.

 75. Jag är antijul och har varit det sen jag var liten. Gillar inte konsumtionshetsen, gillar inte maten, gillar inte alla ”måsten” inför jul. Skicka julkort, baka pepparkakor, koka knäck, hugga granen, gå på advenstfika, fira lucia, gå på glöggparty, julotta… Nä, inget av det vill jag ha.

  I fjol gjorde vi slag i saken och skapade vår egen jul. Vi äter gröt på morgonen, barnen öppnar de paket de fått, ett fåtal, sen sitter vi i soffan hela dagen hela familjen och spelar tv-spel och umgås. Till middag lagar vi tacos tillsammans och sent på kvällen avrundar vi med någon mysig film. I fjol blev det en gammal clintanrulle.

  Så, det viktigaste för mig är nog att slippa påtvingade jultraditioner och att istället få skapa egna traditioner, skräddarsydda för mig och min familj!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s