Boktjuven

En bok som jag har velat läsa länge och som jag blev extra nyfiken på i och med filmatiseringen är Boktjuven. Nu är den äntligen läst och här kommer min recension!

boktjuvenTitel: Boktjuven
Författare: Markus Zusak
Utgivningsår: 2008
Förlag: B Wahlströms
Finns hos: Adlibris | Bokia | Bokus | CDON

Utläst: 7 december 2013

Handling:
I andra världskrigets Tyskland fanns en flicka vid namn Liesel Meminger. Efter att hon och hennes mor begravt Liesels bror hittade hon en bok som skulle ha stor betydelse för Liesel i framtiden. Liesel blev skickad till en fosterfamilj och gjorde allt för att inte bli av med boken men hon kunde inte läsa den. Pappan i familjen, Hans, lärde henne att läsa och ordens betydelse och det förändrade hela hennes värld. Hon ville bara ha mer och stal till och med en bok från nazisternas bokbål men var det någon som såg henne? Samtidigt marscherade soldater och judar genom Molching och Döden hade mer att göra än någonsin tidigare.

Omdöme:
Den här boken började lite långsamt men det blev snabbt bättre och jag föll framförallt för karaktärerna och Dödens berättarröst. I vissa fall kändes det nästan som om jag läste poesi och jag gillade det. Ett annorlunda och bra sätt att berätta en historia tycker jag.

Karaktärerna är ju en stor del av boken och jag fastnade direkt för Liesel och hennes liv. Så ung och så mycket i bagaget. Även Hans och Rosa visade sig väldigt speciella, och självklart Max. Det var väldigt gripande att läsa om dessa och deras oklara framtid. Om det var någon som jag inte riktigt relaterade till så var det Rudy Steiner, varför vet jag inte. Jag gillade dock kopplingarna till Jesse Owens.

Det här är en av de bästa böckerna jag har läst i år, om inte den bästa. Om ni inte har läst den ännu så gör det och bli inte avskräckta av antalet sidor.

Mitt betyg: 5/5

15 reaktioner till “Boktjuven

  1. Jag har tänkt läsa Boktjuven hur länge som helst nu men det blir aldrig av. Får ta tag i det innan filmen har premiär.

  2. Åh vad spännande! Det är en bok som jag länge har tänkt på att läsa. Den ligger i min läshög bredvid sängen, kanske dags att damma av? :)

  3. Jag har länge tänkt läsa den här men det blir liksom aldrig av! Måste dock ske innan filmatiseringen kommer känner jag, då har jag lite press på mig också ;)

  4. Läste denna innan jag började föra anteckningar om mitt läsande, men har för mig att jag gillade den. Fast den var nog lite långsam. Gillar idén, flickan och döden och böcker men minns inte så mkt vilket är en fördel när det bli biodags :)

  5. Läste den nyligen efter att jag såg trailern till filmen. Så bra! Fina karaktärer, och jag gillade också döden som berättare. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s