Julkalendern 2013 – Lucka 7

7december

Dagens lucka sponsras av Excess och innehåller två kriminalromaner, Polis av Jo Nesbø och Onda Flickor av Alex Marwood. Vad passar väl bättre än krim en mörk vinterkväll? Excessformatet är relativt nytt och är mindre än en pocket och har ganska tunna sidor. Om ni vill läsa mer om det kan ni göra det här.

104_grouplogo_4327Handling – Polis:
När en Oslopolis hittas mördad vid samma datum och på samma plats där han många år tidigare utrett ett mord kan det knappast betraktas som en slump. Och när samma sak drabbar två andra poliser inom loppet av några månader är mönstret lika tydligt som skrämmande. Inget av de gamla brotten blev någonsin uppklarat. En brutal mördare med bestialiska metoder går lös. 

Polisen står helt utan spår och, vad värre är, de saknar sin allra bästa utredare. 

Samtidigt ligger en svårt skadad man i koma på sjukhuset. Ingen får veta hans namn. Inte ens de vaktande poliserna får komma patienten nära.

104_grouplogo_4323Handling – Onda Flickor:
Sommaren 1986 dömdes två unga flickor till fängelse för mord. 

Tjugofem år senare rapporterar journalisten Kirsty Lindsay om en rad mycket obehagliga attacker på unga kvinnor. Hennes efterforskningar leder henne till städaren Amber Gordon.

 Så träffas Kirsty och Amber på nytt, för första gången sedan den där svarta dagen då de var barn. De blir snabbt medvetna om den stora fara de befinner sig i. Och med nya identiteter och familjer att skydda är de beredda att göra vad som helst för att bevara sin hemlighet.

Tävlingsregler
– Tipsa om en riktigt bra kriminalroman och berätta även varför du tycker att andra ska läsa den. Glöm ej att ange en giltig e-postadress.

Tävlingen avslutas ikväll 23.59

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! GRATTIS MALIN!

39 reaktioner till “Julkalendern 2013 – Lucka 7

 1. Jag älskar författaren Michael Connelly, speciellt hans böcker om polisen Harry Bosch. Men om jag måste välja en av dem så väljer jag ”Fallen ängel”. Jag tycker att andra ska läsa den för att den är spännande, har en bra story och den är lätt att hänga med i. Fast det sämmer in på alla hans böcker så läs alla ;).

 2. Jag har i ärligthetens namn aldrig läst en kriminalroman men är så sugen på att börja göra det och hoppas att jag får chansen att läsa dessa!

 3. bästa kriminalromanerna (fast de går nog egentligen under namnet spänningsromaner) jag läst är katarina wennstams trilogi om mäns våld mot kvinnor (böckerna heter ”smuts”, ”dödergök” och ”alfahannen”). böckerna är ett viktigt bidrag i samhällsdebatten om våldet mot kvinnor och samtidigt är de mycket bra skrivna, vilket gör att man har svårt att lägga dem ifrån sig.

  (riktigt bra renodlade kriminalromaner jag läst är carin gerhardsens hammarbyserien. den innehåller komplexa karaktärer och en story som bara måste sträckläsas!)

 4. Child 44 (eller Barn 44) av Tom Rob Smith är en läsupplevelse som heter duga. Den utspelar sig i Ryssland under stalintiden (en tid som jag inte kan så jättemycket om) så boken fungerar både som en extremt intressant historisk roman samtidigt som flera mord på barn inträffar och i många fall skyfflas under mattan. Mordgåtan är dessutom löst baserad på en verklig rysk massmördare. En av de bästa böcker jag läst i år helt enkelt!

 5. Mina favorit kriminalromaner är Lars Keplers böcker! Alltså: Hypnotisören, Paganinikontraktet, Eldvittnet o Sandmannen. Jag tycker att dom har allt en bra kriminalroman ska innehålla. Spänningen är på topp hela tiden, det är riktiga nagelbitare! Sen också att det är ”nytänk” att det inte är något liknande man läst tidigare. Tycker också om när kriminalromaner får med psykologibiten, och det har dom vävt in riktigt bra. Finns inget som slår en bra kriminalroman tycker jag :-)

 6. Jag sträckläste precis ”Den kalla elden” av Arnaldur Indridason. Jag tycker om alla böcker i serien om Erlundur då de är väldigt välskrivna och man kan se Island framför sig. Den kalla elden var extra spännande och skrämmande. En riktigt bra bok att krypa upp i soffan med i vinterstormen….

 7. Vila i frid utav Sofie Sarenbrant är en riktigt bra bok, och en bok alla borde läsa speciellt det som har besökt Yasuragi Hasseludden.

  Kram Sanna

 8. För flera år sedan läste jag Mördarens märke av Daniel Silva. Det är en kriminalroman om en lönnmördare och jakten på honom. Fantastiskt bra vet jag att jag tyckte och den lever liksom kvar hos mig. Det är en av de få kriminalromaner jag läst om och det säger en del bara det.

 9. Bländverk av Thomas Erikson för att den är väldigt bra och mycket överraskande!

 10. Det finns ju så många bra!
  Solstorm av Åsa Larsson är ju bra t.ex.
  Lättläst och så är den ju Kirunabaserad – vinter och kallt alltså – passar ju nu

 11. Kvinnan i rummet av Jussi Adler Olsen. Pojken i resväskan av Lene Kaaberböl. Danska deckare är i en klass för sig mycket väl värda att läsa.

 12. Då säger jag Nattfåk av Johan Theorin. Hela stämningen i boken ger en otrolig spänning, både det ruggiga vädret med mörker och snöstorm och även de övernaturliga inslagen.

 13. Jag gillar Carin Gerhardsens böcker. Kan inte ta ut en, utan säger istället att man ska läsa dom från början så får man även med historierna kring huvudpersonerna som följer hela serien.

 14. Oj, bara en, så svårt. Men en av mina all time favourites är Aftermath av Peter Robinson. Tror det är ca bok 11 i serien om DCI Allan Banks. Den första jag läste i serien och den som står ut mest. Som titeln antyder så börjar det istället för slutar med avslöjandet av mördaren och vi får följa med i efterspelet av detta.

 15. Mari Jungstedts första böcker gillade jag skarpt, utspelar sig på Gotland och är precis lagom spännande :)

 16. Jag rekommenderar varenda bok som Patricia Cornwell skrivit om rättsläkaren Kay Scarpetta, hennes parhäst Marino och hennes bångstyriga geni till systerdotter, Lucy.
  Dessa böcker läser jag från pärm till pärm och jag önskar bara at hon kunde skriva nya böcker lite fortare. Gillar man böcker storyn förvisso är fiction men detaljerna är ”på riktigt” så är detta böckerna för dig!

 17. Mons Kallentoft! Alla är bra, men måste jag välja en så får det bli Midvinterblod. Älskade den. Det var ju den första och jag sögs in i Kallentofts fantastiska språk. Älskar att man får följa mordoffrets tankar också. Malin Fors är min absoluta favoritpolis i deckare. Kallentofts deckare är helt enkelt unika.

 18. Helt fast i Lars Keplers nya ”Eldvittnet”. Inte för att de två tidigare delarna varit långsamma och saknat fart, men den här är värst hittills. Eller rättare sagt, bäst hittills.
  En tonårstjej dödas brutalt på ett behandlingshem utanför Sundsvall. Joona Linna blir observatör i den utredningen (han utreds av åklagare pga ett tidigare fall och har en del yrkesrestriktioner), och han och hans intuition får jobba hårt innan allt är löst och mördaren fast.

 19. Paganinikontraktet av Lars Kepler är mycket spännande. Den är svår att lägga ifrån sig :) Spännande, välskriven och fångar även relationer på ett mycket bra sätt! Både Paganinikontraktet och den tredje boken Eldvittnen anser jag är mycket bättre än debuten: Hypnotisören…så gillade man inte den så tycker jag att man ska ge Kepler en ny chans! :)

 20. en av dom första jag läste va studion sex av liza marklund. kommer inte riktigt ihåg exakt vad jag tyckte va så bra, men jag tyckte den va sjukt spännande iaf :)

 21. Jag har faktikt aldrig läst någon krimanalroman medvetet å det är lite svårt att tips om någon men en som jag har blivit tipsad om är Paradisoffer av Kristina Ohlsson men jag vet inte om den räknas som kriminalroman

 22. Höjdaren är nog trots allt Stieg Larssons Män som hatar kvinnor. Alla borde läsa den för att lära sig mer om världen och dess mörka sidor.

 23. Jag tipsar om Elly Griffiths böcker om Ruth Galloway som är rättsarkeolog. Flickan under jorden heter första boken i serien. Har man läst sig mätt på den typiska kommersiella deckaren är detta ett skönt lättläst avbrott. Böckerna är lätta och komma in i och hon skriver på ett igenkännande och underhållande sätt. Rekommenderas helt klart.

 24. Morden vid Rue Morgue av Edgar Allan Poe var visst en föregångare till modern kriminallitteratur men väl så spännande.

 25. Jag tycker om Karin Wahlbergs deckare i sjukhusmiljö. Bra läsning för alla som kommer i kontakt med vården antingen i arbetet eller som patient.

 26. Vill tipsa om Lars Keplers böcker.
  Älskar de, de är spännande och när man väl börjat läsa så går det inte sluta! Har man inte läst böckerna än så har man 4 jättebra böcker att se fram emot.

 27. Min klara favorit är Johan Theorin med debutromanen Skumtimmen. En fullfjädrad kriminalroman som utspelar sig pà Öland. Man blir fast direkt och kan inte lägga ifràn sig boken. Rekommenderas till alla som älskar svenska böcker.

 28. Ja vill man läsa något riktigt läskigt och spännande från rad ett till sista punkten så ska man läsa någon av Mons Kallentofts Ruskigt bra böcker bl a. Midvinterblod, Vattenänglar,Femte årstiden jag har läst alla hans böcker utom den nyss utkomna men den ska jag önska av tomten, så jag har något att se fram emot, mycket bra läsning.

 29. Jag vill tipsa om ”hammarbyserien” som Carin Gerhardsen har skrivit. Fantastisk och mycket spännande läsning!

 30. Lars Keplers böcker är ju kanon. Får säga Hypnotisören om jag ska tipsa någon som inte läst dessa. Oerhört spännande och man fastnar direkt!

 31. Jag hade lite smått avsky mot Camilla Läckberg, men började sedan läsa hennes böcker och blev fast som klister. Tycker man ska läsa alla, men Änglamakerskan var lite extra speciell

 32. Jag vill tipsa om ankharen av Ståle Brandt. En debutförfattare och deckaren är en första i serien med polisen Kjetil. Hur spännande som helst och man vill bara sluka sida för sida.
  Kram Cissi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s