Mina barndomsfavoriter

Jag frågade min mamma om hon mindes någon bok jag läste när jag var liten. Jag fick inget vidare svar på det men däremot fick jag veta att jag, med hjälp av henne, lärde mig läsa på mjölkpaket när jag var 5 år gammal. Det är inget som jag kommer ihåg alls men lite rolig information sådär. Jag tänkte i alla fall berätta lite om de barndomsfavoriter jag faktiskt kommer ihåg.

emma_totte_web

När jag var väldigt liten kommer jag ihåg att jag läste böckerna om Emma och Totte. Eller det var väl mamma som läste men jag som tittade på bilderna om man ska vara helt korrekt! Jag tyckte också mycket om Pettson och Alfons och självklart Astrid Lindgrens bilderböcker. Efter att jag hade lärt mig att läsa var jag intresserad av böcker av Maria och Camilla Gripe men även Viveca Lärn, som då hette Sundvall. Hon skrev böckerna om Emma, t.ex En ettas dagbok. I skolan läste vår lärare högt ur bland annat Mio min Mio, Folk och rövare i Kamomilla Stad och Godnatt Mister Tom och det blev därefter tre favoriter. godnatt-mister-tomSenare var jag också en av många som läste de många böckerna om Tvillingarna på Sweet Valley High samt Sabrina – Tonårshäxan

När jag blev lite äldre läste jag bland annat Du & Du & Du av Per Nilsson som jag tyckte mycket om. Jag minns inte hur gammal jag var då men jag slukade även böckerna om Narnia av C.S. Lewis. Böckerna om Miranda av Kerstin Sundh var också populära och jag försöker samla på dem idag som ni kanske minns? Jag läste även Systrar i jeans-böckerna av Ann Brashares och Bridget Jones Dagbok av Helen Fielding.

getxinfo3När jag började gymnasiet läste jag mindre och mindre och mer och mer av tvång, alltså läsning i undervisningen. Då blev det bland annat Thérèse Raquin av Émile Zola (av alla böcker!) och Veronika bestämmer sig för att dö av Paulo Coelho. Det lilla jag läste på min fritid bestod mest av deckare av Liza Marklund eller Camilla Läckberg.

Det är ungefär såhär jag kommer ihåg det. Vissa saker kanske är på lite fel plats men ni får ett ”hum” om mina barndomsfavoriter i alla fall.

Vad läste ni själva i er barndom?

5 reaktioner till “Mina barndomsfavoriter

  1. En barndomsbok jag alltid kommer minnas är Pricken, jag minns inte författaren men jag älskade den. Blir så glad när jag ser att den fortfarande säljs på akademibokhandeln här i stan! Senare läste jag också mycket av Tvillingarna på Sweet Valley High. Även Kitty-böckerna var stora favoriter :)

  2. Det känns som om jag läste allt jag kom över när jag var yngre. ”Lilla huset på prärien”-serien. Och ”Barnen i 67:an”. Alla Sven Nordqvists böcker, liksom Mamma Mu höglästes för småsyskon (mest för egen vinning…). Maria Gripes ”Skuggan över stenbänken”-serien. ”Godnatt Mister Tom” läste vår lärare högt på mellanstadiet. Mobergs ”Utvandrarna” var mitt första möte med vuxenavdelningen. Jag har alltid gillat att läsa serier, eftersom man då alltid har en bok som står på kö.

  3. Mysigt inlägg, kanske an skulle skriva ett liknande själv :) Jag läste hundratals polluxböcker på mellanstadiet, annars minns jag mest Tordyveln flyger i skymningen och Danny bäst i världen från när jag var mindre.

  4. Du nämner flera av det jag läste i min barndom ibland annat Emma och Totte böckerna, Astrid Lindgrens böcker och Pettson och Findus. Vi läste även en hel del Mumin böcker hemma och i tonåren var det böcker ifrån bokklubben Läslusen som Tvillingarna, Sweet 16, Sabrina Tonårshäxan och Systrar i jeans.

    Därefter blev det allt tjockare böcker mer mer och mer text. Varvade i mellan ungdomsböcker av min favorit författare Kate Cann tillsammans med självbiografier och deckare av författare som Camilla Läckberg, Lisa Marklund och Mari Jungstedt.

    Kram Sanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s