Julkalendern 2020 – Lucka 1

Det är den 1 december och det betyder att årets bloggjulkalender ÄNTLIGEN är igång! Årets julkalender startar med ett bokpaket från Bookmark Förlag där tre vinnare får tre böcker var. I paketet finns ”Skamvrån” av Sofie Sarenbrant, ”Råttkungen” av Pascal Engman och ”Blodlokan” av Louise Boije af Gennäs. Härlig spänning för lediga dagar helt enkelt!

Om ”Skamvrån”:
En flicka lägger sig på en spårvagnsräls i Bromma och sluter ögonen. I en annan del av Sverige hamnar en man i en djup grav i skogen. Ingen av deras nära och kära känner till den annalkande katastrofen. Kommer deras liv gå att rädda?

De två drabbade är inte bekanta, men har något livsavgörande gemensamt. Nu är det upp till kriminalinspektör Emma Sköld att hitta sambandet innan det är för sent. Fallet tar oväntade vändningar och blir mer personligt och skrämmande än hon kunde ana.

Om ”Råttkungen”:
En ung kvinna hittas död i sin lägenhet i Täby, norr om Stockholm. Hon är knivhuggen över tjugo gånger i bålen. Polisinspektör Vanessa Frank tar sig an utredningen med en gäckande känsla av att det är något avgörande som inte stämmer.

I svallvågorna av feminismens framgångar breder ett digitalt nätverk av kvinnohatare ut sig. De kallar sig ”Incels”, får sin livsluft i internets mörkaste vrår och förenas i sin vilja att söka upprättelse från de kvinnor som aldrig mött deras blickar.

När idé ska omvandlas till handling står många liv på spel.

Om ”Blodlokan”:
Efter att Saras pappa dör i en mystisk eldsvåda flyttar hon från Örebro till Stockholm för att starta ett nytt liv. Till en början går allt nästan för bra: kaféjobbet byts mot en anställning på pr-byrå och det torftiga rummet i förorten ersätts av en lyxig lägenhet på Östermalm. Men snart utsätts hon för märkliga och obehagliga händelser, och hotet mot Sara och hennes familj känns alltmer påtagligt. Det blir uppenbart att någon tror att hon har den avgörande nyckeln till något viktigt – men vem? Och till vad?

Tävlingsregler
– Vilken har varit årets bästa bok enligt dig? Motivera kort ditt svar och glöm ej att ange en giltig e-postadress.

Tävlingen avslutas ikväll 23.59.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! GRATTIS PÄR HURTIG, CAROLINA OCH EVA ADOLFSSON.

73 reaktioner till “Julkalendern 2020 – Lucka 1

  1. Den bästa boken enligt mig i år har varit the hungergames. Det är en bokserie jag kan läsa om och om igen. Spännande läsning med både skratt och gråt.

  2. Åtets bästa bok hittils har varit Nio Liv av Emelie Schepp. Norrköpingsbo som jag är vill jag inte missa att läsa om Jana.

  3. Renoveringsobjekten av Eli Åhman Owetz
    Hon är en fantastisk författare och man fastnar direkt i böckerna.

    1. Årets bästa bok
      Jag kan ha fel Av Björn Natthiko
      Den ger livet en helt annan mening, beror mig starkt på så många plan.

      Med vänlig hälsning, linda uhlin
      Skånegatan 38a
      25252 Helsingborg

  4. Årets bok är nog Räkor, pipor och pkastkalsonger. (Den enda bok jag läst som är utgiven i år)

    Bästa boken jag läst i år Den stora boken om en naken karl. En stor favorit på mitt jobb (är läsombud och läser mycket högt på den dagliga verksamheten jag arbetar på)

  5. Bränd himmel av Gillian Macmillan 👌Svag för brittiska författare, slukade jag denna som verkligen tog sig in i min hjärna Håller tummarna , fantastisk lucka 📚

  6. Svårt att välja, men jag väljer Sen for jag hem av Karin Smirnoff.
    Drabbande, tung, men ändå en gnista av hopp och överlevnad – bra avslutning på trilogin.

  7. Min bästa för i år har nog varit Spegelmannen. Den gav mig kalla kårar precis som Kepler brukar göra.

  8. Årets bästa bok är utan tvekan Samlade Verk av Lydia Sandgren. Över 700 sidor som aldrig blev långtråkiga och när boken var slut ville jag bara fortsätta läsa.

  9. Bland många bra böcker var ”Vattendansaren” av Ta-Nehisi Coates den allra bästa. Den presenterar den magiska realismen för en större läsekrets, presenterar viktiga delar av USAs historia i skönlitterär form och är dessutom en njutningsfylld läsning med hög litterär kvalitet.

  10. Årets bästa bok är utan tvekan David Sundins Boken som inte ville bli läst.
    Riktigt kul och underhållande bok passar perfekt vid nattning.

    1. Årets bästa bok för mig är Där kräftorna sjunger av Delia Owens. Normalt sett läser jag bara feel good eller deckare, men den här boken fick mig verkligen att glömma tid och rum. Kändes riktigt tomt när boken tog slut.

  11. Fantastic Beasts and Where to Find Them är min favorit iår. Man hamnar verkligen i boken och man vill såklart uppleva dessa saker på riktigt ..

  12. Knutbyflickan av Linnéa Kuling är den bok som gjort störst intryck på mig i år. En otroligt fascinerande och stark berättelse om hur det är att växa upp i en sekt. Rekommenderas!

  13. För mig är Åsa Lindeborgs Året med 13 månader, den bästa i år. Den innehåller så mycket: klassperspektiv, medieetik, kärlek och åldrande, vänskap. Dessutom är det en bra bokklubbsbok eftersom den är så tacksam att diskutera!

  14. Boken som inte ville bli läst, en bok som tvingar fram kreativiteten vilket jag uppskattar. Alla är kreativa egentligen men ibland behöver man en liten push i rätt riktning. En bok jag rekommenderar ofta till vänner och bekanta som har små barn. Älskar att min brorsdotter är mycket yngre än mina barn så att vi kan vara kreativa ihop hon och jag.

  15. Vargasommar av Hans Rosenfeldt. Gillar att den är i närheten av mig, Man kan relatera till Stället den utspelar sig i- Att den är spännande och välskriven är en annan sak.

  16. Min favoritbok för året är ingen roman utan en praktisk bok nämligen: Sy 10 nya modeplagg av designer Ann Ringstrand. Timingen på den här boken hade inte kunnat vara bättre. I år har folk haft tid att lära sig sy och viljan att göra mer ”pyssel” i hemmet. Boken innehåller mönster till tidlösa plagg med en modern touch. Den är bra och tydligt skriven och absolut inspirerande till att skapa sin egen hållbara garderob!

  17. Knutbyflickan av Linnéa Kuling är den bästa och den mest intressanta boken jag har läst i år.

  18. Det får bli kungariket av Jo Nesbø. Spänning, knepiga relationer och bitvis våldsam. Ingen bok med förväntat slut.

  19. Elin Anna Labbas ”Herrarna satte oss hit” – en bra, och viktig bok, om tvångsförflyttningen av samer. Fick mig, trots uppväxt i norra Lappland, att skämmas över hur lite jag och min närmaste omgivning visste om detta.

  20. I särklass…Samlade verk av Lydia Sandgren. Fantastiskt bra och välskrivet i ett ibland nydanande språk och upplägg.

  21. Jamåhonleva av Anders Roslund. Oerhört spännande och gastkramande och man sitter på spänn hela tiden. Kan inte lägga ifrån sig boken utan läser från pärm till pärm!

  22. Robert Galbraiths (JK Rowlings) senaste, True Blood. Har läst alla i serien om privatdetektiven Strikes och hans assistents många äventyr, de är alla spännande, detaljerade och klurigt konstruerade!

  23. Av de jag läst måste jag säga Där kräftorna sjunger av Delia Owens. Fascinerande story som verkligen drog med mig som läsare. Och jag som i vanliga fall tycker miljöbeskrivningar är så trista älskade att få uppleva träsket och känna hur levande det är.

  24. Spegelmannen av Kepler. Har varit besatt och beroende av Kepler böckerna sedan dag ett, och denna bok är inget undantag. Alltid samma tempo och spännande vändningar, omöjlig att lägga ifrån sig.

  25. Spegelmannen av Lars Kepler, den va så sjukt spännande! Man kunde inte sluta läsa.

  26. Jag rekommenderar en kul bok, Prepping, att hoppas på det bästa, men förbereda sig på det värsta
    Nu i dessa tider när vi alla jobbar mest hemma, var det kul att tänka på hur sårbara vi är i dagens samhälle.
    Lite nytt perspektiv på saker och ting

  27. Bästa bok i år är Monica Magnus 1966 av Ulrika Ewerman. Fina personbeskrivningar, känns väldigt realistisk och helt enkelt väldigt bra.

  28. Allt som var mitt av Cissi Wallin. ”Historien som inte får berättas”. Cissi blir våldtagen av en känd media-man, hon har blivit misstrodd och baktalad, hotad, och var ett av #metoo’s ansikten. Boken har blivit stoppad en gång. Cisdi har blivit dömd för förtal. Mannen som våldtar går fri…. Cissi ger ut boken på eget förlag (& riskerar fängelse), men hon gör hellre det än att inte gå berätta sin historia! Klart läsvärd!

  29. Hade ett par att välja mellan men för mig blir det Där kräftorna sjunger av Delia Owens. En intressant, gripande och språkligt fantastisk bok.

  30. Hmm den bästa boken i år har jag nog inte läst än och det är Spegelmannen – Kepler. Efter att ha följt Jonna Linna vill jag ju att spänningen fortsätter.

  31. Finns många bra böcker men i år läste jag Bakom din rygg av Sofie Sarenbrandt, en bok som inte gick att sluta och läsa.

  32. Knutbyflickan av Linnéa Kuling var mycket fängslande och man fick bra insyn av vad som egentligen hände i det lilla samhället Knutby. Rekommenderas!

  33. Anna Janssons Skuggan bakom dig tycker jag är jättebra. Den börjar lite lagom spännande men sen blir det mer och mer och boken blir svår att lägga ifrån sig.

  34. Läser nu boken om hunden Arthur med Mikael Lindnord så spännande sträckläser den läser mycket böcker nu har flera favoriter som väntar att bli lästa ❤📖📗📚

  35. Den bästa boken i år är den verklighetsbaserade Söndagsvägen av Peter Englund. Han beskriver sakligt och intressant de inblandade personerna och vad som hände och beskriver ett Sverige jag vagt kände igen, men som ändå skiljer sig från nutiden.

  36. ”De vuxnas lögnaktiga liv” av Elena Ferrante. Vilken magi denna författare skapar!
    Kärlek och beundran från en av alla Ferrante-beroende i denna värld.

  37. Måste faktiskt säga Rekordskolans böcker. De 3 första bleckets som jag läst tillsammans med grabben.
    Av författarna : Katarina Ekstedt, Anna Winberg

    Det är spännande berättelse om barn som börjar på ny skola.
    Där alla lärare är ute efter att slå olika rekord.
    En bokserie som är väl värd att läsa

  38. Jag har precis läst den sjunde boken I de sju systrarna av Lucinda Riely. Lättlästa och även skrivna på ett sätt som kopplar ihop varje bok med varandra. Gillar många olika sorters böcker beroende på vilket humör jag är och nu var detta precis vad jag behövde.

  39. Älvornas kulle av Elisabet Nemert. Den handlar om systerskap över tid och rum. Är det något jag saknar så är det min syster som gick bort 2005.

  40. Året bästa bok är helt klart Emelie Schepps bok ”Nio liv”. Alla hennes böcker är alltid lika bra, och som Norrköpingsbo är man alltid lika stolt över böckerna och vår stad. Emelie är dessutom är fantastiskt trevlig människa och jag har med glädje följt hennes resa sedan start.

    Kram Sanna

  41. Jag har läst livet efter fig av Jojo Moyes och den var helt fantastisk! Den var verkligen gripande och känslosam. Riktig kärlekshistoria.

  42. Många är bra och deckare är det jag mest läser. Om jag absolut måste välja en så säger jag Vargasommar av Hans Rosenfeldt, så spännande att det var svårt att kunna lägga den ifrån sig….

  43. Camilla Läckbergs Vingar av silver , sträcklyssnade på den och hoppas på en fortsättning.

  44. balladen om sångfåglar och ormar Varför var glädjande och lyckan jag fick när denna bok kom det får jag inte för alla böcker men denna 🙀

  45. För mig har årets bästa bok utan tvekan varit ”Små stora saker” av Jodi Picoult. Så läsvärd och hon har en fantastisk förmåga att beskriva saker ur olika perspektiv där man både sörjer och känner sympati för mänskligheten.

  46. Så spännande 🙌🏼.
    Svårt, men bäst i år är nog Råttkungen av Pascal Engman 🤗 för mig.
    Mycket för att det är kul att hitta nya bra författare och man ser fram emot att läsa flera.
    Spännande och lite twist, det gillar jag ☺️

    Instagram: Petrashome

  47. För mig måste det nog vara Mitt liv som råtta av Joyce Carol Oates. Det var en riktigt läsupplevelse som fick mig att fundera. Och även om fast att jag visste att boken var fiktiv så kändes den otroligt verklig.

  48. Hittills Monica Magnus 1966 av Ulrika Ewerman. Det var länge sedan jag blev så starkt berörd av en bok, den gjorde mig helt andlös.

  49. Skärmhjärnan av Anders Hansen. Den är väldigt intressant och man får en tankeställare om hur mycket man använder skärmar. Jag har läst mycket mer fakta inriktade böcker i år istället för skönlitteratur. Så det skulle vara roligt med lite omväxling i läsningen.

  50. Min favoritbok från detta året är Watching you av Lisa Jewel. Den perfekta bilden av romans, spänning och att inte veta vilken vändning historien ska ta. Precis vad jag vill ha i en bok för att inte kunna låta bli att bara läsa en sida till!

    Behöver lite nya boktips ch måste säga att detta bokpaket lät väldigt spännande, extra nyfiken på Skamvrån!

  51. Jag har läst Gatukatten Bob. Kanske inte en ny bok men ack så bra. Vill börja med nästa del på en gång men den får snällt vänta till julvilan. Vill ha jul nu i dubbel bemärkelse. På jobbet berättade jag om boken för en bokmal till kollega vilket gjorde henne otroligt motiverad att köpa boken. Hon sträckt läste både den och den efterföljande boken på några dagar. Det styrker bara hur bra den är. Tycker man får en bra inblick hur en relation mellan djur och människa binds samman.

  52. Solsystern Electras bok, boken berör mig mycket då jag har vänner som inte vet sina bakgrunder, samt vänner som har hamnat i liknade situationer.

  53. Elsa i Skräddartorp och hennes 28 katter av Lars Lerin. Passar barn-oäldre. Fantastiska bilder och en säga berättad med värme och humor.!!

  54. Berätta aldrig det här – av Frida Boisen, är årets bästa bok enligt mig. Verklig, gripande och utlämnande.

  55. Årets bästa bok för mig var Väggen av Marlen Haushofer. En bok skriven på 60-talet om världens/människans undergång som fortfarande känns så aktuell. Om ensamhet och om att inte förstå sig på världen runt omkring sig. Den här boken berörde mig och jag tänker fortfarande på den titt som tätt.

  56. Jag blev fullkomligt förälskad i Delia Owens ”Där kräftorna sjunger”, ytterligare ett klockrent boktips från min svärfar (Som alltid är den som känner mig bäst när det gäller böcker!)

  57. De vuxnas lögnaktiga liv av Elena Ferrante. Hennes böcker är så otroligt välskrivna, det känns verkligen som att man är där, i norra Italien, och de komplicerade familjerelationerna är både igenkännande och samtidigt chockerande

  58. Oj, har några att välja mellan men den som stuckit ut mest av favoriterna är Min mörka Vanessa av Kate Elizabeth Russell. Egentligen är det en fruktansvärd historia, men samtidigt intressant att få insyn i ett manipulerat barns perspektiv på sin kärleksrelation med en vuxen.

  59. Himmel över Alaska! Fantastisk skildring av ett kargt landskap och oförglömliga livsöden.

  60. MIna favoriter är nog ”i handelse av min död” & ”morden i bjärred”, båda hemska men ett så otroligt viktigt ämne.

  61. Har läst några riktigt bra böcker i år men den bästa måste jag nog säga var Ytspänning av Olivier Norén.

  62. Enligt mig har årets bästa bok varit Mytomanen av Sofie Sarenbrant! 😍

  63. Den absolut bästa boken 2020 för mig är Mian Lodalens Lisa och Lilly: En sann kärlekshistoria. Ett sorgligt öde som blir en varm och fin love story i Mians händer. Kärlek och sorg går hand i hand, så nära varandra. Så glad att samhället har gått framåt i frågor som denna. :)

  64. Där kräftorna sjunger av Delia Owens.
    En annorlunda, tankeväckande och vackert skriven bok

  65. Skärmhjärnan av Anders Hansen. För mig med utmattning gav den många fina ledtrådar och insikter

  66. Knutbyflickan är utan tvekan den bok som lämnat störst spår efter sig.

  67. Där kräftorna sjunger av Delia Owens. Har aldrig läst något liknande trots ivrigt läsande i över 50 år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s