Spegelmannen av Lars Kepler

VARNING FÖR SPOILERS OM MAN EJ HAR LÄST TIDIGARE DELAR!

En ung kvinna försvinner när hon är på väg hem från skolan. Fem år senare hittas hon mördad på en lekplats mitt i Stockholm. Via övervakningskameror lyckas Joona Linna spåra ett ögonvittne. När det visar sig att vittnet är en psykiskt sjuk man som inte har några som helst minnen av det han såg tar Joona kontakt med hypnotisören Erik Maria Bark.

Precis som i tidigare böcker av Kepler kommer man snabbt in i handlingen och det är spänning och action redan från de första sidorna. Kepler har alltid haft korta och intensiva kapitel och den här boken är inget undantag, vilket gör att det går snabbt att läsa. De är dessutom mästare på cliffhangers så som läsare vill man ju bara inte sluta läsa. För min del blev sömnen lidande under ett par dagar men det var det absolut värt.

Jag har alltid tyckt att Kepler varit bra på att skriva om det råa och blodiga, att de inte försöker dölja något. Tidigare har de skrivit om psykopater och då får man som läsare verkligen känslan av att det är en psykopat. Det kryper under skinnet på en lite och gör det mer verkligt och läskigt. Ju mer jag läser om personerna i den här boken, desto mer rädd blir jag. Det finns faktiskt människor i den här världen som gör såhär, som tycker att det är ett acceptabelt beteende. Jag förstår vart författarna har fått inspirationen ifrån och även om det kan tyckas otroligt i vårt land händer det utanför våra gränser.

Joona Linna är såklart tillbaka och denna gången visar han sig lite från en ny sida. Jag upplever honom som mer känslig och att han inte riktigt vet hur han ska hantera sina relationer och det yrke han ägnar sig åt. Det blir på något vis mer mänskligt, men samtidigt har jag gillat honom i i stort sett alla böcker i den här serien. Vi får även återse andra karaktärer som jag har saknat.

Det är svårt att skriva om boken utan att avslöja för mycket. Jag skulle vilja läsa om samtliga böcker i den här serien, men Spegelmannen är ändå en av de bästa. Nu ser jag fram emot nästa!

Mitt betyg: 5/5

Författare: Lars Kepler
Serie: Joona Linna #8
Utgivningsår: 2020
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utläst: 14 november 2020
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:
Litteraturkvalster & Småtankar | Romeoandjuliet | Läsa & Lyssna | Karins Boktips | Ljudboksbloggen

Tidigare lästa böcker av författarna:
– Hypnotisören (Joona Linna #1)
– Paganinikontraktet (Joona Linna #2)
– Eldvittnet (Joona Linna #3)
– Sandmannen (Joona Linna #4)
– Stalker (Joona Linna #5)
– Kaninjägaren (Joona Linna #6)
Lazarus (Joona Linna #7)

4 reaktioner till “Spegelmannen av Lars Kepler

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s