Spindeln av Lars Kepler

För tre år sedan fick Saga Bauer ett vykort med en hotfull text om en pistol med nio vita kulor – varav en väntar på Joona Linna. Det stod att hon var den enda som skulle kunna rädda honom. Hon visade kortet för Joona, men tiden gick och hotet bleknade som en meningslös provokation. Fram till nu.

En säck med en nästan fullständigt upplöst kropp hittas fastsurrad i ett träd i Kapellskär. På mordplatsen återfinns en mjölkvit patronhylsa. Via komplicerade gåtor börjar en bestialisk förövare ge polisen möjligheten att stoppa serien av mord.

Joona Linna och Saga Bauer kämpar sida vid sida för att lägga pusslet och rädda de utsedda offren innan det är för sent. Den våldsamma jakten blir alltmer desperat. Kanske är denna seriemördare omöjlig att stoppa, kanske sitter de redan fast i spindelnätet.

Efter att ha läst några böcker som inte riktigt stack ut blev jag oerhört glad när jag påbörjade den här och redan efter ett kapitel var helt fast. Kepler vet verkligen hur man fyller en bok med spänning redan från första sidorna. Jag har skrivit förut att jag tycker att de är bra på att porträttera psykopater och räds inte för detaljerna och detsamma gäller i den här boken.

Vi får såklart möta Joona igen, men även Saga. Det hotfulla vykortet som Saga fick för några år sedan har fått en ny innebörd här och samtidigt kämpar Saga sig tillbaka efter tragedin som drabbade henne. Det blir inte riktigt som hon har tänkt men det är skönt att läsa att hon inte tappat gnistan. Jag tycker dock att hon får en roll här som inte riktigt matchar med min bild av henne och jag vet inte vad det ska bana väg för. Det märks att det finns en del under ytan.

Det är svårt att skriva en recension när det är nummer nio i en serie men som de tidigare böckerna är det en riktig bladvändare med lagom långa kapitel. Själva historien kring vykortet är fascinerade på ett sätt, skrämmande på ett annat och jag gillar de miljöer som författarna beskriver. Om man, mot förmodan, inte gett sig på den här serien ännu kan jag verkligen rekommendera den.

Tack till Albert Bonniers Förlag som skickade denna till mig!

Mitt betyg: 4/5

Författare: Lars Kepler
Serie: Joona Linna #9
Utgivningsår: 2022
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utläst: 9 november 2022
Finns hos: Adlibris | Bokus

Tidigare delar i serien:
– Hypnotisören (Joona Linna #1)
– Paganinikontraktet (Joona Linna #2)
– Eldvittnet (Joona Linna #3)
– Sandmannen (Joona Linna #4)
– Stalker (Joona Linna #5)
– Kaninjägaren (Joona Linna #6)
– Lazarus (Joona Linna #7)
Spegelmannen (Joona Linna #8)

Andra som bloggat om boken:
Läsa & Lyssna |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s