Slukhål av Tove Alsterdal

I ett ödehus vid Offersjön, djupt inne i de ångermanländska skogarna, hittas en ihjälsvulten man. Två fingrar är avhuggna på hans vänstra hand. Sjuttio mil längre norrut, i det nästan övergivna gruvsamhället Malmberget har en annan man spärrats in i en källare och lämnats att dö.

Eira Sjödin, polisassistent i Kramfors, blir engagerad i utredningen, samtidigt som hennes mamma måste in på vårdboende. Hennes bror sitter fängslad, dömd för ett brott han har erkänt, men inte begått. När ännu en man försvinner berör det Eira personligen.

För att finna honom är hon beredd att riskera allt.

Precis som i första boken i den här serien utspelar sig handlingen kring Kramfors men gör även nedslag i och kring Sundsvall, Härnösand och Örnsköldsvik. Jag har tyvärr inte varit så långt upp i landet men jag känner ändå igen mentaliteten i de små samhällena som Eira besöker. Folk har fördomar, tror att de vet bäst och håller gärna varandra om ryggen. Detta märks även lite på poliserna som hade förutfattade meningar kring gärningspersonen. Jag tycker att författaren beskriver miljöerna på ett mycket bra sätt och det är lätt att måla upp en bild framför sig. Vem vet egentligen vad som händer i dessa ödehus som bara står ensligt inne i skogen?

Jag skrev i min recension av den första boken i serien att jag gillade Eira Sjödin och att hon kändes genuin, vilket jag fortfarande håller mig till. Både hon och hennes kollegor känns äkta på så vis att även de visar att de kan göra fel. Eiras mamma är dement och har fått flytta in på ett boende men Eira gör vad hon kan för att mamman ändå ska ha det bra. Vi får en liten glimt av Magnus i den här boken men jag hade gärna önskat mer. Det känns som att det finns en del att berätta om hans bakgrund. Överlag känns persongalleriet välutvecklat och intressant.

Jag upplever att den här boken inte hade samma driv som ”Rotvälta” och jag tror det beror på att spänningen inte kom upp i samma nivå som föregående bok. Även om jag tycker att boken är lättläst tog det mig ändå ett tag att läsa ut den, för jag hade svårt att fastna i berättelsen. Den är dock välskriven och jag gillar att komma tillbaka till gamla bekanta, som Eira och August. Överlag gillar jag den här serien och ser fram emot fler delar att läsa framöver.

Mitt betyg: 3/5

Författare: Tove Alsterdal
Serie: Ådalen #2
Utgivningsår: 2021
Förlag: Lind & Co
Utläst: 2 november 2022
Finns hos: Adlibris | Bokus

Tidigare delar i serien:
Rotvälta (Ådalen #1)

Andra som bloggat om boken:
Lottens Bokblogg | Hyllan | Bokhållarens läsblogg | Bims Blogg |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s