Rotvälta av Tove Alsterdal

9789179033361_RotvaltaOlof var bara fjorton år när han erkände mordet på en tonårsflicka, Lina Stavred. Tjugotre år senare svänger han av E4:an i Ångermanland, in på småvägarna som leder till hans barndomshem. I duschen hittar han sin pappa död, mördad med en jaktkniv.

Polisen Eira Sjödin har just återvänt till uppväxtens Kramfors, för att finnas till hands för sin mamma. I undersökningen av mordet på Olofs far kommer hon allt närmare sitt eget liv. Eira var nio år när Lina mördades. Olof var pojken i hennes mardrömmar.

Här har vi ytterligare en bok som blivit nominerad till Årets Bok 2021, och den enda av de nominerade som jag har funderat på att läsa tidigare. Den har nämligen vunnit andra priser som har gjort att jag har börjat kika lite på den. Nu är den läst i alla fall och jag ska försöka bena ut vad jag tycker om den.

Boken utspelar sig kring Kramfors och jag känner igen de mindre byarna där snacket går och folk är snabba på att döma ut innan de vet all fakta. Samtidigt är det något med dessa miljöer som gör det extra spännande och mystiskt. Du vet inte vad grannen har för bakgrund eller vem det egentligen är som bor tre hus bort.

Vi får i berättelsen följa flera olika delar. Dels är det Eira och mordet på Olofs far, men i samband med det blir vi även inblandade i det gamla mordet på Lina. Det är mycket saker i det fallet som är värt att titta på, inte minst saknaden av en kropp. Vi får även lite av ett sidospår som jag till en början tycker är lite spännande men som sedan övergår i att bli lite förutsägbart och ”för enkelt”.

Vår huvudkaraktär Eira tyckte jag nästan omedelbart om. Hon kändes på något vis genuin och äkta, och hade dessutom öga för detaljer. I stället för att göra karriär valde hon att flytta hem och ta hand om mamma, osjälviskt och fint. Det märks dock att hon längtar bort emellanåt. August gillade jag också, åtminstone tillsammans med Eira. Jag ser fram emot att läsa mer om dem. Jag gillade även utvecklingen av Magnus som karaktär och hoppas han finns med även i nästa bok. Det känns som att det finns mer där att säga.

Överlag tyckte jag att det var en bra och välskriven bok. Jag gillade som sagt miljöerna och karaktärerna. Jag var inte helt överens med delar av handlingen (eller slutet för den delen..) men jag kanske får mina svar i nästa bok. Jag ser fram emot att läsa mer av Tove Alsterdal.

Tack till Lind & Co för recensionsexemplaret!

Mitt betyg 4/5

Författare: Tove Alsterdal
Serie: Ådalen #1
Utgivningsår: 2020
Förlag: Lind & Co
Utläst: 4 juli 2021
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:
Lottens Bokblogg | Enligt O | Romeoandjuliet | Barnboksbloggen | Hyllan

3 reaktioner till “Rotvälta av Tove Alsterdal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s