Gökungen av Camilla Läckberg

Två fruktansvärda händelser, utan synbart samband, skakar Fjällbacka. En känd fotograf hittas brutalt mördad i sin utställningslokal. Henning Bauer, nobelpristagare i litteratur, drabbas av ett våldsamt dåd på den lilla ö där han håller till för att skriva den tionde delen i sin världsberömda romansvit.

Patrik Hedström och kollegorna på Tanumshede polisstation kommer ingenvart med utredningen av fallen, samtidigt som Erica Falck gräver i ett tragiskt mord i 1980-talets Stockholm. Hon inser snart att det förflutnas trådar sträcker sig in i nutiden och att gamla synder lämnar långa skuggor efter sig.

Det har gått fem år sedan den senaste delen i Fjällbacka-serien och det var kanske en välbehövlig paus vi fick i serien. Läckberg har under tiden skrivit en hel del annat men det är något med Fjällbacka som alltid lockar mig.

Vid det här laget känner vi väl till Erica, Patrik, Patriks kollegor på polisen och övriga familjemedlemmar. De har växt och utvecklats men samtidigt känns det välbekant att komma tillbaka till deras värld igen. Erica har hittat ett fall att gräva vidare i och tar sig till Stockholm för att stilla sin nyfikenhet medan Patrik får utreda ett grovt dåd på hemmaplan. På något vis hör detta även samman med Svenska Akademien, vilket har varit och kanske fortfarande är ett stort samtalsämne efter allt som hänt. Erica blandar sig i vanlig ordning i utredningen och även om jag kan förstå att det delas saker mellan par dras det kanske lite till sin spets. De kompletterar dock varandra bra när det gäller utredningsarbete så ibland väljer jag att se förbi det.

Läckberg varvar dåtid med nutid i sina böcker och knyter smidigt ihop dem mot slutet. Jag kan uppleva att det är lite förutsägbart vem som står bakom morden, men samtidigt är det vägen dit och polisarbetet som är det intressanta för min del.

Det är en spännande och aktuell bok och jag tycker att det är härligt att återkomma både till karaktärerna och miljöerna. Samtidigt är det inget som sticker ut ur mängden och jag kanske hade hoppats på något mer. Med det sagt kommer jag med största säkerhet dyka rätt in i nästa Fjällbacka-bok, om det kommer fler.

Mitt betyg: 3/5

Författare: Camilla Läckberg
Serie: Fjällbacka
Utgivningsår: 2022
Förlag: Bokförlaget Forum
Utläst: 30 september 2022
Finns hos: Adlibris | Bokus

Tidigare delar i serien:
– Isprinsessan (Fjällbacka #1)
– Predikanten (Fjällbacka #2)
– Stenhuggaren (Fjällbacka #3)
– Olycksfågeln (Fjällbacka #4)
– Tyskungen (Fjällbacka #5)
– Sjöjungfrun (Fjällbacka #6)
– Fyrvaktaren (Fjällbacka #7)
– Änglamakerskan (Fjällbacka #8)
– Lejontämjaren (Fjällbacka #9)

Häxan (Fjällbacka #10)

Andra som bloggat om boken:

En reaktion till “Gökungen av Camilla Läckberg

  1. Pingback: Gökungen av Camilla Läckberg – Lottens Bokblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s