Häxan av Camilla Läckberg

VARNING FÖR SPOILERS OM MAN EJ HAR LÄST DE TIDIGARE DELARNA I SERIEN!

När fyraåriga Linnea försvinner från en gård utanför Fjällbacka väcks tragiska minnen till liv. Trettio år tidigare försvann en liten flicka från exakt samma gård och hittades senare mördad. Den gången anklagades två trettonåriga flickor för att ha fört bort och dödat flickan. De befanns skyldiga i domstol men slapp fängelse på grund av sin ålder. Den ena av dem har efter det levt ett stilla liv i Fjällbacka. Den andra har just återvänt för första gången sedan händelsen, nu som firad skådespelare för att porträttera Ingrid Bergman i en film som ska spelas in i trakten.

Fjällbackaborna ställer mangrant upp i sökandet efter Linnea, och till slut finner man henne. Naken, invid samma skogstjärn där den första flickan hittades. Skräcken sprider sig i det lilla samhället. Kan fler flickor vara i fara?

Trots att Patrik Hedström tycker att det verkar långsökt börjar han och hans kolleger vid Tanumshedepolisen utreda om det finns något samband mellan de två fallen. Till sin hjälp får de Erica Falck, som sedan länge arbetar med en bok om det gamla mordet. Utredningen river upp många sår, drevet går och invånarnas rädsla för det okända får fruktansvärda konsekvenser.

Det här är nog en av de bokserier jag följt och läst längst och det har gått upp och ner. Vissa böcker har definitivt varit bättre än andra och med den här boken är vi tillbaka på den bättre sidan igen. Karaktärerna är helt okej, spänningen finns där, drivet finns där och bakgrundshistorien är faktiskt ganska intressant.

Läckbergs böcker brukar delas upp i två delar, en dåtid och en nutid. I den här boken får vi följa med till tiden då kvinnor som utpekades som häxor torterades, brändes och halshöggs. Hela den historien kändes faktiskt lite avlägsen men samtidigt var den spännande. Jag led så med Elin och har så svårt att förstå att det var såhär det var för många år sedan. Att ett enkelt påstående resulterar i en kvinnas död. Sjukt. I nutid fokuserades det på fallen om Linnea och Stella, som var minst lika sjuka. Vem vill två små flickor något ont?

Erica lägger sig i utredningen, som vanligt, men denna gången på ett bra sätt. Hon är behjälplig i stället för att lägga näsan i blöt. En som däremot har bränt för många broar är Mellberg. Jag förstår verkligen inte hur en person som han får vara kvar på sin position när det finns så mycket bättre alternativ. Han gör inte mycket annat än förstör och rullar tummarna och det är faktiskt skrämmande om det är så det ser ut på ett antal polishus i landet. Vad gäller de andra karaktärerna är de ungefär som vanligt men jag blev så glad över Martins situation.

Summa summarum så känns det som att komma tillbaka till en ort där alla känner alla och man själv bara varit på en längre semester. Miljöerna är som vanligt outstanding och jag är glad att boken flöt på såpass bra, trots längden. Jag ser fram emot mer Läckberg vad det lider!

Mitt betyg: 4/5

Författare: Camilla Läckberg
Uppläsare: Katarina Ewerlöf
Serie: Fjällbacka #10
Utgivningsår: 2017
Förlag: Bonnier Audio
Lyssnat klart: 11 september 2017
Finns hos: Adlibris | Bokus

Tidigare delar i serien:
– Isprinsessan (Fjällbacka #1)
– Predikanten (Fjällbacka #2)
– Stenhuggaren (Fjällbacka #3)
– Olycksfågeln (Fjällbacka #4)
– Tyskungen (Fjällbacka #5)
– Sjöjungfrun (Fjällbacka #6)
– Fyrvaktaren (Fjällbacka #7)
– Änglamakerskan (Fjällbacka #8)
– Lejontämjaren (Fjällbacka #9)

5 reaktioner till “Häxan av Camilla Läckberg

  1. Tycker att de två senaste böckerna av Läckberg känts lite mörkare och absolut bättre än några andra i serien.

  2. Jag har läst alla hennes böcker i den serien. Denna tegelsten var en av de bättre. :)
    Just nu läser jag en riktigt välskriven bok. (Deckare) ”Höstdåd” av Anders de la Notte. Jag älskar att träffa på nya författare med klass.
    Hösthälsningar Bosse

    1. Svar till Bosse:

      Jag håller helt med dig. Höstdåd läste jag förra månaden :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s