Julkalendern 2020 – Lucka 2

Då var det dags för den andra luckan i årets julkalender här på bloggen! Idag är det Historiska Media som sponsrar med boken ”Glasveranda med sjöutsikt” av Hanna Blixt – en varm, romantisk och gripande berättelse som utspelar sig i Leksand kring jul. Tre vinnare får varsitt exemplar.

Om boken:
Nora flyr halsöverhuvud från sin lägenhet i Stockholm där hon bor tillsammans med pojkvännen Jonas, som både uppvisar tydliga psykopatdrag och dessutom bedrar henne. Hon sätter sig på tåget mot det idylliska Leksand för att få distans till allt. Valet av ort beror på att hon som barn brukade hälsa på sina morföräldrar här. Nora söker tröst hos vännen Vega och börjar bit för bit bygga upp sin självkänsla igen. Hon lyckas hyra en liten stuga i Heden, en söt liten timmerstuga med glasveranda och sjöutsikt. Nora lovar sig själv att aldrig falla för en man igen, men sedan möter hon Viktor – den charmige grannkillen som dock verkar bära på en hemlighet.

Samtidigt slår den avdankade författaren Claes klorna i en gammal man vid namn Torsten, som är i nittioårsåldern och som har ett sviktande minne. Men det Torsten har är en fantastisk förmåga att berätta och trollbinda en publik – något som Claes känner att han saknar. Claes mutar den gamle mannen med kaffe och dopp för att få prat på gamlingen, och Torsten börjar berätta om sitt liv.

Tävlingsregler
– Vad förknippar du mest med julen? Varför? Motivera kort ditt svar och glöm ej att ange en giltig e-postadress.

Tävlingen avslutas ikväll 23.59.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! GRATTIS TILL TINA, LOTTA & ELLINORE.

74 reaktioner till “Julkalendern 2020 – Lucka 2

 1. God mat, ledighet, julfilmer, umgås med familjen. Det är min känsla av jul. Som undersköterska på ett äldreboende så känns julen extra skön då jag får vila upp mig. Speciellt nu när vi har Corona på jobbet. Både personal och boende har fått det och det är extra jobbigt nu.

 2. Konsumtionshets tyvärr, då mkt i dagens samhälle går ut på att köpa grejor bara för att de ska bli en julklapp.

 3. Verkar vara en riktigt mysig bok!
  Vad jag förknippar mest med julen? Pepparkakor! Doften framför allt tror jag även om jag också äter en försvarlig mängd varje år ;)

 4. Julen förknippar jag dels med mysig stämning, goda smaker och lukter samt allt fint pynt men sjävklart också med en massa familjetid där vi verkligen umgås och gör saker ihop. Allt ifrån sällskapsspel till pulkaåkning. Hoppas på att kunna fira med närmsta familjen trots corona ❤️

 5. Snö ⛄️ Alltså ingen riktig julkänsla om det inte är vitt på marken!! Älskar snö fast jah fyllde 43 år i år! 🙂📚

 6. Jag förknippar varm choklad med grädde på morgonen mest med julen. För det är endast då jag dricker det 😍

 7. Det jag mest förknippar med julen är självklart att vi alla samlas och när vi som mest sitter gemytligt och dricker glögg så kommer våra musikanter fram och ger oss varsitt sånghäfte. Så sjunger vi en trudelutt tillsammans och skålar över årets jul medan ungarna sliter upp julklapparna under den belysta granen. Tomten är alltid lite sen, han vill helst sjunga med oss andra, men det finns ingen där som förnekar honom en sång innan julklappsutdelningen.

 8. Det jag mest förknippar med julen är självklart att vi alla samlas och när vi som mest sitter gemytligt och dricker glögg så kommer våra musikanter fram och ger oss varsitt sånghäfte. Så sjunger vi en trudelutt tillsammans och skålar över årets jul medan ungarna sliter upp julklapparna under den belysta granen. Tomten är alltid lite sen, han vill helst sjunga med oss andra, men det finns ingen där som förnekar honom en sång innan julklappsutdelningen.

 9. Förväntan – fylld av både barnets lust och släktmedlemmens olust avvaktar vi alla inför den stora dagen.

 10. Jag förknippar det allra först med väntan att få gå till farmor och farfar för tomten skulle komma och man fick träffa en massa kusiner som man var blyg för. Men nu på äldre dar är det att få träffa släktingar och få se barn och barnbarn öppna julklappar. Jag har aldrig varit någon som köpt eller fått dyra julklappar och tycker att det är tanken bakom som räknas, den kan vara värd flera miljoner-ingen tanke… Hoppa över den i så fall. Jag frågade min kusin när vi var omk 15-17 år. Vad vill du ha i julklapp.. då sa hon att inte vill jag ha något… Men eftersom jag vet att hon gillar gåvor då sa jag till henne. Vill du ha en julklapp ja eller nej… Hon gav med sig. Så vi kom överens om att det var den enda utanför närmsta familjen som skulle få något till jul och det får inte vara dyrt… Tanken som räknas

 11. Det jag förknippar med julen är barnens väntan och längtan.
  Jag arbetar i skolan och de små barnen är redan jättepirriga och förväntansfulla!!

 12. Det jag förknippar mest med julen är maten och att få fira med familj och släkt. Det är så roligt att få äta mat, titta på Kalle, öppna paket och mysa ihop. Därför kommer denna julen kännas konstig om vi inte får göra som vi brukar.

 13. Julen för mej är att vara i kyrkan halvsex på juldagen, öva, dricka glögg och äta pepparkakor. Sedan sjunga på julottan klockan sju och att se hela kyrkan stråla och vara full av glada och andaktsfulla människor!

 14. Att få träffa släkten och äta gott är det viktigaste med julen för mig. Vi ses inte allt för ofta. I år blir julfirandet tillsammans inte av utan vi firar familjevis. För mig som ensamstående blir det jag och mina två katter i all ensamhet. Men alla måste vi ju göra våra uppoffringar i dessa pandemitider. Jag får invänta påsken och midsommar och se om vi får träffas då istället.

 15. Blir så glad när barnen önskar sig handgjorda julklappar, då öppnar min julverkstad. Jag syr, virkar, stickar och tovar medans jag lyssnar på julmusik. Så hela december är juligt ljuvlig för mig.

 16. Jag förknippar julen med god mat, en massa ”bara vara tid” (dock ej på kulafton 😉), umgänge med familjen och ett hem fyllt av ljus. ❤️🎅🏻

 17. Denna är svår då jag riktigt älskar julen. Allas sätt att vara mot varandra är något som glädjer och förbluffar mig varge jul. Värmen, kärleken, givmildheten och människors godhet. Om ni inte har tänkt på detta se och känn efter om hur atmosfären runt dig förändras under december. Det är de små ändringarna som gör det till en helhet. Vi hälsar på varandra även om det är främlingar vi stöter på, vi bjuder på fler leenden än vanligt. De vänliga gesterna som att ta sin tid och resurser till välgörenhet eller hålla upp dörren för någon annan. Glädjen och tacksamheten i någons ögon av en sådan gest eller oförberedd julklapp. Så hela täcket/atmosfären som lägger sig över befolkningen under jul är det jag förknippar mest med julen och uppskattar det mer och mer för varje år

 18. Familjen är det jag förknippar mest med julen, att man samlas tillsammans och myser av tindrande ljus och god mat.

 19. I år är förväntningarna på lägstanivå, jag är 70+ och får träffa barn och barnbarn digitalt. Vi ska försöka få till ett fysiskt möte utomhus med lite julfika.
  Lite julmat är dock beställt via catering.

 20. Julen förknippar jag med magi, kärlek, umgänge och förväntansfulla barn (Och vuxna) 😂 att mysa inne med familjen tillsammans och baka massor. Pynta hela hemmet och bara njuta!

 21. Sedan min mamma hastigt och oväntat, alldeles för tidigt, gick bort 2016 när jag var höggravid med minsta barnet så är det henne jag starkt förknippar julen med. Hon var liksom navet, den som ordnade allt, hade koll på allt och brydde sig om alla. Hon bakade och lagade all julmat själv, julstädade hela huset in i minsta vrå, ägnade hela december åt att skapa julstämning ❤️

 22. Det jag förknippar mest med julen är avkoppling. Att få strosa i pyjamas en hel dag om man känner för det, och bara göra det man har lust till. Äta god mat och umgås och inte tänka på några måsten.

 23. Det jag förknippar mest med julen är barnens förväntningar. Jag kan nästan ta på spänningen! Alla förberedelser, alla förhoppningar, alla önskningar…det jag älskar mest med julen är faktiskt just nedräkningen till den med allt vad det innebär i form av pepparkaksbak, pyssel och pynt

 24. Jag förknippar adventskalendrar med julen. Inte någon annan tid på året räknar man ner dagarna.

 25. Gemenskap, vi umgås och har tid för varandra, vi spelar spel, lagar maten tillsammans, stora som små, Men undrar hur det blir iår

 26. Värme. Just känslan av värme från att spendera tiden med de man älskar, men även att sitta inomhus bland doften av saffran, kanel, glögg, etc. i pyjamas och tjocka myssockar medan snön ligger kall utomhus. Den mysiga värmen skulle jag säga är nog vad jag mest förknippar med julen.

 27. Jag förknippar julen att få vara med familjen, baka,dricka glögg, slå in julklappar och bara njuta av att vara lediga ihop. Det tråkiga i år är att inte kunna fira julen tillsammans med min föräldrar, det gör ont i hjärtat att inte umgås som vanligt!

 28. Julen för mig betyder ro inombords och glädje och en hel månad fylld med julmusik, julfilmer, pyssel, pynt, bakning och matlagning tillsammans med nära och kära.
  Julen är magisk!

 29. Jul för mig är ledighet
  att träffa familj i lugn och ro är det bästa jag vet.
  Ingen stress och ingen press.
  Bara lugn och ro, även i år får vi hoppas och tro.

 30. Jag uppskattar mest tiden med familjen. Tid att ses, tid att umgås, tid för middagar, tid för go’,fika, tid för promenader mm. Sådant man ofta stressar sig igenom i vardagen.

 31. En mysig stämning hemma, med tända ljus, god doft från hyacinter och fika, och läsa och titta på bra serier.

 32. Julgran, dopp i grytan, klapparna och så en mysig dag med släkt och ev nära vänner.

 33. Julen har sedan jag fick barn varit en viktig högtid. Det som är varit viktigt för mig och som är ett måste är att tillsammans men barn att varje år bara julgodis, göra pepparkakshus och baka lussekatter samtidigt som vi har mysig julmusik igång i bakgrunden. Vi klär också granen tillsammans 1:a december. Sen hade jag gärna önskat att det alltid skulle vara snö just på julafton varje år! Tyvärr blir det väldigt sällan så men hoppas och önska går alltid!

 34. Förväntan, alla dagar innan när man väntar är det bästa med julen.

 35. Julen förknippar jag med mysig stämning, god mat, att läsa någon mysig julbok med barnbarnen. Men framför allt att få umgås med familjen.

 36. Att få vara tillsammans med nära och kära. I dessa tider har det blivit ännu tydligare för mig att det är det enda som egentligen spelar något roll och det är det som gör julen.

 37. Familjeträffen med make, fyra barn, äldsta barnens sambor, mina syskon med makar och vår pappa (eftersom mamma gick bort tidigare i år). Jag förknippar julen allra mest med släkt- och familjeträff eftersom det är det viktigaste med julen för mig. Den som inte blir av i år…

 38. Å. Det är egentligen så mycket jag förknippar med Julen ❤ Ett vemod, jag saknar dem vi inte har kring oss längre. Ett hopp – barnens förväntansfulla ögon, glittret i dem som bara gör en så glad ❤ Dofterna av allt man äter, dricker och alla goa ljus ❤ Gemenskapen och kärleken, att alla virrar runt och försöker hjälpa till 🙂 Lugnet, när Tomten varit här. Själva känslan av JUL, helt enkelt ❤

 39. För mig är julen mys, på alla sätt. Det är tända ljus, det är avkopplande julpyntning, det är god mat och glöggkvällar. I år blir det lite annorlunda men jag tar ändå varje tillfälle till mys under december månad.

 40. Julen förknippar jag mest med umgänge i olika former – glöggkvällar med vännerna, julfester medkollegorna, jullunch med familjen och juldagens pyjamashäng med barn och make.
  I år ser umgänget någorlunda ut, med färre kramar och desto fler skärmar, men kärleken och glädjen över att mötas är ändå densamma. Och den syns aldrig så väl som i just juletid.

 41. Alla dofter! Granris, kryddor, citrusfrukter, nejlikor. Ja allt som doftar av jul 😍

  Just dofter har ju en tendens att verkligen återskapa minnen så kanske är det därför.

 42. Stämning, mys, dofter, julbak, pyssel, att vara tillsammans, lediga dagar, trevliga filmer förknippar jag med jul. ❤

 43. All fin belysning som vi behöver nu under de mörka månaderna, fina julfilmer som alla har ett lyckligt slut, varma drycker och mys med familjen.

 44. My med familjen för att vi varje jul firar tillsammans. Samtidigt lite ångest över julklappar och pengar. Hoppas att vinna en spännande bok som jag kan varva ner med när ångesten kommer krypande.

 45. Hyacintdoft, julsånger, julmat, tillsammans, stearinljus, gärna snö och braskamin samt och inte minst en härlig, spännande och mysig julbok (och gott om tid att läsa den)

 46. Doften av glögg, röd amaryllis och kyrkomusik –
  räcker nästan för att göra min julhelg lyxigt rik.
  Men med några härliga böcker måste jag komplettera –
  DÅ är jag nöjd och behöver inget mera!

 47. När man går på stans julskyltning och hör alla dessa julsånger,
  och snön dalar sakta ner. Slinker in på ett cafe och dricker glögg och äter
  pepparkakor. Så mysigt!!!!!!!!!

 48. God mat, väldoftande hyacinter, vackra amaryllisar. Samt att jag fyller år i juletid. Gillar det enkla och behöver inga dyra prylar.

 49. Familjemys, doften av glögg,bakning i mängder, god mat och Kalle Anka.

  Kram

 50. Jag förknippar julen med god julskinka och brunkål.
  Det är bara så gott, mums. Sen även att få umgås med familjen

 51. Det låter som en härlig bok! 🙂 Utöver att vara med familjen är min instinktiva tanke kring vad jag förknippar mest med julen min mammas hasselnötskakor som till hälften doppas i choklad ❤ Det är världens godaste kakor och jag äter dem bara till jul för att de ska vara sådär riktigt speciella. De har dykt upp hos mig varje jul i hela mitt liv oavsett om vi firat jul tillsammans eller inte, och följt med mig till svärföräldrar och på olika resor över åren. Den finaste julklappen och det som ger den allra bästa julkänslan för mig!

 52. Julen är en tid att träffas på, god mat äter vi då. Vi spelar spel, vinner jag så är det en fördel!

 53. För mig är julen extra allt. Man får äta som jag älskar men extra mycket och extra gott. Sötsaker får man kränga i oändlighet utan att någon har synpunkter. Man får mysa tillsammans men med glittriga kläder och i det pyntade hemmet.

 54. Välförtjänt ledighet, mys med familjen, tända ljus och spel, massa god mat och annat gott! Vara uppe sent och unna sig sköna sovmornar, sen låååång och mysig frukost med massa goda rester!

 55. Mycket men det viktigaste är att se hur min 4-åriga systerson skiner upp av sina julklappar, det värmer verkligen mitt hjärta 💓

 56. Julen för mig är hela december, älskar tiden nu innan. Alla förväntningar, glöggmys, bak, planering och mys med härliga julfilmer, julböcker och allt det goda.

 57. Doften av hyacinter. det påminner om min barndoms jular. Och, förstås, alla ljus och ljusslingor vi tänder ute och inne. Allt för att besvärja mörkret.

 58. Känslan av lycka, gemenskap, och familjemys. Hela december månad går julmusiken för fullt här hemma, dansandes bakas julgodis och kakor och däremellan mys i soffan med julfilmer, paketinslagning och pyntning. Helt enkelt en extra härlig månad! ❤

 59. Glädjen i att starta julklappsfyndandet när hösten kommer och sedan sitta ner i början av december och slå in alla paketen – i år även posta en hel del…

 60. Dofterna! De får en att minnas och man kommer genast i stämning. Baka, värma glögg, tända ett doftljus, göra en nejlikeapelsin, ta in en grankvist eller köpa sig en hyacint. Och prassla lite med pyssel och plocka i julpyntslådorna.

 61. Jag träffar inte min familj eller övrig släkt så ofta då vi verkligen är utspridda från Skellefteå till Anderslöv. För mig är möjligheten att umgås med så många som möjligt det jag värnar mest i jul. Jag firar jul 23/12-27/12 :) I år blir det annorlunda och jag har bara missat julträffarna en gång tidigare pga sjukdom. Det finns andra dagar att ses 2021 och vi får hoppas att Covid/Corona kan lysa med sin frånvaro 2021 :)

 62. Att julen står för dörren märks genom stjärnor i alla husen. Det ger oss så mycket harmoni. Nu bakas det och fejas och vi sjunger ända ifrån tårna och tar i. Barnens ögon tindrar och något lite det lindrar när vi hindras från att resa. Men tomten han kommer ändå till vår gård. För snälla det har vi varit och en bok i julklapp det är den bästa klappen jag kan få.

 63. Det första jag kom att tänka på är snö! Det lever kvar sen man var liten, då visste man tomten snart skulle komma, att man skulle äntligen få träffa andra släktingar som mormor och morfar ❤️ Äta gott, leka mycket och en massa kärlek.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s