En smakebit på søndag – Sista riket

smakebit

Den norska bokbloggaren “Flukten fra virkeligheten” har varje söndag en rolig liten utmaning där man ska skriva ner en liten smakbit av boken man läser för tillfället. Just nu läser jag bland annat Sista riket av Brandon Sanderson.

Handling:
I tusen år har aska fallit från himlen, inga blommor har blommat och täta dimmor har gjort nattens mörker fruktat. Den evige och odödlige Överstehärskaren och aristokratin styr och vanligt folk är dömda att leva i underkastelse och slaveri. Men mitt i all hopplöshet dyker Kelsier upp, en överlevare från de hålor dit Överstehärskaren skickar de dödsdömda. Kelsier har allomantiskaförmågor – magiska styrkor som nästan bara aristokratin besitter – och en plan om hämnd och frigörelse.
Samtidigt stryker Vin, en ung tjej som är medlem i ett tjuvgäng, runt på gatorna i huvudstaden. Även hon är allomantiker – men vet inte själv om det förrän Kelsier drar in henne i sina planer.
För att Keslier och Vin ska lyckas störta Sista riket är det mycket som måste gå i lås. Inte minst måste Vin lära sig att bemästra sina allomantiska krafter…

mistborn_det_sista_imperiet-sanderson_brandon-30390729-4009177671-frntl”Beskydda henne, Saze. Hon må vara en mäktig allomantiker, men hon är oerfaren. Jag skulle känna betydligt mindre samvetskval över att skicka in henne i de där aristokratiska nästena om jag vet att du är med henne.”
”Jag ska beskydda henne med mitt liv, herr Kelsier. Detta lovar jag er.”
Kelsier log och lade tacksamt handen på Sazeds axel. ”Jag tycker synd om den som kommer i din väg.”
Sazed böjde ödmjukt på huvudet. Han såg oförarglig ut, men Kelsier visste vilken styrka Sazed dolde. Få män, allomantiker eller ej, skulle klara sig bra i en strid mot en Bevarare vars vrede hade väckts. Det var antagligen därför som ministeriet hade jagat sekten praktiskt taget intill utrotning.
”Då så”, sa Kelsier. ”Återgå till undervisningen. Lord Venture arrangerar en bal i slutet av veckan, och Vin kommer att vara där, vare sig hon är redo eller ej.” s.217-218

 

9 reaktioner till “En smakebit på søndag – Sista riket

  1. Jag hade ju lite problem med den här boken, men jag tror ändå att jag vill läsa nästa del. När den nu kommer :)

  2. Jeg har ikke lest serien, men mange sier den er bra. Har sett de har hatt den på biblioteket, så har lurt litt på om jeg skal plukke opp den første boka. Takk for smakebit :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s