Helgfrågan v.7

Helgen är på ingång och jag tänkte svara på veckans helgfråga hos Mias bokhörna.

Veckans helgfråga lyder: Hur får vi barnen att börja läsa igen? 

Ja, det är en lite svår fråga det här men jag tror mycket på högläsning. Att läsa böcker för sina barn redan när de är små är viktigt och det är även något som behöver fortsätta upp i åren. Det är också viktigt att högläsning sker i förskolan och i skolan. Jag tror också på vuxnas inställning och att man som vuxen behöver vara positiv och nyfiken kring böcker. Att ha böcker tillgängliga redan från en ganska låg ålder tror jag också är viktigt för att barnen ska känna en nyfikenhet och för att inspirera till läsning.

Om jag tänker tillbaka på min egen barndom så var det faktiskt en av mina första lärare som gjorde mig nyfiken på böcker och läsning. Därefter var det en bibliotekarie som alltid hittade rätt böcker till mig och senare en svensklärare i högstadiet som fortsatte rulla bollen. Vuxna förebilder tycker jag alltså är viktigt!

4 reaktioner till “Helgfrågan v.7

  1. Klart viktigt att vuxna känner sig engagerade i läsning. Äkta entusiasm brukar ganska ofta fungera lite som ringar på vatten. Fast idag får det kanske ske via hård konkurrens med all rörlig bild genom digitala medier?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s